Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rengøring af vaskemaskiner og miljøråd til vask af tøj

Indhold

Rengøring af vaskemaskine og vedligehold af vaskemaskiner er meget nyttigt. Det er nødvendigt for at holde din vaskemaskine hygiejnisk ren og funktionsdygtig. I denne artikel får du gode råd til at rengøre din vaskemaskine og til at vedligeholde den. Dertil får du gode råd til at optimere dine vaskevaner, og du får gode miljøråd til vask af tøj. Kig med herunder.

.


Klik og se på en ny vaskemaskine her >>

.

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

.

Rengøring af vaskemaskine og vedligehold af din vaskemaskine

Rengøring af vaskemaskiner og vedligehold af vaskemaskiner er nødvendigt for at få tøjet rent og velduftende. Du får også gode miljøråd til vask af tøj.

Lille og enkel rengøring af din vaskemaskine – del 1 af 2

Her får du en simpel guide til den lette rengøring af vaskemaskine.

1. Start med at afkalke din vaskemaskine med en citronsyreopløsning eller anvend specifikke afkalkningsprodukter til din vaskemaskine.

2. Vask din tomme vaskemaskine igennem med en lille teskefuld fast brun krystal sæbe. Lad være med at overdosere, så skummer det for meget, og så har du i værste fald sæbeskum i hele køkkenet, bryggerset eller hvor maskinen nu står, og det kan ikke anbefales. Sæber til vaskemaskinen er ikke ligeså basiske som den koncentreret krystalsæbe, som egentlig bare en en koncentreret og fast brun sæbe. Så husk at anvende handsker, når du anvender krystalsæbe. Kør en tom vask med krystalsæbe ved enten 60 eller minimum 80 grader. Det skal understreges at koncentrationen af krystalsæbe varierer, derfor vil den mængde, der bør anvendes  også variere fra produkt til produkt.

Klik og køb krystalsæbe her >>

3. Efter denne “hovedrengøring” er det nødvendigt, at du kører et ekstra langt skylleprogram for at få skyllet al den brune krystalsæbe ud af din vaskemaskine igen.

Lille og enkel rengøring af din vaskemaskine – del 2 af 2

4. Aftør hele vaskemaskinen udenpå med en helt ren karklud fugtet i en varm sæbeopløsning med opvaskemiddel. Skrub og vask al snavset af vaskemaskinen. Dernæst tørres vaskemaskinen af med et tørt viskestykke. Puds dernæst vaskemaskinen op, så den skinner.

5. Husk at giv din vaskemaskine en rengøring fra tid til anden, når den trænger, og når du har overskud til det derhjemme. Se en guide til at fjerne skimmelsvamp fra gummibelægningen med en solid omgang hovedrengøring. Klik her og læs om, hvordan du opløser skimmelsvamp fra gummibelægningen/kantlisterne på din vaskemaskine >>

6.1. Sidst men ikke mindst så kan vi anbefale en let afkalkning af vaskemaskinen, hvis den trænger og er blevet hvid med kalk. Vi anvender dog altid en mild ufarvet eddikesyre som skyllemiddel, så vores vaskemaskine er altid afkalket. Men er der kalk i din vaskemaskine, og I ikke anvender eddikesyre som skyllemiddel, så kør en tom vask med 1 til 2 dl mild eddikesyre.

6.2. Alternativt kan du anvende rengøringshandsker og selv manuelt lave en spand vand til sætte et par dl eddikesyre og vaske tromlen fri for kalk med en fugtig ren klud. Afslut med at køre en kort tom vask for at skylle eddike ud af maskinen, så er det klaret.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Hovedrengøring af din vaskemaskine

Ordinær rengøring af vaskemaskine er fint fra tid til anden, men af og til, så er det godt med en solid hovedrengøring af vaskemaskinen. Hvornår din vaskemaskine trænger til en hovedrengøring afhænger naturligvis af, hvor beskidt den er, og om den er ramt af skimmelsvamp i gummibelægningenkantlisterne mm. Her får du en guide til en grundig rengøring af vaskemaskine.

Sådan fjernes sæberester fra sæbeskuffen og sådan forhindres det, at der sætter sig sæbe igen

1. Er der sæberester i din sæbeskuffe, så kan det være tegn på, at indløbet af vandet til sæbeskuffen er kalket lidt til. Lav en opløsning med eddikesyre 4 dele vand plus og 1 del syre. Husk at iføre dig rengøringshandsker, når du arbejder med syre. Vask, skrub og rengør’ udløbet øverst i sæbeskuffen med en børste. Bemærk, at der skal skrubbes og vaskes i et stykke tid for at få alle kalkrester ud af det sted, hvor vandet løber ned i sæbeskuffen for at skylle sæben videre ned i maskinen. Så brug tiden og kræfterne her og så vil du se resultater.

Sørg for at fjerne al syre ved at skylle alt igennem med rigelige mængder af koldt vand inden du går videre til næste trin i rengøring af vaskemaskine. 

Desinfektion af vaskemaskinen udenpå

2. Start med at vaske hele vaskemaskinen af udenpå og indeni samt vask dine sæbeskuffer, gummilister, mm. Vask din vaskemaskine af med en opløsning af Rodalon.
Denne afvask af din vaskemaskine i en hovedrengøring med Rodalon hæmmer vækst af skimmel- og gærsvampe, da Rodalon indeholder chloridmolekyler bundet i et kationisk tensid, som dræber bakterier og skimmelsvampe. 
Vær meget opmærksom på ikke at blande Rodalon, klorin eller andre klorholdige rengøringsmidler med syre, da der i værste tilfælde kan dannes giftige klorgasser, som bl.a. i værste fald kan medføre vand i lungerne også benævnt som lungeødem, og det er farligt. Klik og køb Rodalon her >>

.

Videnskab: Der lever skimmelsvampe i din opvaskemaskine.

Klik og læs et sammendrag af den videnskabelige kilde, der har påvist skimmelsvampe i din opvaskemaskine – Klik og læs vores sammendrag her >>

.

Gode råd om reparation af vaskemaskine

3. Udskift dele på din vaskemaskine, der er ødelagte eller nedslidte som gummilisten på vaskemaskinen, der kan have huller eller være ødelagt. Du bør også skifte gummilisten på din vaskemaskine, hvis der er mørke pletter med skimmelsvamp, som ikke går af efter vask med Rodalon. Kommer skimmelsvampen tilbage og vokser frem efter lidt tid, så trænger din gummiliste på vaskemaskinen til en udskiftning. Kontakt din lokale forhandler eller kontakt producenten af din vaskemaskine, og forhør dig om reparation og udskiftning af gummilister på din vaskemaskine.

Afsluttende desinfektion og rengøring af vaskemaskinen indeni

4. Efter udskiftning af mindre defekte dele, som gummiringe mm., så er det tid til at køre en vask. Start en “tom” vask uden tøj, af din vaskemaskine med rodalon ved 80 eller 90 grader celsius. Denne vask opløser eventuelle fedtede belægninger, der kan forekomme indeni vasketromlen. Denne fedtede belægning kan stamme fra forskellige former for tilsætningsstoffer som eks. Zeolitter fra dit vaskemiddel og vaskepulvere. Denne afvask med Rodalon medfører også, at den uønskede syrlige duft forsvinder eller indledningsvist mindskes fra din vaskemaskine. Forsvinder lugten og skimmel ikke, så prøv at gentage behandlingen, og kør atter en vask uden tøj med Rodalon. Klik og køb Rodalon her >>

Skylning af vaskemaskinen

5. Efter en vask af vaskemaskinen med eksempelvis Rodalon, så overvej om det skylleprogram, der kørte under ovenstående pkt. 4 var effektivt nok til at skylle al Rodalon ud af maskinen. Vurderer du, at der kan være rester af Rodalon i maskinen, så kør en afsluttende kogevask ved 95oC med tilhørende skylleprogram. Så er din vaskemaskine klar til en ny omgang tøj uden snavs og skimmel (mug). 

.

Klik og læs om hvad skimmel er for en organisme >>

.

.

Miljøråd til vask af tøj

Ud over rengøring af vaskemaskine, så er det vigtigt at du tænker på miljøet, når du vasker dit tøj. Herunder giver vi en lang række miljøråd til vask af tøj i din vaskemaskine.

Korrekt dosering af vaskemiddel og vaskepulver – Hårdt eller blødt vand

For at vaske dit tøj optimalt, så er det vigtigt at dosere dit vaskemiddel korrekt. Hvor meget vaskemiddel, du skal dosere for, at du kan vaske dit tøj optimalt, det afhænger af, hvor du bor i landet. I dele af Danmark, hvor vandet er hårdt, altså de steder, hvor der forekommer mange mineraler og salte i vandet, der skal du dosere en større mængde vaskemiddel eller vaskepulver, når du vasker tøj for at opnå den samme gode vaskeeffekt, som der hvor vandet er blødt. De fleste vaskemidler og vaskepulvere angiver, hvor meget du konkret skal dosere din vaskemaskine betinget af om du bor steder med hårdt eller blødt vand.

Herunder er et Danmarkskort fra data.geus.dk over hårdheden i vandet. Overordnet skal du blot dosere mere vaskepulver eller vaskemiddel, hvis du bor i Østdanmark. Mens hvis du bor i Vestdanmark, så kan du spare lidt på sæben og dosere mindre. Se figuren herunder.

Figur 1. Vands hårdhed, figuren er fra data.geus.dk.

.

Køb de rigtige vaskemidler og vaskepulvere

Der er enormt stor forskel på indholdet af tilsætningsstoffer i dine vaskemidler og vaskepulvere. Vi har lavet en stikprøve og her var der mellem 8-9 og op til 34 tilsætningsstoffer. Klik og læs den artikel her >>

Konklusionen er, at du med fordel kan vælge vaskemidler eller vaskepulvere, der er Svanemærket og/eller mærket med EU’s miljøblomst. Dernæst kan du med fordel udvælge de produkter med færrest tilsætningsstoffer og anvende disse, så længe vaskemidlerne ligeledes er Svanemærket eller mærket med EU’s miljøblomst. Uanset hvilket vaskemiddel eller vaskepulver du anvender, så er der tilsat en eller anden form for sæbe og/eller tensid, som klarer opgaven tilstrækkeligt. Så du kan nemt fravælge produkter med alt for mange tilsætningsstoffer.

.

huma

Se et udvalg af svanemærkede rengøringsmidler her >>

.

Fyld din vaskemaskine korrekt op?

Der er mange husråd, der går på at man ikke må overfylde sin vaskemaskine. Men vaskemaskinerne i dag er langt bedre end de var i gamle dage. Vandet og ikke mindst sæben opløses og fordeles fint rundt inde i maskinen. Så derfor er vores bedste råd, at du kigger din vaskemanual igennem eller søger efter manualen online og læser, hvor meget producenten konkret anbefaler, at du maksimalt kan fylde din vasketromle i din vaskemaskine, når du ønsker at vaske dit tøj rent. Tænk hvis du kan fylde mere tøj i pr. vask? Så kan du virkelig spare på vandet, og det er en stor miljømæssig samt økonomisk fordel.

Lugter dit tøj, så prøv at se vores guide til at fjerne den sure lugt fra dit vasketøj her >>

.

Spar på miljøet og juster din vasketemperatur

Skru ned for vasketemperaturen og spar på miljøet. Når der i dit tøj står at tøjet skal vaskes ved eks. 40 grader, så er det maksimalt 40 grader. Så ved at vaske dit vasketøj ved 30 grader og ikke 40 grader, så har du allerede sparet miljøet for et unødigt energiforbrug.

Dertil kan du også spare energi og gøre en god gerning for miljøet, ved at vaske dine kogevaske ved 60 grader i stedet for 90 grader. Du kan vaske kogetøj som eks. sengetøj, lagener, undertøj, strømper o.lign. tøj, der kan tåle en kogning ved 60 grader.

Du kan med fordel “nøjes” at vaske din kogevask som undertøj mm. ved 90 grader hver fjerde eller femte gang, så spare du både på miljøet og en masse penge.

.

Er det ok at vaske i hånden?

Skal man vaske sit tøj i hånden eller i vaskemaskinen? Det spørgsmål er der to svar på, hvis din vaskemaskine eksempelvis anvender 40 liter vand til en vask af en hel vaskemaskine fyldt med tøj incl. en skylning, så kan du spare miljøet, hvis du kan vaske samme mængde tøj derhjemme i badekaret eller i en balje på et samlet volumen af vand, der er mindre end din vaskemaskine ville anvende.

En anden ting du skal overveje, hvis du ønsker at vaske tøj i hånen, som godt kan vaskes i din vaskemaskine. Det er svært, at dosere den korrekte mængde af vaskesæbe, når du vasker i hånden. Så pas på, hvis du vasker i hånden ikke at anvende for meget sæbe, men doser vaskemiddel eller vaskesæbe efter anbefalingerne. På den måde belaster du miljøet mindst muligt.

.

Pletvæk.dk anbefaler, at du mindsker dit rengøringsspild og sparer på sæben…!

.

.


Klik og se på en ny vaskemaskine her >>

.

FAQ: Hvorfor er der sæbe tilbage i sæbeskuffen efter en vask i vaskemaskinen?

👉 Hvorfor er der sæbe tilbage i sæbeskuffen efter en vask i vaskemaskinen?

Når der er sæbe tilbage i din sæbeskuffe i vaskemaskinen, så er løsningen er at lave en opløsning med vand og eddikesyre i forholdet 4:1 og afkalke udløbshullet grundigt. Bemærk, at der skal skrubbes grundigt med en børste for at få al kalken vasket ud. Skyl efter med rigelige mængder af koldt vand.