Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Fjern hummus – Rengøring af pletter med hummus

Indhold

Fjern hummus kan blive nødvendigt i en travl hverdag. Pletter med hummus består af olie opløst i sesamfrø, hvidløg og bælgfrugter som kikærter, som let hopper af gaflen, skeen eller tallerkenen og ned på tøj, møbler og gulv. Foruden de mere “rene” og enkle hummus, så er der også et lille udvalg af hummusprodukter med forskellige former for ekstra ingredienser som en tomat- og chilipasta olign. Disse former for hummus kræver en del mere arbejde, og vi linker til rengøring af sådanne pletter lidt længere nede i artiklen som supplement. Lad os komme i gang.

Pletvæk.dk – Vi elsker rengøring.

Abonner på vores Youtubekanal om rengøring, kemi, hygiejne og fødevarevidenskab:

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

Fjern hummus fra tøj

Pletter med hummus består typisk af olie, sesamfrø (tahin), hvidløg og kikærter. Dertil er hummus af og til tilsat lidt farvede krydderier, tomatpasta, chili, basilikum, o.lign. Dise lidt mere farvede pletter (røde og grønne) er vist i en guide, som vi linker til lidt længere nede i artiklen.

I denne indledende del, der præsenteres det, hvordan hummus opløses i ren form dvs. uden alle mulige former for tilsætninger med røde tomater, peberfrugt, grønne basilikum og lign. blade og grønt. I dette afsnit, der fjerner vi pletter med hummus uden farvede ingredienser fra tøj.

Start med at find vaskeanvisningerne på tøjet. Læs hvor mange grader celsius tøjet kan tåle. Bemærk, at du ikke må bruge varmere vand end det, der er angivet på tøjets vaskeanvisning. I værste fald kan tøjet krympe, hvis du bruger vand, der er varmere end den maksimale temperatur som angives på vaskeanvisningen.

Start med at tage tøjet med ud i brusekabinen og/eller badekaret. Brus pletterne med hummus på tøjet godt igennem med helt koldt vand på hhv. forsiden af stoffet og bagsiden af stoffet med pletterne.

Efter en gennembrusning, så sættes pletterne med hummus i blød i lidt koncentreret opvaskemiddel. Hæld et par dråber på de fugtede pletter med hummus og fordel opvaskemidlet med en blød miljøvenlig svamp eller miljøvenlig klud.

Lad tøjet i blød i opvaskemidlet i 10 minutter.

Efter iblødsætning, så skylles sæben ud af tøjet med koldt vand ude i brusekabinen eller i badekaret.

Vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

Gentag behandlingen indtil pletterne med hummus er reduceret eller helt væk.

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

Fjern hummus fra møbler, gulvtæpper og tæpper

Pletter med hummus uden alle mulige farvede tilsætninger såsom tomat eller basilikum kan fjernes nemt fra møbler, gulvtæpper og tæpper.

Hæld cirka 5-6 dråber opvaskemiddel op i en spand og tilsæt 1 liter varmt vand.
Pisk sæben op med et piskeris, så det skummer meget.

Tag en blød miljøvenlig svamp eller miljøvenlig klud og fordel samt skrub al skummet fra sæbeopløsningen ind i pletterne med hummus.

Lad sæben stå og virke i knapt 10 minutter.

Efter iblødsætning, så dubbes sæbeskummet med opvaskemiddel af med små mængder koldt vand vredet hårdt op i en blød miljøvenlig svamp eller klud.

Pas på ikke at gennemvædde møblet, gulvtæppet eller tæpppet for meget. Våde møbler, gulvtæpper og tæpper kan i værste fald skimle (danne mug), og det kan ikke anbefales. Sørg derfor for at lade det hele tørre meget grundigt.

Efter møblet, gulvtæppet eller tæppet er tørret, så dub atter sæben væk med lidt koldt vand på en hårdt opvredet miljøvenlig blød svamp eller klud.

Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

mold

Fjern skimmel og mug fra fliser, klinker, badeforhæng og kælder.

Klik og se den store guide >>

Fjern grønne pletter som basilikum, oregano, ruculasalat (se guiden til at fjerne græs):

Klik og se den store guide >>

Fjern røde farver som tomat, chili o.lign. røde pletter:

Klik og læs mere om at fjerne røde pletter som tomat, chili o.lign. >>

FAQ – Fjern hummus

👉 Hvordan fjerner man hummus fra tøj?

Hummus på tøj kan fjernes med noget så simpelt som opvaskemiddel. Det er dog vigtigt altid, at tjekke om tøjet affarves, når der anvendes opvaskemiddel – det ønskes nemlig ikke. Dertil er der også pletter med hummus, som indeholder øvrige farvede ingredienser såsom tomat, chili, basilikum, o.lign. Disse konkrete farver og ingredienser kræver en række ekstra behandlinger af pletterne, som angivet i vores store præsentation af metoden.

👉 Hvad er hummus lavet af?

Hummus er et populært tilbehør fra mellemøsten. Det kan spises som tilbehør til salater, brød o.lign. Opskrifterne indeholder ofte ristede knuste sesamfrø (tahin), raps-, solsikke- eller olivenolie, kikærter, hvidløg, salt og syre såsom citron. Det sværeste ved produktion af hummus kan være at få kørt konsistensen helt glat og smørbar i blenderen. Det er dog ret let at spilde pletter med hummus på tøj, gulv, møbler og tæpper, og det kræver lidt rengøring.