Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Streptokokker – udbrud er hyppigst fra januar til marts – Er du også blevet syg?

Kæmper du også en halsinfektion, hoste eller ondt i halsen? Så har du måske fået en streptokokinfektion. Læs mere om detaljerne i denne artikel. Streptokokker er som navnet antyder kugleformede bakterier, der kan danne kæder, og så er de grampositive (gram+). Der er flere forskellige typer af streptokokker og ved dyrkning på blodagarplader (BA), kan der forekomme gule randzoner, da bakterierne kan være hæmolytiske. De hæmolytiske bakterier kan endvidere inddeles i specifikke serotyper betinget af deres komposition af sukker i bakteriens kapsel. Serotype A, B, C og G giver ofte infektioner hos mennesker (SSI, 2016). Herunder skitseres Streptokokker indenfor gruppe A og B.

Bakterier (E-coli)

.

Serotyper med streptokokker

Streptokok Gruppe A forkortes GAS (Streptococcus pyogenes) og kan medfører børnesår, blodforgiftning, meningitis og sårinfektioner (ibid).

Streptokok Gruppe B forkortes GBS (Streptococcus agalactiae) inficerer sjældent helt raske mennesker, men derimod folk med en immundefekt, sukkersyge eller ældre mennesker. Streptokok gruppe B kan medfører  lungebetændelse,  blodforgiftning og meningitis. Dertil har 25 % af alle kvinder i den fødedygtige alder GBS i deres underliv, og det kan i værste fald medfører at de videregiver en infektion til deres nyfødte børn. Gruppe B streptokokker har i alt 10 serotyper, der skitseres som kodes som Ia, Ib, II, III, IV …, og op til IX (ibid).

Der er ofte tale om Steptococcus pyrogenes (GAS), hos 30 til 40 % af patienterne med halssmerter. Der er samlet omkring 150 tilfælde med GAS-infektion om året (ibid).

.

Bøger.org-logo

Find din næste bestseller, klik her >>

.

Symptomer på Streptokokinfektioner

Der er to hyppige infektionstyper som følge af en Streptokokinfektion, nemlig skarlagensfeber og/eller en halsinfektion. Disse to infektionstyper er beskrevet herunder.

Skarlagensfeber som følge af en infektion med Steptokokker

Symptomer på skarlagensfeber efter en Streptokokinfektion er typisk karakteriseret ved feber på omkring 39 til 40 grader, ondt i halsen og muskelømhed samt øresmerter. Eventuelt opkast og mavesmerter kan forekomme. Der kan desuden forekomme udslæt efter 1 til 2 dages symptomer og efter en uge kan der forekomme hudafskalning (Sundhed.dk, 2016a).

Halsinfektion med Steptokokker

Symptomer på Streptokokinfektion og nærmere bestemt en halsinfektion er i henhold til Sundhed.dk (2016b) kan forekomme i svælget og/eller i mandlerne, hvor det i nogle tilfælde kan være nødvendigt at fjerne mandlerne.

Typisk er symptomerne “ondt i halsen med høj feber over 38,5°C. Dernæst kan der være kraftigt røde mandler ofte med belægninger. Hævede lymfeknuder, løbende næse og hoste og hæshed (ibid).

Udbrud med Streptokokinfektioner er hyppige og der ses en række flere tilfælde i perioden fra januar til marts. Der er også små epidemier i eks. børnehaver og lign. mindre afgrænsede destinationer. Under disse små epidemier er der ofte tale om Steptococcus pyrogenes (GAS), hos 30 til 40 % af patienterne med halssmerter. Der er samlet omkring 150 tilfælde med GAS-infektion om året (ibid).

.

Bøger.org-logo

Find din næste bestseller, klik her >>

.

Kilder

SSI 2016. Hæmolytiske Streptokokker. Link:
https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsleksikon/s/streptokokinfektioner

Sundhed.dk 2016a. Skarlagensfeber. Link:
https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/paediatri/tilstande-og-sygdomme/infektioner/skarlagensfeber/

Sundhed.dk 2016b. Streptokokhalsinfektion. Link:
https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/oere-naese-hals/tilstande-og-sygdomme/svaelget-midterste-del/streptokokhalsinfektion/

r ofte tale om Steptococcus pyrogenes (GAS), hos 30 til 40 % af patienterne med halssmerter. Der er samlet omkring 150 tilfælde med GAS-infektion om året (ibid).

.

Bøger.org-logo

Find din næste bestseller, klik her >>

.

Salmonella

Salmonella er en tarmbakterie hos mennesker og forekommer i forskellige former for kød fra dyr.

Klik og læs vores artikel om salmonella her >>

Campylobacter

Klik her og læs vores artikel om Campylobacter >>

MRSA

I 2005 opdagede man en MRSA-variant, som alle svin eksempelvis bærer rundt på snuden.

Klik her og læs vores artikel om MRSA >>

FAQ: Om bakterien Streptokokker

👉 Hvad er Streptokokker for en bakterie?

Streptokokker er en kugleformet bakterie, der kan danne kæder. De er grampositive (gram+). Der findes forskellige typer af streptokokker, som ses ved dyrkning på blodagarplader (BA), hvor der forekommer gule randzoner, da bakterierne kan være hæmolytiske. Hæmolytiske bakterier underinddeles i specifikke serotyper betinget af deres komposition af sukker i bakteriens kapsel. Serotype A, B, C og G giver ofte infektioner hos mennesker.

👉 Hvilke symptomer får man af Streptokokker

De to hyppigste infektionstyper med Streptokokker er: 1. Skarlagensfeber med feber på 39 til 40 grader, ondt i halsen, muskelømhed og øresmerter. Opkast og mavesmerter kan forekomme samt udslæt efter 1 til 2 dages symptomer samt hudafskalning efter en uge. 2. Halsinfektion i svælget og/eller i mandlerne, hvor det i nogle tilfælde kan være nødvendigt at fjerne mandlerne. Dernæst “ondt i halsen og høj feber > 38,5°C. Samt røde mandler ofte med belægninger, hævede lymfeknuder, løbende næse og hoste og hæshed. Kontakt altid en læge ved symptomer.

👉 Hvor kommer bakterien Streptokokker fra og hvor findes de henne?

Bakterielle udbrud med Streptokokker, der medfører infektioner er hyppige. Der ses en række flere tilfælde i perioden fra januar til marts. Der er også små epidemier i eks. børnehaver og lign. mindre afgrænsede destinationer. Kontakt altid en læge ved symptomer.