Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Sommerens pletter – sådan fjerner du is, fløde, græs, tomatketchup mm.

Vi har samlet sommerens pletter med guides til, hvordan du nemt får bugt med de irriterende pletter. Vi giver gode råd til, hvad du kan gøre, når du er ude eller hjemme og spilder chokolade, fløde, is, marmelade, olie, rosévin, rødvin, syltetøj, øl og meget andet på tøjet.

,

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Pletter med græs

Græs eller grønne pletter fra havearbejdet er næsten uundgåeligt. Græs sætter sig meget naturligt på tøjet, hvis man falder i græsset eller blot sidder på græs, der er en anelse fugtigt. Sådanne pletter med græs kan snildt opløses og fjernes, men det kræver den korrekte metode. Vi har samlet de gode råd til at rengøre og fjerne græs og grønne pletter lige her – Klik og læs vores guide >>

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

.

Pletter med Is, chokolade, fløde, syltetøj og marmelade

Solen skinner, fødderne luftes i lette sandaler, du slentrer smilende af sted med en saftig og dejlig is med hele udstyret: vaffel, iskugler, syltetøj, fløde og chokolade. En dejlig afslutning på en forrygende men travl uge, så er det weekend eller måske endda ferie. Efter 10 minutter sker det, du taber isen og forsøger at undvige, men den rammer dine bukser, shorts eller nederdel og is, fløde, chokolade og resterende vaffel smøres ind i dit tøj. Heldigt der ikke var mere syltetøj eller marmelade, men hvordan får du løst denne udfordring bedst.

Pletter med chokolade, is, fløde og vaffelstøv er heldigvis ikke så svært at reducere eller fjerne og du kan næsten altid klare pletterne ved at fugte og forbehandle pletterne i sæbevand med sulfo inden du vasker tøjet. Er du ude, så besøg det lokale toilet, så skyl om muligt pletterne godt igennem med lunkent vand (ikke varmt vand) og fugt pletterne godt ind i håndsæbe og bearbejd pletterne med lunkent vand og fjern det værste is, fløde og chokolade. Færdiggør pletfjerningen og eventuel længere iblødsætning med en sulfoopløsning, når du kommer hjem og vask tøjet efter vaskeanvisningerne derhjemme.

Praktisk er det dog altid en anden sag, hvis der er tale om is med kraftig frugt- og bærsaft og/eller marmelade og syltetøj. Disse pletter kan volde flere problemer. Læs vores guide til at fjerne syltetøj og marmeladepletter her.

.
Jordbaer

.

Pletter med jordbær og melon

Jordbær og melon kan være svært at få bugt med. Fugtige pletter af jordbær og vandmelon på tøj fjernes eller mindskes med en svag opløsning af syre. Selv meget simple pletter kan være meget svære at fjerne, hvis de får rigtig godt fat. Brus tøjet grundigt igennem i badekarret eller brusekabinen på fuld tryk med lunkent vand. Husk vandet må ikke være varmere end den temperatur som tøjet kan tåle, når du vasker det vanligt. Tøjet bruses igennem både på vrangen og på forsiden. Dette førstehjælpstrick gør det meget nemmere at fjerne pletterne.

Gør en balje klar med varmt vand og tilsæt den anbefalede mængde citronsyre eks. i forholdet 9 dele lunt vand plus 1 del citronsyre. Vask pletterne med citronsyre, vask derefter med vand og sæbe og skyl efter med koldt vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. Gentag behandlingen indtil pletterne er fjernet eller mindsket.

citronsyre                         Citronsyre >>

                    32 % Eddikesyre >>

.

Pletter med tomatketchup

Ketchup og tomatketchup fjernes eller mindskes rimeligt enkelt fra tøj. Fjern først madrester med noget køkkenrulle, men pas på ikke at tvære tomatrester ud over det hele. Sæt tøjet i blød med en basisk opløsning fx en koncentreret opløsning af opvaskemiddel. Vask pletterne med opvaskemiddel opløst i varmt vand og skyl efter med koldt vand. Vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. Gentag behandlingen indtil pletterne er fjernet eller mindsket.

Er tomatpletterne svære at fjerne? Så klik og læs vores guide til svære tomatpletter her >>

 .

Pletter med rosévin

Rosévin fjernes eller mindskes fra tøj med glycerin. Tilsæt glycerin på de røde pletter og lad det virke i et halvt til et helt døgn. Skyl glycerin af med lunkent vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. De røde pletter kan med fordel behandles en ekstra gang med glycerin inden tøjet vaskes i vaskemaskinen. Gentag behandlingen indtil pletterne fjernet eller mindsket mest muligt.

Klik og køb glycerin >>

 .

Pletter med rødvin

Pletter med rødvin kan også klares vedhjælpe af denne guide:

Klik her og læs den store guide til at opløse pletter  med rødvin >>

Pletter med smør

Smør er jo et olie og fedtbaseret produkt, som heldigvis fjernes nemt fra tøj. Sæt pletterne i blød i koncentreret opvaskemiddel og fordel opvaskemidlet med en blød svamp og lad tøjet ligge i 5-6 timer. Skyl sæben af i koldt vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

.

Pletter med solcreme

Solcreme fjernes nemt fra tøj. Sæt pletterne i blød i koncentreret opvaskemiddel og fordel opvaskemidlet med en blød svamp og lad tøjet ligge i 5-6 timer. Skyl sæben af i koldt vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Pletter med sved

Svedpletter på tøj fjernes forholdsvist enkelt fra tøj med vaskemiddel eller eddike. Se vores uddybende guide her til at fjerne sved >>

.

Pletter med øl

Øl fjernes oftest nemt fra tøj. Ølpletter på tøj går ofte af i vask, med visse undtagelser. Pletter med øl kan med fordel sættes i blød i opvaskemiddel. Sæt pletterne i blød i koncentreret opvaskemiddel og fordel opvaskemidlet med en blød svamp og lad tøjet ligge i 5-6 timer. Bemærk at beigefarvet tøj og andre meget følsomme stoftyper ofte ikke kan tåle opvaskemiddel. Skyl opvaskesæben af i koldt vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

Klik her og se den udvidet guide med flere gode tips og metoder til at fjerne pletter med øl >>

 

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>