Test af opvaskemiddel – Er din opvaskesæbe god?

Opvaskemiddel anvendes til både den hurtige iblødsætning af tøj, opvask og meget andet blandet rengøring. Hvis vi kigger på ingredienserne er opvaskesæber universalsæber og klare mange rengøringsopgaver til UG, 13 eller nutidens 12-tal.

Hygiejne- og rengøringsekspert Michael René har testet 7 af dine opvaskemidler sammen med Madakademiet og Politiken. Udover resultatoversigten af testen i Politiken, som der linkes til nederst i denne artikel, så er der en supplerende analyse af Michael Renés egen private stikprøve af hele 9 opvaskemidler indkøbt i danske butikker. Vi illustrerer teori og et lille udpluk af analyseresultater baseret på indholdet af ingredienser i de forskellige opvaskesæber herunder.

.

Kemi i opvaskemidler

Opvaskemidlers kemi er relativ enkel sammenlignet med håndsæber. Sammensætningen i opvaskesæbe består primært af konserveringsmidler, kompleksdannere og et væld af tensider.

.

Signifikante indholdsstoffer i opvaskemiddel vs. håndsæbe

De fem signifikante indholdsstoffer i opvaskemidler (se figur nedenfor), der kunne differentiere mellem håndsæbe og opvaskesæbe var det amfotære tensid: “Natrium carboxymethyl cocopolypropylamine”, der forekom i 3 produkter ud af 9 opvaskemidler og det amfotære tensid “Lauryl Betaine”, der forekom i hele 5 ud ad 9 opvaskemidler. Det nonioniske tensid “Hexylalkohol Ethoxylate” forekom i 4 ud af 9 opvaskemidler, mens det nonioniske tensid “Deceth-8” forekom i 6 ud af 9 opvaskemidler. Endelig forekom “Natriumbenzoate” i hele 12 ud af 13 håndsæber og stoffet forekom ikke i et eneste af de 9 undersøgte opvaskemidler.

.

Hyppigste indholdsstoffer i opvaskemiddel og håndsæbe

Derudover forekom det primære og mest hyppigste anvendte anioniske tensid “Natrium Laureth Sulfat” (NLES) i hele 9 ud af 9 opvaskemidler. Vi fandt også NLES i hele 12 ud af de 13 undersøgte håndsæber til sammenligning, men pga. af den hyppige forekomst i både opvaskesæbe og håndsæbe fandt vi ikke NLES signifikant for kategorien opvaskesæbe og det samme gjaldt saltet Natriumklorid, som vi fandt i 8 ud af 9 opvaskemidler og i 12 ud af 13 håndsæber.

Det anioniske tensid NLES mindsker overfladespændingen af vandet, så sæben opløses bedre og øger vaskevnen, men saltet Natriumklorid medfører mindre skum og mere ustabilt skum, der hurtigere falder sammen i en sæbeopløsning. Læs mere om tensider her >>
Håndsæber_a

Klik og se udvalget af luksus håndsæber her >>
.


.

Begrænsende befugtende midler i opvaskemidler

Mængden af befugtende midler er relativ begrænset i vores stikprøve af opvaskemidler sammenlignet med håndsæber. Vi fandt kun glycerin i en tredjedel af stikprøven af de 9 opvaskemidler, mens vi fandt glycerin som befugtende ingrediens i hele 10 stikprøver med håndsæbe ud af 13 forskellige håndsæber.

.

Øvrige tilsætningsstoffer

I opvaskemidlerne fandt vi også øvrige tilsætningsstoffer som konserveringsmidlet citronsyre som forekom i 5 ud af 9 opvaskemidler, men det forekom i hele 11 ud af 13 håndsæber. Overordnet indeholder opvaskemidler generelt lidt mindre kemi sammenlignet med håndsæbe, men opvaskemidler er uhyre effektive pga. sammensætningen af eksempelvis tensider og kompleksdannere. Læs mere om øvrige tilsætningsstoffer i sæber her >>

.

Rengøringsekspert Michael René har testet 7 af dine opvaskesæber sammen med Madakademiet og Politiken. Se hvordan dine opvaskemidler klarer sig i testen her i Politiken >>