Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Test af rengøringsmidler fra PlanetPure

Rengøringsmidler er meget komplekse, hvis der kigges på ingredienslisten. Rengøringsmidler er lige så komplekse og forskellige som fødevarer er, når fødevarer testes og sammenlignes. Så det var en spændende opgave at få lov til at teste rengøringsmidler fra Pureplanet, som har rod i en bæredygtig tilgang til prodution og ikke mindst til indholdet i rengøringsmidlerne.

Konceptet og firmaet PlanetPure

Rengøringsmidler fra PlanetPure er ikke blot rengøringsmidler og en kamp for et godt miljø og natur. Jeg har selv haft fornøjelsen med at møde Silvio Perpmer, som i 1999 grundlagde firmaet PlanetPure, og man kan mærke at fundamentet og passionen er funderet mod bedre og mere bæredygtige rengøringsmidler, hvor kun det bedste er godt nok.

Virksomheden PlanetPure er en virksomhed, der producerede certificerede økologiske produkter. Silvio lancerede i 2011 det første organisk certificerede vaskemiddel i henhold til ABG-kriterierne (østrigsk økologisk garanti). Siden dette fokus blev etableret i 2013 har firmaet været det førende østrigske selskab, der udelukkende producerer organiske rengøringsmidler. Sortimentet vokser løbende – udover naturlige kosmetik og fødevarer, en pulvershampoo uden tensid, for hvilken “PlanetPure” modtog en Sustainability Award og en SPRA Award, og denne shampoo blev senere lanceret på markedet.

Koncernchefen Silvio inviterer også folk fra marginale grupper eller handicappede til at deltage på hans produktionshold for der skal være plads til alle. Så hvis de har har lyst til livet og vil noget med det og har lyst til at have det sjovt med deres arbejde, så inviteres de ind og bliver en del af firmaet. Silvio støtter også sociale faciliteter, såsom “Lebenshilfe” Hörbranz, som er støtte til handicappede, eller Integra Frauenhilfe, som er støtte til kvinder.

.

brændeKlik og bestil brænde og briketter til din pejs og brændeovn >>

.

.

Test af rengøringssmidler fra PlanetPure

Til denne test er der udvalgt fire rengøringsmidler fra PlanetPure.

  1. WC-rens
  2. Opvaskemiddel
  3. Vaskemiddel til kulørt tøj
  4. Afkalkningsmiddel

1. Test af rengøringsmidler som WC-rens fra PlanetPure

Indledningsvis testede vi rengøringsmidler som wc-rens, og vi valgte den ultimative test efter et nærmere kig på varedeklarationen.

Indledningsvist målte vi pH med et lakmuspapir på denne wc-rens og pH ligger mellem pH 2 og 3, hvilket er meget oplagt, når man studerer syresammensætningen, som indeholder svage syrer som citronsyre og 4-methoxy-benzoesyre, som er en naturlig syre fra anis. For at udfordre dette produkt i den ultimative test fandt vi et toilet, som trængte til en kærlig hånd. Dette toilet havde store kalkrender, som vil udfordre selv en stærk wc-rens med fosforsyre, som typisk har en pH-værdi på mellem 1 til 2 stykker. Klik, køb og læs mere her >>

Indholdet i dette produkt: “Bio Toilet Cleaner antibacterial, fresh Eucalyptus”, ser således ud:

1. 15-30% non-ionic surfactants (soap nut extract*, soapwort extract*, camellia seed extract*)

2. citric acid

3. decyl glucoside**

4. xylose**

5. eucalyptus oil*

6. neem oil*

7. potassium sorbate

8. p-anisic acid**

9. limonene***

10. linalool***

Konklusionen er klar, denne wc-rens klarer opgaven tilfredsstillende. Herunder er et før og efter billede og toilettet har fået to behandlinger med denne toiletrens, og der er skrubbet og vasket med en toiletbørste. I blødsætningen er kun sat til en lille halv time, så toilettet kunne sagtens have været endnu renere og mere afkalket, hvis det nu havde stået i blød natten over. Så på trods af at pH-værdien for denne wc-rens (pH 2 til 3) ikke var lige så lav, som et par andre traditionelle wc-rensemidler (pH 1 til 2), så konkluderes det at denne wc-rens fra PlanetPure virker effektivt nok til selv en ekstrem opgave som denne.

Før___________________________________________Efter

Rengøringsmidlet som denne wc-rens dufter sensorisk dejligt syrligt og frisk af eucalyptus og citrus. Farven på dennne wc-rens er dog brun-orange, og jeg vil mene at familien lige skal vænne sig til farven, da de fleste wc-rens man kan købe er helt klare og gennemsigtige i farven. Men sådan er det, når man anvender ekstrakter fra sæbenødder o.lign. så kommer der lidt natur og kulør med.

En sidste detalje, der er værd at nævne er at konsistensen på denne wc-rens er en lille smule tyndere, end den vi er vant til at anvende, men det lærer man lynhurtigt at takle.

Så vi kan absolut anbefale denne wc-rens.

.

2. Test af rengøringsmidler som opvaskemiddel fra PlanetPure

Indledningsvis testede vi opvaskemidlet i den daglige husholdning for at få et generelt billede, hvordan den er at arbejde med og hvor effektiv den er. Dernæst lavede vi en test, hvor et par glasskåle blev tilsat 0,5 mL rapsolie og 0,5 mL opvaskesæbe. Der blev i første test tilsat 7 dl varmt vand og i en ekstra test blev der tilsat 0,7 dl varmt vand. Oliepletten blev vasket af med den angivne mængde vand og skålen blev tømt og stillet til tørre.

pH i denne sæbe er målt til 4, hvilket passer meget godt med det faktum, at der forekommer mange svage syrer såsom p-anisic acid, citric acid og rapeseed acid, der samlet bidrager til at sænke pH. Fordelen ved dette er at denne sæbe er rigtig godt til at opløse kalkpletter her i Danmark, hvor vi har meget hårdt vand. Det skal siges at man dog bør vælge en anden opvaskesæbe til at vaske marmor, da overflader med marmor på sigt kan blive lidt ru i overfladen med denne sæbe. Dertil skal det også bemærkes, at der forekommer flere sæber i detailhandlen i Danmark, der har en lidt syrligt pH for at give klare og flotte glas og disse fjerner også kalkrester og må iheller ikke anvendes på marmor-overflader. Så sæben fungerer fint. Klik, køb og læs mere >>

Indholdet i dette produkt: “Bio Dish Soap Blood Orange Rosemary, ser således ud:

1. 15-30% non-ionic surfactants (soap nut extract*, soapwort extract*, camellia seed extract*)

2. decyl glucoside**

3. xylose**

4. glucose**

5. rapeseed acid**

6. guar gum*

7. ethanol*

8. citric acid

9. blood orange oil*

10. rosmary oil*

11. p-anisic acid**

12. limonene***

13. potassium sorbate

Farven er orange-brun og konsistensen er en anelse tynd og dysen (hullet) på sæbebeholderen er en anelse stor, men efter en dags tid, så har man vænnet sig til den nye konsistens og dosering. Når det er sagt, så skal det siges at der findes flere produkter af opvaskemidler på det danske marked i detailhandlen, der har samme konsistens, så det er ikke noget usædvanligt. Vi lagde kun mærke til det derhjemme, da den opvaskemiddel vi anvender til daglig er en anelse tykkere.

En anden ting, der karakterer denne sæbe er at den ikke skummer lige så voldsomt som ordinære opvaskesæber, men den vasker fint, så man skal bare lige vænne sig til at der ikke umiddelbart kommer så meget skum. Man kan dog godt få den til at skumme, hvis bare man kommer sæben i opvaskevandet før man fylder en balje med varmt vand.

Før___________________________________________Efter

Testen gik ganske fint, fedtplettterne med rapsolie blev opløst lige så godt, som den opvaskesæbe vi brugte som reference. Så dette opvaskemiddel klarer de daglige opgaver fint, og så dufter den dejligt.

Kort fortalt er det en sæbe, der ikke skummer så meget, men vasker fint. Den fjerner lette kalkbellægninger og dufter syrligt af frisk blodappelsin og citron. Den er orange-brun med en pH værdi på ca. 4.

.

.

Find din nye biopejs her >>

.

.

3. Test af rengøringsmidler som vaskemiddel til kulørt tøj fra PlanetPure

Dette rengøringsmiddel som er et vaskemiddel fra PlanetPure dufter dejlig frisk af citron med et pift af anis. Farven er orange-brun, og konsistensen er let cremet og ligner mange af de produkter fra detailhandlen konsistensmæssigt, når der kigges på flydende vaskemidler. Vaskemidlet er let syrligt med en pH-værdi på ca. 4, og der behøves ikke skyllemiddel, når dette vaskemiddel anvendes, da disse syrer virker som kompleksdannere og binder hårdhedsionerne i drikkevandet, hvilket gør tøjet blødt. Klik, køb og læs mere >>

Indholdet i dette produkt: “Bio Laundry Liquid, sensitive Skin, Hypoallergenic Fragrance free“, ser således ud:

1. 15-30% non-ionic surfactants (soap nut extract*, soapwort extract*, camellia seed extract*)

2. decyl glucoside**

3. xylose**

4. guar gum*

5. ethanol*

6. citric acid

7. p-anisic acid **

8. potassium sorbate

Testen med vaskemidlet fra PlanetPure til kulørt tøj er testet gennem 4 uger ved vask af ordinært tøj i husstanden, og her er ingen ting at bemærke. Vaskemidlet vasker ganske fortræffeligt.

Dertil er vaskemidlets evner til at opløse oliepletter testet. Der blev, som angivet herunder, lagt en hvid strømpe i blød i rapsolie. Denne strømpe blev efter iblødsætning i rapsolie klippet midt over og den ene halvdel blev vasket i PlanetPures vaskemiddel til kulørt tøj, og den anden halvdel af strømpen med rapsolie blev vasket i Neutral vaskemiddel til kulørt tøj. Det skal understreges at strømpen blev vasket uden forbehandling af oliepletterne. Se illustrationer herunder.

…….

Før vask (iblødsætning)__________________Efter iblødsætning og vask

Konklusionen er klar det flydende vaskemiddel fra PlanetPure til kulørt tøj fjerner rapsolie ligeså fint, som vaskepulveret fra Neutral til kulørt tøj. Der er ingen nævneværdig forskel på de to midler. Begge stykker stof er vasket ved 40 grader celsius, for at fremme sæbens effekt til denne kraftige plet med rapsolie.

Det skal siges at fedtpletter normalt altid bør forbehandles, det er dog ikke sket i dette tilfælde, da vi gerne ville teste vaskemidlerne til det ypperste. Klik og se hvordan du med fordel kan sætte dine fedtpletter i blød lige her >>

..

.

Klik og læs om, hvordan Eco Egg og vaskebolde virker >>

.

_Klik og læs, hvad videnskaben siger om sæbenødder >>

.

Klik og køb sæbenødder her >>

.

.

4. Test af afkalkningmiddel fra PlanetPure

Dette afkalkningsmiddel fra PlanetPure dufter frisk af citrus og lime. Opløsningen er konsistensmæssigt meget tynd, men stadig en anelse tykkere end eddike. Den er god at anvende til produkter, der både skal vaske og afkalkes, da det teknisk set er en syrlig sæbe, og sæben/afkalkningsmidlet har en pH-værdi på mellem 1 og 2. Så dette afkalkningsmiddel med sæbe er lige så stærkt syrligt som de klassiske afkalkningsmidler med fosforsyre som minuskalk og kalk væk m.fl., som ses i detailhandlen. Så fordelen ved dette produkt er, at man undgår udledning af fosfor, når dette produkt anvendes i husholdningen.

Denne syrlige sæbe blev testet på en serie glasskåle med kalkpletter. Dernæst prøvede jeg at afkalke en tilkalket elkedel for at se, hvordan dette forløber, når der nu også er sæbe i dette afkalkningsmiddel. Se resultatet nedenfor. Kan desværre ikke købes hos suztain mere, men kan købes her >>

Indholdet i dette produkt: “Bio Decalcifier, fresh lime & Mint“, ser således ud:

1. >5% non-ionic surfactants

2. decyl glucoside**

3. xylose**

4. citric acid

5. lime oil*

6. mint oil*

7. limonene***

Testen med afkalkning af glasskåle gik som ventet med den lave pH-værdi som ventet og afkalkningsmidlet klarer opgaven rigtig godt.

Før___________________________________________Efter

Afkalkning af elkedlen med kalk både indeni og udenpå forløb også fint. Der blev hældt et par deciliter vand ned i elkedlen sammen med lidt afkalkningsmiddel, og så fik det lov til at stå og arbejde, og det fjernede kalken indeni. Kalken udenpå elkedlen var ligesom glasskålene meget nem at vaske af, og elkedlen er blevet rigtig flot.

.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

.

Indhold i PlanetPure rengøringsmidler

En hurtig gennemgang af de på nuværende tidspunkt tilgængelige rengøringsmidler forekommende på PlanetPure’s hjemmeside illustrerer, at der i alle produkterne forekommer 44 ingredienser og heraf var det kun 4 af disse, som ikke er mærket som biodynamiske eller naturlige ingredienser. Det skal understreges, at jeg ikke har kigget på ingredienserne for skyllemidler, da jeg personligt anser disse som unødvendige til skylning af tøj, hvor man jo bare kan anvende en mild eddike, så samlet forekommer, der samlet 44 ingredienser/kategorier blandt produkter som wc-rens, opvaskesæbe, håndsæbe, pletfjerningsmidler, vaskesæbe til tøj, afkalkningsmiddel, m.fl.

Derudover er det værd, at fremhæve er at det ekstrakt, der forekommer som de aktive stoffer, altså sæberne (tensider) er ekstraheret fra sæbenødder, kamilleblomst nødder o.lign. som er naturlige produkter. Disse nødder og bær er eks. hængt op i en sæk, og sænket ned i kogende vand for at få ekstraheret sæbestofferne, som er de aktive tensider. Tensider findes i alle sæber i dagligvarehandlen, men de tensider som PlanetPure har ekstraheret her er naturlige ekstrakter fra de forskellige omtalte nødder og bær. Efter opløsning i det varme vand, så koncentreres de overfladeaktive stoffer og tilsættes rengøringsmidlerne.

Her er en liste over alle de 44 ingredienser/kategorier. Det skal siges at jeg ikke har kunne finde information, om hvilke konkrete tensider, der forekommer i de kategorier, der er benævnt som tensider fra “soap nut extract, soapwort extract, camellia seed extract”. Så der er nok samlet knap 48 til 50 ingredienser, hvis disse kategorier analyseres nærmere. Firmaet PlanetPure har mærket ingredienserne op med disse præciseringer: * = Bio, ** = Natural og *** = Rene essentielle olier.

Her til venstre er ingredienserne/kategorierne, og til højre er det præciseret, hvilken funktion ingredienserne i rengøringsmidlerne har:

5% – 15% soap Sæbe
>5% non-ionic surfactants Tensider
5-15% non-ionic surfactants Tensider
15-30% non-ionic surfactants (soap nut extract*, soapwort extract*, camellia seed extract*) Tensider
decyl glucoside** Nonionisk tensid
xylose** Konsistensforbedrende
guar gum* Konsistensforbedrende
glucose** Konsistensforbedrende
soy protein** Konsistens, emulgator og for at undgå at tilsætte uheldige stoffer som formaldehyd
clay Konsistens, ler fra jorden
ethanol*/alcohol Dræber bakterier
glycerine Blødgører hud og rengør samt bidrager til konsistens
citric acid Surhedsregulerende middel
potassium sorbate Surhedsregulerende middel
aloe vera** Aroma af aloe vera
basil oil* Aroma af basilikum
bergamot oil* Aroma af appelsinskal og blomster
blood orange oil*  Aroma af blodappelsin
calendula extract* Aroma af havmorgenfrueblomst
chamomile oil* Aroma af kamille
citronellol*** Aroma fra citrus og roser
edelweiss extract* Aroma af edelweis blomst, staude
eucalyptus oil* Aroma af eucalyptus
fennel oil* Aroma af fennikel
geraniol*** Aroma af rose & flavour af ferken, hindbær, rød hindbær, grape, appelsin, lemon og lime
juniper berry oil* Aroma af enebær
lavendin oil* Aroma af lavendel
lemon oil* Aroma af lemon og citrus
lime oil* Aroma af lime
linalool*** Aroma af blomster
mandarin oil* Aroma af manderin
mint oil* Aroma af mynte
neem oil* Aroma af jordnødder og løg
olive oil* Aroma af oliven
orange oil* Aroma af appelsin
p-anisic acid** Anisaroma og surhedsregulerende middel, P-anisic acid = 4-methoxy-benzoesyre = antibakterielt
peppermint oil* Aroma af mynte
pomegranate oil* Aroma af granatæble
rapeseed acid** Aroma af rapsfrø
rose oil** Aroma af rosser
rosemary extract* Aroma af rosemarin
rosemary oel* Aroma af rosemarinolie
sage oil* Aroma af salvie

De fire ingredienser, der ikke er mærket som biodynamiske, naturlige eller som stammer fra essentielle olier blandt de 44 ingredienser i rengøringsmidlerne er hhv.:

1. Citronsyre, som jo er en helt naturlig del af citroner, citrusfrugter og mange andre typer af fødevarer, og dette tilsætningsstof tilsættes som surhedsregulerende middel samt komplekksdanner. Citronsyre er ganske naturligt i et væld af de fødevarer, som du og jeg spiser både som tilsætningsstof men også som en naturlig forekommende mild syre.

2. Kaliumsorbat anvendes i vores dagligdags fødevarer til eks. at konservere syltetøj, og kaliumsorbat findes naturligt i et væld bær, frugter og grøntsager, som eks. kirsebær, jordbær, tomater, rønnebær m.fl. Kaliumsorbat er anvendt for at forhindre bakterier i at vokse i rengøringsmidlerne, og det er et surhedsregulerende middel.

3. Ler er et helt naturligt produkt, som blot ikke kan mærkes med det biodynamiske mærke.

4. Glycerin (glycerol), er blot et restprodukt fra forsæbning af olier, så det er i sig selv et ganske naturligt forekommende produkt.

.

.

Bøger.org

Klik og find dine nye bestsellere og bøger her >>

.

.