Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Fjern rust samt rengøring af rust på overflader

Fjern rust samt rengøring af rust på overflader kan klares relativt enkelt så længe, der er tale om overfladerust eller let rust.

Fjern rust samt rengøring af rust på overflader

Fjern rust og rengøring af rustne overflader kan klares med en svag syre såsom citronsyre, eddikesyre, citronsaft, appelsinsaft o.lign. svage syrlige opløsninger.

Så har du en overflade, der er ramt af rust, så kig med her og få et par gode råd til at opløse og rengøre rusten.

Fjern rust samt rengøring af rust på tøj – del 1

citronsyre

Har du fået lidt rust på dit tøj efter kontakt med en rusten overflade. Så fortvivl ikke, det kan klares relativt simpelt.Tilsæt nogle stænk citronsaft fra en frisk citron på en miljøvenlig klud eller en miljøvenlig svamp og gnid eller skrub på rustpletterne for at opløse dem.

Du kan også anvende en fortyndet citronsyre eller fortyndet eddikesyre til at fjerne rusten. Men inden du anvender eddikesyre eller citronsyre, så ifør rengøringshandsker for syren er lidt skrap ved hænderne og fingrene. Hæld 7 dl. vand i en beholder og tilsæt 3 dl. eddikesyre (syre sidst) eller anvend citronsyrepulver – tilsæt 1 skefuld koncentreret citronsyre i 9 dl vand og lad pulveret få en chance for at blive opløst og rør gerne lidt rundt med en finger iført rengøringshandsker.

* Brug ikke en stærk syre som minus kalk, kalk væk, o.lign. produkter, da disse indeholder fosforsyre, og er derfor en meget stærk syre.

Denne form for syre kan skade visse former for armaturer, metaller o.lign.

Fjern rust samt rengøring af rust på tøj – del 2

Når du har lavet en opløsning med enten en mild eddikesyre eller en mild citronsyre, så kan du starte med at behandle pletterne af rust på dit tøj. Tager du tøjet med ud i brusekabinen, så husk at starte med at skylle gulvet grundigt igennem, så fugemassen mellem fliserne i badeværelsesgulvet er fugtet grundigt. For kalken i fugemassen kan ikke tåle syre, og derfor skal fugemassen i brusekabinegulvet gøres vådt inden, der anvendes en syre i brusekabinen til at fjerne rust på dit tøj.

Dyb dernæst en miljøvenlig opvaskebørste eller svamp i den syrlige opløsning. Vask så den rustne plet på tøjet. Hæld gerne lidt rigeligt med syrlig opløsning på pletten og skrub gentagende gange.

Når pletterne med rust på tøjet er behandlet i en syrlig opløsning ovenfor, så vaskes tøjet efter vaskeanvisningerne på selve tøjet.

Gentag behandlingen af den syrlige opløsning på tøjet indtil pletterne med rust er mindsket eller opløst.

* Tilsæt som hovedregel altid Syre Sidst.

* Brug altid gummihandsker af naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, da syre irriterer huden.

* Brug ikke en stærk syre som minus kalk, kalk væk, o.lign. produkter, da disse indeholder fosforsyre, og er meget stærke. Denne form for stærk syre kan skade visse former for armatur, metal o.lign.

VIDEO: Rengøring af værktøj – Fjern rust fra værktøj

Er dit værktøj blevet mørkere og rustent, så kan du opløse rust og få den flotte stålbelægning tilbage nemt.

Klik her for at se de gode råd til at reducere rust (jern3) til flot metal (jern2) >>

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

.

Fjern rust samt rengøring af rust på møbler, gulvtæpper og tæpper – Rengøring af rust

Er der tale om rust på møbler, gulvtæpper og tæpper, så kan det også klares relativt enkelt.

Dubbes møblet forsigtigt i lidt friskpresset citronsaft på en fugtig miljøvenlig klud. Du kan også anvende en miljøvenlig rengøringssvamp. Vrid klud eller svamp op i koldt vand. Pas på ikke at gennemvædde møblet, gulvtæppet eller tæppet alt for meget. Møblet eller gulvtæppet let kan mugne (skimle), hvis det bliver for vådt og ikke tørrer ordentligt.

Dub gentagende gange og lad møblet, gulvtæppet eller tæppet tørrer helt.

Efter pletterne med overfladerust er behandlet med syre er tørret godt ind, så lad det tørrer lidt ekstra tid. På den måde undgås det at møblet, gulvtæppet og tæppet mugner (skimler).

Gentag behandlingen indtil pletterne er reduceret og i bedste fald væk.

* Tilsæt som hovedregel altid Syre Sidst.

* Brug altid gummihandsker af naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, da syre irriterer huden.

* Brug ikke en stærk syre som minus kalk, kalk væk, o.lign. produkter, da disse indeholder fosforsyre, og er meget stærke, hvilket kan skade visse former for armatur, metal og øvrige materialer.

Fjern skimmel og mug fra fliser, klinker, badeforhæng og kælder.
Klik og se den store guide til at opløse og rengøre skimmelsvamp (mug) >>

.

Klik, køb og se udvalget af rengøringsrekvisitter såsom klude, gulvklude og karklude >>

Klik, køb og se udvalget af rengøringsrekvisitter såsom klude, gulvklude og karklude >>

👉 Hvordan fjerner jeg rust fra krom

Rust kan fjernes fra krom med en svag syre som fortyndet citronsyre. Husk altid at anvende rengøringshandsker, når du arbejder med en syre.

👉 Kan jeg fjerne rust med cola

Rust kan sagtens fjernes med cola, som dog er en lidt stærkere syre end vanligt anbefalet. Vi anbefaler, at du anvender en svag syre til at opløse rust som eksempelvis citronsyre. Husk altid at anvende rengøringshandsker, når du arbejder med en syre.

👉 Hvordan fjerner jeg rust fra min kniv hurtigt

Er der kommet rust på din kniv, så kan du få det opløst med en svag syre som citronsyre. Husk altid at anvende rengøringshandsker, når du arbejder med en syre.