Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Hygiejne på Roskildefestivalen | Hvor slemt var det egentlig?

Indhold

Hvordan er hygiejnen på Roskildefestivalen? Det undersøgte vi sammen med Berlingske Mediehus Tv for et par år siden. Se vores reportage i klippet længere nede.

Når man nævner Roskildefestival i samme sætning som hygiejne, så får de fleste mennesker en lille bekymret mine i panden eller måske endda lidt trykken i maveregionen, da man ofte hører, at hygiejnen er ringe og der er jord, tis og/eller mudder alle steder.

Michael René laver indslag på Roskildefestivalen for BT.dk, jul 2015

Se vores reportage om roskildefestivalen her >>

.

Er det såkaldte tisstøv farligt?

Som udgangspunkt er risicien for at blive syg af tisstøv en hypotetisk risiko. Ellers ville alle de knap 135.000 festivalgæster på Roskilde jo blive syge af indånding af tisstøv. Forudsætningen for at blive syg af at indånde tisstøv er at, der er aflejret vira eller øvrige patogene mikroorganismer som eks. naturlige jordbakterier i den jord, hvor der tisses, som så tørrer og blæser rundt og evt. lander på din krop, fingre og hænder, og derved opstår der en risiko for, at du kan overføre disse patogene mikroorganismer fra dine hænder til din mad og i værste fald blive syg, men det er kun en hypotetisk risiko for ellers ville alle 135.000 mennesker på Roskildefestivalen jo være sengeliggende, undervejs eller et par dage efter de kom hjem fra festivalen. Så samlet er risicien ikke væsentlig at tale om. Der er dog et område, der er langt mere oplagt, hvis vi skal snakke om dårlig hygiejne.

Bøger.org-logoKlik og find din bestseller her >>

.
.

Jeg er ved at kaste op

Da vi lavede analysen af hygiejnen på roskildefestivalen var der en festivaldeltager, der stod med en klud for munden tæt på toiletterne og udtrykte, at hun var tæt på at kaste op i stanken fra toiletterne. Jeg må medgive, at toiletterne ikke duftede af roser, men det er jo også blot et toilet med et toiletsæde og en spand, som man besørger i, så det dufter naturligvis ikke af friske blomster, og jeg vil medgive at det ikke er eller var en behagelig duft.

Bøger.org-logoKlik og find din bestseller her >>

.

Mikroorganismer og Roskildefestivalen

Hygiejnisk er kontamination af den ordinære E-coli, som er den tarmbakterie, der forefindes i størst koncentration i tarmen ikke en umiddelbar stor risiko, da den har ret ringe overlevelsesevne, når den flyttes fra tarmen til andre destinationer. Der er mange forskellige typer colibakterier. De fleste er helt uskadelige, mens andre kan danne giftstof (toksin) og give alvorlig sygdom. Læs vores artikel om forskellige former for E-coli her >>

En anden mikroorganisme er velkendt og har givet navn til udtrykket “roskildesyge”. Den såkaldte roskildesyge er forårsaget af en infektion med Norovirus. Tilbage i 1935 lagde roskildesyge 1/3 af hele roskildes befolkning ned med symptomer som opkast, diarré og hovedpine. Dette blev omtalt i ugeskrift for læger i 1936.

Norovirus smitter ret let og man skal blot kontamineres med mellem 1 til 10 mikroorganismer af denne virus for at blive syg. Fra man er kontamineret til man udvikler symptomer går der typisk mellem 24 til 48 timer. Mange kender godt denne problemstilling, når vores børn smittes med opkast og diarre i vuggestuen eller i børnehaven, så smittes alle i familien ret let inden for meget kort tid.

Tilbage til roskildefestivalen, når der er gæster, der har fået en omgang roskildesyge og de besøger toilettet, så kan de overføre mikroorganismer til dørhåndtaget eller andre steder, og derfor er det så vigtigt, at alle gæster, som besøger fællestoiletterne på festivalen, vasker deres fingre i mindst 15 sek. med vand og sæbe og skyller sæben godt af efter et toiletbesøg for man ved aldrig om man kommer ud med vira eller andre mikroorganismer fra toilettet, som i værste fald kan være patogene. Dertil er det anbefalelsesværdigt at anvende håndsprit samt en god håndcreme specielt inden man spiser, når man er på festival.

Endelig er der også risiko for at kontaminere sin mad med jordbakterier som Bacillus eller Clostridium, læs mere om disse to mikroorganismer under menuen “Rengøring” og menupunktet “Bakterier”.

Så samlet er hygiejnen naturligt udfordret på festivaler, men du kan gøre rigtig meget selv. Opdater dit håndhygiejnekit og vask fingre grundigere end vanligt, så er du godt sikret. Ren festival er god festival….!  

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

,