Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Bekæmpelse af bananfluer og eddikefluer samt vinfluer og frugtfluer

Bekæmpelse af bananfluer og eddikefluer samt vinfluer og frugtfluer kan give visse udfordringer. Når din frugt modner kan frugtskålens lækkerier let blive angrebet af bananfluer. Bananfluer kaldes også: eddikefluer, vinfluer og frugtfluer. Bananfluer er hyppige i foråret og om sommeren. Herunder får du en guide til, hvordan du bekæmper og kommer af med de irriterende og uønskede bananfluer, eddikefluer, vinfluer og frugtfluer.

Hvad er en bananflue, eddikeflue, vinflue og frugtflue?

Bekæmpelse af bananfluer og eddikefluer forløber bedst, når man ved, hvad det er man kæmper imod. Men hvad er en bananflue egentlig for en størrelse? En voksen bananflue er ikke så stor, den er størrelsesmæssigt mellem 3 og 4 mm lang. Farven på fluerne er gulbrune, og de bevæger sig flyvende på en mere stilfærdig og svævende måde. Bananfluer tiltrækkes af frugt, der er godt modnet. De tiltrækkes specielt af gæret frugt eller grøntsager, hvilket typisk er frugt eller grøntsager, der er let stødt eller let fordærvet. Bananfluerne og eddikefluerne søger tilflugt i flasker med sjatter af både juice, frugt, grøntsagssaft, øl, vin, ketchup, mælk og lignende syrlige fødevarer.


Bananflue, eddikeflue, vinflue og frugtflue:

Bananflue-hunnen lægger hvidlige æg med nye bananflueunger. Æggene er ligesom bananfluen meget små, og de er derfor svære at se med det blotte øje. En bananflue kan lægge omkring 25 bananflue-æg om dagen. Æggene klækker ud efter et lille døgns tid. Så kravler de små nye bananfluelarver ud af æggene og ned i maden tæt på. De nyudklækkede bananfluelarver udvikler sig til bananfluer (eddikefluer) på cirka 10 døgn. Dernæst er de klar til formere sig igen til endnu flere bananfluer og eddikefluer. I værste fald kan bananfluer yngle året rundt hjemme i boligen. De vækster nemt, da der er god varme og masser af mad, som står fremme i frugtskålen samt tomme øl, vin og saftflasker på køkkenbordet, i bryggerset og øvrige steder.

Bekæmpelse af bananfluer og eddikefluer samt vinfluer og frugtfluer – Kan man udrydde bananfluer?

Bekæmpelse af bananfluer og eddikefluer (vinfluer, frugtfluer o.lign.) kan godt lade sig gøre, men om I kan komme af med alle fluerne, det afhænger natuligvis, hvor hårdt jeres husstand og bolig er ramt. Så svaret på om man kan bekæmpe bananfluer er både ja og nej. Bananfluer og eddikefluer kan desværre ikke udryddes 100%, men du kan ødelægge deres muligheder for at vokse og formere sig bedst muligt. På den måde kan du holde bestanden nede, og det er fantastisk.

Metode 1 – Bekæmpelse af bananfluer og eddikefluer samt vinfluer og frugtfluer

1. Den bedste måde at eliminere deres muligheder for at formere sig, illustreres i afsnittet længere nede i denne artikel, med de 9 trin til forebyggelse af fluerne. Har du allerede fået bananfluerne indenfor, så bør du starte med at købe en UV-lampe til bekæmpelse af fluerne. En UV-lampe er vanvittig effektiv til bekæmpelse af bananfluer og eddikefluer. Lampen dræber tilmed også andre mulige fluer i husstanden. Bemærk at du bør købe en stor UV-lampe, som den nedenfor og ikke de små “billige” UV-lamper til stikkontakten. Lampen nedenfor har nemlig et stort areal med UV-lys, som kan tiltrække de mange fluer effektivt – modsat de små lamper, som også er på markedet. Klik og køb UV-insektdræberen her >>

Klik og køb UV-insektdræberen her >>

.

Bemærk, at du ikke må stirre direkte ind i lyset med øjnene. Hjemme hos os lader vi altid lampen køre om natten, når vi sover, så kan lampen arbejde effektivt og fange fluer. På den måde fristes man ikke til at stirre ind i lyset.

.

Metode 2 & 3 – Bekæmpelse af bananfluer og eddikefluer samt vinfluer og frugtfluer

2. En supplerende metode til at bekæmpe bananfluer og eddikefluer er at fylde en kop med en syrlig opløsning som eddike, citron o.lign. Dette virker dog ikke særlig effektivt. Ovenstående guide med UV-lampen er yderst effektiv.

3. En tredje mulighed er denne kemiske mulighed. Her er det vigtigt at understrege, at miljømæssigt bør dette være den abolutte sidste udvej til bekæmpelse af bananfluer. Det vil sige, du bør have kæmpet i ugevis med både ovenstående råd til bekæmpelse samt nedenstående råd til forebyggelse af fluerne.

Gift er sidste udvej og helst en udvej du bør undgå. Denne spray mod fluer kan anvendes til bekæmpelse af bananfluer og eddikefluer. Bemærk at denne spray er giftig at indtage, og du bør ikke bruge den på mad, du gerne vil spise, men spray kun på lokationer, hvor der ikke er varer, der kan spises. Når der sprayes med gift, så transporteres giften med luftbårne aerosoler i en bred omkreds fra det sted, hvor der anvendes en spray. Det er gift mod fluer og må ikke indtages af mennesker. Følg altid vejledningen på en giftspray nøje. Klik og køb spray mod fluer her >>

Bayer FlueFri spray er ifølge firmaet bag denne spray til flyvende insekter som: fluer, myg og hvepse m.m.

.

Del 1: Forebyggelse af bananfluer og eddikefluer samt vinfluer og frugtfluer

Der er mange gode råd rundt omkring til, hvordan du kan komme af med bananfluer, men det bedste er at undgå, at du får bananfluer, eddikefluer, vinfluer og frugtfluer i din husstand. Så her får du 9 råd til forebyggelse af bananfluer og eddikefluer samt vinfluer og frugtfluer.

1. Undgå at lade syrlige fødevarer som frugt, grøntsager, tomme flasker med frugtsaft, vin, øl o.lign. stå fremme i husstanden.

2. Emballér dine frugter og grøntsager i bøtter med låg om sommeren, hvor der er mange bananfluer.

3. Spis alle frugter og grøntsager, mens det er frisk. Så får I det maksimale volumen af vitaminer fra de enkelte frugter og grøntsager. Dernæst undgår I, at frugt og grønt bliver fordærvet og tiltrækkker uønskede bananfluer.

4. Forebyg at bananfluerne har et sted at yngle. Skyl flasker med sjatter af øl, vin, cider, juice og frugt af i koldt vand, så flaskerne ikke lugter syrligt og tiltrækker de uønskede bananfluer.

5. Smid flaskerne direkte i flaskeautomaten eller opbevar dem i din affaldspand udenfor boligen.

Del 2: Forebyggelse af bananfluer og eddikefluer samt vinfluer og frugtfluer

6. Fjern altid rester af fordærvet mad og smid det i din skraldespand til grønt genanvendelsesaffald udenfor boligen.

7. Kontrol er altid godt. Tjek alle dine fødevarer i dit køkken løbende, så du ikke har overset syrligt eller fordærvet mad i dit hjem. Det tiltrækker nemlig nye bananfluer.

8. Rens dine riste i alle afløb grundigt for at undgå, at der ikke er syrlige fødevarer, som kan tiltrække bananfluerne. Klik og se vores råd til rensning af afløb >>

9. I den periode, hvor I bekæmper bananfluer og eddikefluer er det vigtigt, at I deponerer alt syrligt madaffald i skraldesspanden til genanvendeligt affald eller i komposten i haven. Tøm skraldespande så snart de er fyldte. Lad ikke affald bo særlig længe i skraldespanden i hjemmet. Lad ikke flasker med syrlige sjatter stå i boligen, men følg også punkt 4 i denne guide til forebyggelse af bananfluer og eddikefluer. Mindsk risikoen for at bananfluerne yngler nye larver.

Klik og køb UV-insektdræberen her >>

Klik og køb UV-insektdræberen her >>