Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Test af håndsæbe – Er din håndsæbe fugtig nok?

God hygiejne og god rengøring er super vigtig i dagligdagen, men vask af hænder er altafgørende fr en god hygiejne. Det føder spørgsmålet: Er din personlige håndsæbe i virkeligheden den bedste for dine hænder?

Rengøringsekspert Michael René har testet 7 af dine håndsæber sammen med Politiken og Madakademiet. Udover testresultatet fra Politiken, som der linkes til nederst i denne artikel, så er der en supplerende analyse fra en anden stikprøve foretaget af Michael René personligt. Han har indkøbt 13 ekstra og forskellige håndsæber i danske butikker, og vi bringer et udpluk fra analysen af indholdet (kemien) i håndsæberne.

Håndsæbe med agurk og mint Flydende handsaebe med vildroser

Flydende håndsæbe
med duft af mint

Klik, køb og læs mere her >>

Flydende håndsæbe
med duft af grapefrugtblade

Klik, køb og læs mere her >>

Flydende håndsæbe
med duft af salvie, rosmarin og lavendel

Klik, køb og læs mere >>

Håndsæber_a

Klik og se udvalget af luksus håndsæber her >>

.

Kemi i håndsæber

Håndsæber indeholder ligesom fødevarer mange forskellige ingredienser, der optimerer holdbarhed, øger emulgeringsevne, stabiliserer skumdannelse og mange meget andet. Et af de signifikante indholdsstoffer vi fandt i dine håndsæber, når der blev sammenlignet statistisk med indholdsstoffer i opvaskemidler er konserveringsmidlet natriumbenzoat, der er et salt af benzoesyre, der konserverer håndsæben og øger ionstyrken samt bidrager til mindre og mere tætte bobler i sæbeskummet. Natriumbenzoat er ofte kombineret med øvrige syrer for at konservere sæben som eks. citronsyre. Vi fandt natriumbenzoat i 12 ud af 13 stikprøver på tilfældige valgte håndsæber.

.

Konserveringsmidler

Klik og læs meget mere om konserveringsmidler og mød en stribe af dem, der er hyppigt anvendt >>

Læs også mere om Natriumbenzoat fra ovenstående håndsæber, og se hvilke fødevarer, som faktisk også anvender dette konserveringsmiddel.

.

Fugter din håndsæbe nok?

Et af de områder, hvor en håndsæbe skiller sig ud kemisk er, at der ofte er tilsat mange befugtende ingredienser, så dine hænder ikke tørre så kraftigt ud og medfører sprækker og revner med mulighed for kontamination af dine hænder. I en lille stikprøve på 13 forskellige håndsæber foretaget af Michael René er der fundet fugtgivende ingredienser i håndsæber som glycerin i 10 håndsæber ud af 13 håndsæber. Dertil blev der fundet Aloe Vera ekstrakt (Aloe Barbadensis Leaf) i 3 ud af 13 håndsæber. Sød mandel ekstrakt og olie blev fundet i 1 ud af 13 håndsæber (Prunus Amygdalus Dulcis). Alle disse midler giver din håndsæbe fugtgivende egenskaber og holder din hud blød, så den ikke tørrer ud med al den håndvask.

Håndsæber_a

Klik og se udvalget af luksus håndsæber her >>

.
.

En perlerække af tensider

Der er, som i alle andre typer af sæber, tilsat tensider i alle håndsæber. Der er ofte tilsat to eller tre grupper af tensider indenfor kategorierne: anioniske, nonioniske og amfotære tensider. .
Et af de hyppigst anvendte anioniske tensider i vores stikprøve af håndsæber var “Natrium Laureth sulfat (NLES)”, som vi fandt i 11 ud af 13 håndsæber. NLES bidrager til at mindske overfladespændingen af vandet, så sæben opløses bedre og øger vaskevnen. Et eksempel på et af de nonioniske tensider vi fandt var “Laureth-10” som vi fandt i 2 ud af 13 håndsæber og et eksempel på et amfotært tensid vi fandt i stikprøven er “Cocamidopropyl Betaine” som vi fandt i hele 9 ud af 13 håndsæber. Dertil fandt vi en lang række af øvrige tensider, som alle bidrager til en øget vaskeevne af midlerne. Læs meget mere om tensider her >>

.

Øvrige tilsætningsstoffer

I håndsæber er der øvrige tilsætningsstoffer som eksempelvis salt som vi fandt i hele 12 ud af 13 håndsæber. Salt øger ionstyrken og bidrager til mindre og mere ustabile bobler i sæbeskummet. I håndsæberne var der også kompleksdannere, der binder naturlige hårdhedsioner fra drikkevandet som magnesium, calcium m.fl. Vi fandt eksempelvis Tetrasodium-EDTA i 1 ud af 13 håndsæber. Læs mere om øvrige tilsætningsstoffer i sæber her >>

.

Rengøringsekspert Michael René har testet 7 af dine håndsæber sammen med Politiken og Madakademiet. Se hvordan din håndsæbe klarer sig i testen i Politiken (kun for abonnenter) >>

Hvor nemt er det egentlig at vaske hænder ordentligt?

Hygiejneekspert Michael René har testet, hvor nemt eller svært det er at få vasket sine hænder effektivt nok. Se med i videoen, hvor vi sætter den helt store test op med afslørende UV-lys. Klik og se videoen her:

Rengøring af badeforhæng

Klik, læs artikel og se VIDEOEN med rengøring af badeforhæng >>

Hvad er tensider?

Klik, læs og se VIDEOEN om tensider >>

Hvad er kompleksdannere?

Klik og læs vores artikel og bliv klogere på, hvad kompleksdannere laver i dine rengøringsmidler >>

FAQ: Hvilke typer af fugtgivere er der kemisk i en god håndsæbe?

👉 Hvilke typer af fugtgivere er der kemisk i håndsæbe?

En stikprøve på 13 håndsæber af rengøringsekspert Michael René er der fundet fugtgivende ingredienser som: 1. Glycerin i 10 håndsæber ud af 13 håndsæber, 2. Aloe Vera ekstrakt i 3 ud af 13 håndsæber, 3. Sød mandel ekstrakt og olie (Prunus Amygdalus Dulcis) i 1 ud af 13 håndsæber. Disse midler i håndsæber holder din hud blød, så den ikke tørrer ud.