Streptokokker – udbrud er hyppigst fra januar til marts – Er du også blevet syg?

Kæmper du også en halsinfektion, hoste eller ondt i halsen? Så har du måske fået en streptokokinfektion. Læs mere om detaljerne i denne artikel. Streptokokker er som navnet antyder kugleformede bakterier, der kan danne kæder, og så er de grampositive. Der er flere forskelllige typer af streptokokker og ved dyrkkning ppå blodagarplader (BA), kan der forekomme gule randzoner, da bakterierne kan være hæmolytiske. De hæmolytiske bakterier kan endvidere inddeles i specifikke serotyper betinget af deres komposistion af sukker i bakteriens kapsel. Serotype A, B, C og G giver ofte infektioner hos mennesker (SSI, 2016). Herunder skitseres Streptokokker indenfor gruppe A og B.

Bakterier (E-coli)

.

Serotyper med streptokokker

Streptokok Gruppe A forkortes GAS (Streptococcus pyogenes) og kan medfører børnesår, blodforgiftning, meningitis og sårinfektioner (ibid).

Streptokok Gruppe B forkortes GBS (Streptococcus agalactiae) inficere sjældent helt raske mennesker, men derimod folk med en immundefekt, sukkersyge elller ældre mennesker. Streptokok gruppe B kan medfører  lungebetændelse,  blodforgiftning og meningitis. Dertil har 25 % af alle kvinder i den fødedygtige alder GBS i deres underliv, og det kan i værste fald medfører at de videregiver en infektion til deres nyfødte børn. Gruppe B streptokokker har i alt 10 serotyper, der skitseres som kodes som Ia, Ib, II, III, IV …, og op til IX (ibid).

r ofte tale om Steptococcus pyrogenes (GAS), hos 30 til 40 % af patienterne med halssmerter. Der er samlet omkring 150 tilfælde med GAS-infektion om året (ibid).

.

Bøger.org-logo

Find din næste bestseller, klik her >>

.

Symptomer på Streptokokinfektioner

Der er to hyppige infektionstyper som følge af en Streptokokinfektion, nemlig skarlagensfeber og/eller en halsinfektion. Disse to infektionstyper er beskrevet herunder.

Skarlagensfeber som følge af en infektion med Steptokokker

Symptomer på skarlagensfeber efter en Streptokokinfektion er typisk karakteriseret ved feber på omkring 39 til 40 grader, ondt i halsen og muskelømhed samt øresmerter. Eventuelt opkast og mavesmerter kan forekomme. Der kan desuden forekomme udslæt efter 1 til 2 dages symptomer og efter en uge kan der forekomme hudafskalning (Sundhed.dk, 2016a).

Halsinfektion med Steptokokker

Symptomer på Streptokokinfektion og nærmere bestemt en halsinfektion er i henhold til Sundhed.dk (2016b) kan forekomme i svælget og/eller i mandlerne, hvor det i nogle tilfælde kan være nødvendigt at fjerne mandlerne.

Typisk er symptomerne “ondt i halsen med høj feber over 38,5°C. Dernæst kan der være kraftigt røde mandler ofte med belægninger. Hævede lymfeknuder, løbende næse og hoste og hæshed (ibid).

Udbrud med Streptokokinfektioner er hyppige og der ses en række flere tilfælde i perioden fra januar til marts. Der er også små epidemier i eks. børnehaver og lign. mindre afgrænsede destinationer. Under disse små epidemier er der ofte tale om Steptococcus pyrogenes (GAS), hos 30 til 40 % af patienterne med halssmerter. Der er samlet omkring 150 tilfælde med GAS-infektion om året (ibid).

.

Bøger.org-logo

Find din næste bestseller, klik her >>

.

Kilder

SSI 2016. Hæmolytiske Streptokokker. Link:
https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsleksikon/s/streptokokinfektioner

Sundhed.dk 2016a. Skarlagensfeber. Link:
https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/paediatri/tilstande-og-sygdomme/infektioner/skarlagensfeber/

Sundhed.dk 2016b. Streptokokhalsinfektion. Link:
https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/oere-naese-hals/tilstande-og-sygdomme/svaelget-midterste-del/streptokokhalsinfektion/

r ofte tale om Steptococcus pyrogenes (GAS), hos 30 til 40 % af patienterne med halssmerter. Der er samlet omkring 150 tilfælde med GAS-infektion om året (ibid).

.

Bøger.org-logo

Find din næste bestseller, klik her >>

.