Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Myter om tøjvask | Sådan vasker du tøj

Tøjvask er en del af de ugentlige gøremål og der er ikke noget så lækkert som nyvasket tøj. Der er dog også en lang række myter om tøjvask, hvor nogle er korrekte, ens andre er det rene volapyk. Vi kigger nærmere på seks af de klassiske myterne om vask af tøj herunder, og vi giver svar på, hvad der er korrekt, og hvad der er forkert.

Tøjvask og vaskemaskiner

 

Myter om tøjvask

Vi har samlet en lang række myter og analyser, der omhandler emnet tøjvask. De faktuelle råd og de områder, der omtales herunder er dels fra A.I.S.E ~ the International Association for Soaps, Detergents and Maintenance Product (2013) og SPT (Sæbe, Parfume og Teknisk/Kemiske artikler). A.I.S.E samarbejdede om det materiale, der blev anvendt til EU-kampagnen “I Prefer 30“, hvor Michael René var ambassadør sammen med tidligere klimakommisær Connie Hedegaard.

Dertil er det et enkelt faktuelt resultat og tal fra en undersøgelse foretaget af COOP Analyse om danskernes viden om vaskemidler. Lad os se hvad status og løsningerne er på myterne om tøjvask.

Lad os så kigge på myterne.

.

1. Temperaturen på vaskeanvisningerne angiver ved, hvilken temperatur du skal vaske dit tøj ved?

Du kan godt vaske effektivt ved 30 oC også selvom, der er angivet en vasketemperatur på 40 oC på vaskeanvisningen på dit vasketøj. Der er mange af de nye designede vaskemidler, der er skabt til at vaske effektivt helt ned til de lave vasketemperaturer. På den baggrund er der ingen grund til at skrue unødigt op for vasketemperaturen.

Temperaturen på dit vasketøj er den “maksimalt” anbefalede vasketemperatur. Du kan sagtens vaske rent ved køligere temperaturer. Du kan styrke vaskevnen ved at vaske med koldvandsvaskemidler, som indeholder både sæbe, men også enzymer, der kan opløse protein, kulhydrat og fedt, som er hovedbetsandelene af dit snavs på dit tøj.

Konklusion på myte nr. 1. om tøjvask er falsk.

.

2. Vaskemidlet er den værste miljøsynder

En undersøgelse foretaget af Coop Analyse viser at hele fire ud af ti danskere tror eller mener, at det er vaskemidlet, der er den værste miljøsynder, når vi taler om tøjvask, men det er forkert.

Den største indflydelse på miljøet stammer fra den energi, der går til at varme vaskevandet op. Så hvis du vasker ved 90 grader i stedet for 60 grader, så bruger du meget mere energi eller hvis du vasker ved 40 grader i stedet for 30 grader, så bruger du også unødigt mere energi og påvirker miljøet negativt. 

Konklusion på myte nr. 2. om vaskemidlet er den værste miljøsynder er falsk.

.

3. Jo højere vasketemperatur, jo renere bliver vasketøjet

Selve vasketemperaturen for en tøjvask ved eks. 60 oC dræber flere mikroorganismer og bakterier sammenlignet med en tøjvask ved 30 oC.

De 30 oC

Det er dog fint, at vaske dagligdags vasketøj som bluser, bukser o.lign. ved 30 oC. Denne vasketemperatur kan sagtens eliminere bakterierne. Du bør dog være opmærksom på anbefalingen på dit vaskemiddel, da nogle enzymer i vaskemidler kan være mindre effektive ved høje temperaturer. Men enymatiske vaskemidler arbejder hyppigt ganske fint i et interval mellem 20 til 60 oC. Der er også sæbe eller tensider, som er vaskeaktive stoffer i koldtvandsvaskemidler, så de vasker rent uden problemer. 

De 60 oC

For at dræbe bakterier og eliminere eventuelle husstøvmider, i dit ordinære dagligsdags vasketøj, så anbefales det, at du vasker dit sengetøj og sengelinned ved 60 oC, hver 14’ende dag, hvis du vel og mærke har fået konstateret husstøvmiddelallergi (Astma- og Allergiforbundet 2015). Vi anbefaler dog at alle andre forebygger husstøvmiddelallergi og følger dette råd til en vis grad, under forudsætning af, at man vasker med måde, så hvis sengetøjet ikke anvendes så ofte eller i så lang tid i en periode, så kan man godt vaske denne type vasketøj sjældnere evt. hver tredje uge.

Klik og læs konklusionen af nyere forskning om netop husstøvmider her >>

Vasketøj, som du anvender i køkkenet i relation til tilberedning af fødevarer, såsom vaskeklude, karklude, viskestykker, sengelinned, sengetøj, undertøj og håndklæder, der foreskrives det, at du vasker denne type af vasketøj ved 60 oC (A.I.S.E, 2013, s. 52).

De 80 oC

Vasketøj med fækalier, blod og urin plus tøj med øvrige mikrobielle risikable faktorer bør vaskes ved minimum 80 grader og med dertil velegnede vaskemidler. I en 80 graders vask i vaskemaskinen er koldtvandsvaskemidler ikke så effektive, så brugt et andet vaskemiddel, når du vasker ved 80 eller 90 grader.

Blod bør altid forbehandles før en tøjvask for at sikre, at pletterne forsvinder og ikke vaskes direkte ved 80 oC. Se alle de gode råd om pletfjerning af blod her >>

Er der sygdom i familien

Ved sygdom i familien eller, hvis du selv lider af en særlig sygdom, der forudsætter en højere hygiejnisk standard, bør du naturligvis justere dine tøjvaske og følge anvisninger fra din egen læge i relation til den specifikke sygdom hos dig, en i familien eller en ven eller bekendt.

Konklusion på myte nr. 3. om tøjvask, hvor myten lyder, at jo højere vasketemperaturen bliver, jo renere bliver tøjet er delvis sand, men stadig en anelse usand.

En af undtagelserne er, at der ved spild af blod på vasketøjet og endvidere ved vask ved temperaturer på eks. 60 oC og ved vask ved højere temperaturer over 60 grader, så denaturerer hæmoglobinmolekylet, og derved hæfter blodet sig godt fast på vasketøjet, og så er tøjet jo ikke blevet renere. Men vasketøjet bliver naturligvis renere set i relation til, at der er færre mikroorganismer, der overlever ved højere vasketemperaturer, men tøjet er ikke nødvendigvis renere fysisk – kun mikrobiologisk.

.

Klik og find dine bøger og bestsellere på Saxo.com >>

.

4. Det er udelukkende et reklamestunt med forskellige vaskemidler til mørkt, hvidt og farvet tøj

Hvis du anvender hvidvaskemidler til dit hvide tøj, så bevarer du den hvide farve i tøjet bedst, end hvis du anvender vaskemiddel til farvet tøj til dit hvide vasketøj. Det samme gør sig gældende med vaskemidler til mørkt tøj sammenlignet med vaskemidler til farvet tøj. Anvend de korrekte typer af vaskemidler til de forskellige former for vasketøj: lyst, farvet og mørkt. På den måde optimerer du farverne på tøjet, og holder vasketøjet pænt i længere tid.

Konklusion på myte nr. 4. om tøjvask, hvor det påstås at alle vaskemidler til hhv. hvidt, mørkt og farvet tøj er det samme produkt er ikke et reklamestunt. Myte nr. 4 er falsk. Det kræver ikke særlig meget analyse af ingredienser på vaskemidler for at afvise denne myte. Sammensætningen på vaskemidlernes ingredienser er meget forskellige rent kemisk, der er dog overlap af enkelte ingredienser, men vaskemidlerne er ikke ens. 

Vaskemidler til hvidt tøj indeholder forskellige typer af blegemidler, som eks. “Disodium Distyrylbiphenyl Disulfonate” eller “Disodium Anilinomorpholinotriazinylaminostilbenesulfonate” m.fl.

.

5. Én ud af fem vaske bør vaskes ved 60 oC

Vask ved 30 oC egner sig godt til mange hverdagsvaske. Hver femte vask bør være en vask ved 60 oC. Dette er for at fjerne bakterier i vaskemaskinen. Ved at vaske hver femte vask ved 60 oC, så fjernes en eventuel dårlig lugt i maskinen, hvilket er en klar fordel.

Du kan dog også vaske din vaskemaskine med forskellige andre typer af vedligeholdelsesprodukter, som er velegnet til at rense din vaskemaskine. Afkalkningstabs og/eller en afkalkning af din vaskemaskine kan anbefales efter behov. Der findes specifikke produkter på markedet til dette. Du kan også anvende en lille smule eddikesyre i sæbeskuffe og i beholderen med skyllemiddel, og så kører du bare en afkalkning af vaskemaskinen uden vasketøj.

PS: Du kan også bare anvende den “klare” eddikesyre fra supermarkedet som skyllemiddel, når du vasker tøj. Men anvend den klare opløsning, og ikke den koncentrerede eller den farvede udgave af eddike.

Har du skimmmelsvamp i vaskemaskinen er en vask med rodalon i sæbeskuffen og i beholderen til skyllemiddel at anbefale, og så kører du bare en tom vask uden tøj, for at rense vaskemaskinen. Derudover bør du, når du alligevel vedligeholder vaskemaskinen, vaske gummikanten på maskinen og sæbeskuffen af med sæbevand. Hvis der er tegn på skimmelsvamp, så kan du vaske sæbeskuffen samt din gummiliste af med rodalon.

Konklusion på myte nr. 5. om tøjvask, hvor det påstås at “én ud af fem vaske bør vaskes ved 60 oC” er sand.

.

Klik og find dine bøger og bestsellere på Saxo.com >>

.

6. Når dit vasketøj er mere beskidt, så skal du bruge mere vaskemiddel

Hvis dit vasketøj er meget beskidt, så kan det anbefales at anvende et vaskeprogram med en god forvask, og dertil bør du altid dosere dit vaskemiddel efter anbefalingerne i relation til dit vands hårdhed i det geografiske område, hvor du vasker tøj. Se figuren om vands hårdhed under dette afsnit fra data.geus.dk. De gule og lysegrønne områder er områder med blødt vand og de blå mørkegrønne, lilla og røde områder er områder med hårdt vand, og her skal der doseres lidt mere vaskepulver.

Anvender du for meget vaskepulver, så kan det dog medfører hvide aflejringer af vaskemiddel på vasketøjet. Så vær opmærksom på ikke at overdosere. Disse hvide aflejringer af vaskemiddel kan ofte nemt fjernes ved at neutralisere vaskemidlet med en mild foryndet citronsyre eller eddikesyre, dog forudsat at dit specifikke vasketøj ikke tager skade af syre. Så dobbelttjek dette først.

Konklusion på myte nr. 6. om tøjvask, hvor det påstås, at du skal bruge mere vaskemiddel jo mere beskidt dit vasketøj, er falsk. Du skal ikke overdosere dit vaskemiddel. Det ødelægger kun miljøet.

Figur 1. Vands hårdhed, figuren er fra data.geus.dk.

.

Danskernes vaskevaner ved tøjvask

A. Danskerne er blandt det folkefærd i Europa, som vasker tøj ved de højeste temperaturer. Vi vasker gennemsnitligt tøj ved 43 oC, mens den gennemsnitlige europæer vasker tøj ved 41 oC (A.I.S.E, 2013).

B. Kun 18% af alle tøjvaske i DK, der vaskes ved 30 oC eller mindre. Til sammenligning vaskes  32% af alle vaskene i EU ved 30 oC eller derunder i EU (A.I.S.E, 2013).

C. Én ud af fire danskere, anno 2013, ved ikke, at tøj kan vaskes rent ved 30 oC (A.I.S.E, 2013).

D. 80% af alle tøjvaske i DK foretages ved 40 oC og/eller derover. Gennemsnittet i EU er 67% (A.I.S.E, 2013).

.

Klik og find dine bøger og bestsellere på Saxo.com >>

.

Vidste du at

Hvis den gennemsnitlige vasketemperatur i DK sænkes med bare 3 oC i gennemsnit, så kan det reducere CO2-udledningen med en mængde, der svarer til 11.000 personbiler, eller hvis vasketemperaturen sænkes med 3 oC kan CO2-udledningen reduceres med en mængde, der svarer til 2.500 husstandes samlede elforbrug.

Opvarmning af vand i vaskemaskiner, ved tøjvask, koster mere energi end både fremstilling af ingredienser og produktion af selve vaskemidlet. Så spar på vasketemperaturen og hjælp miljøet.

.

Kilder

A.I.S.E (2013). The Case for the “A.I.S.E. (the International Association for Soaps, Detergents and Maintenance Products). Low Temperature Washing” Initiative Substantiation Dossier / June 2013. [Citeret d. 28. sep. 2015]. Link: http://iprefer30.eu/en/component/attachments/attachments?task=download&id=244%20%2060%20grader%20kurven:%20side%2052%20http://iprefer30.eu/en/component/attachments/attachments?task=download&id=244

Astma- og Allergiforbundet 2015. Forebyg husstøvmideallergi [Citeret d. 28. sep. 2015]. Link: http://hoefeber.astma-allergi.dk/husstoevmider/forebygsymptomerVa