Indhold
Velkommen til vores opskrift på hjemmelavet tyggegummi uden syntetisk plastik, som vi tryller frem i denne artikel gennem vores mange fødevaretekniske forsøg. Med vores lille videoguide samt vores skriftlige guide, er det ikke så svært for dig, at fremstille naturligt tyggegummi sammen med din familie derhjemme. Vores ambition var at producere et tyggegummi baseret på naturlige ingredienser og ikke på en syntetisk gummibase, som angivet på et væld af varedeklarationer på tyggegummi i industrien. Sidst men ikke mindst, så vil vi gerne dele denne opskrift med dig. Del gerne opskriften med dine veninder og venner – tak.
Annonce
Se vores videoguide herunder og læs vores historie om tyggegummi, kemi i tyggegummi og et væld af øvrige vinkler på emnet tyggegummi i denne artikel.
Læn dig tilbage, smid benene op og kig med i videoen herunder.
VIDEO: Opskrift på tyggegummi med pebermynte
Herunder fortæller Michael René om produktudviklingen i et kort opsummerende videosammendrag fra forsøgskøkkenet. Dernæst får du en smagsprofil af resultatet fra smagstesten af vores tyggegummi baseret på de naturlige ingredienser helt uden syntetisk plastik.
Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>
VIDEO: Opskrift på tyggegummi (kort video) – Resultatet af produktudvikling af tyggegummi
Du kan også se denne helt korte version med opskriften på tyggegummi med lidt nærbilleder af produktionsmetoden af den endelig opskrift:
Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>
Annonce
Opskrift på tyggegummi med pebermynte
Her får du den ene af de mange opskrifter, som vi har været igennem. Metoden fremgår af videoen ovenfor. Er du nysgerrig på de øvrige opskrifter på tyggegummi, som er kasseret, så kig nederst i denne artikel. Vil du gerne læse historienn bag tyggegummiets oprindelse eller kemi, så kig med længere nede i artiklen.
Opskrift 9 – Optimeret opskrift på tyggegummi
Praktisk anvender vi 5 fødevarer til, at producere hjemmelavet tyggegummi: Melis, Sirup, gummibase*, lakridsrodspulver og pebermynteolie. Bemærk dog at den anvendte gummibase består af en lang række forskellige ingredienser.
*Gummibasen er sammensat af hhv.: Naturligt gummi, Calciumkarbonat (kalk), hydrogeneret sojabønneolie, sojabønne lecithin, vegetabilsk olie, bivoks og carnaubavoks (palmebladeolie).
Så vi landede en funktionel opskrift på 5 råvarer, men der skal 12 ingredienser på en given varedeklaration, og så skal produktet mærkes med “kan indeholde spor af allergener”.
Allergener: Bemærk at producenten af gummibasen til vores tyggegummi skriver følgende om sin gummibase: “Some ingredients processed in facilities that also process milk, egg, tree nuts, wheat, peanuts, and soybeans”.
Opskrift på hjemmelavet tyggegummi (opskrift 9):
28 gram sirup med et højt fiberindhold og et lidt lavere indhold af kulhydrater, klik og bestil denne sirup med fibre her >>
35 gram melis, køb i dit lokale supermarked
8-10 dråber pebermynteolie til fødevarer, klik og bestil pebermynteolie her >>
1 knivspids lakridsrodspulver, klik og bestil lakridsrodspulver her >>
1 oz = 28,35 gram
1,25 oz = 38,44 gram
Smagstest og evaluering af opskrift 9: Teksturen er dejlig gummiagtigt og gummieffekten holdet meget længe. Jeg tyggede i 20 minutter, men tyggegummiet kan sagtens holde i meget længere tid. Smagen er dejlig balanceret sødmemæssigt og flavourmæssigt i denne opskrift 9. Der er en svag flavour af lakrids og en stærkere flavour af pebermynte. Sukkeret og siruppen er godt balanceret i forhold til de indledende opskrifter, jeg startede med (ses også i videoen ovenfor).
1. Start med at vaske fingre, hænder og underarme grundigt inden du starter denne produktion af tyggegummi.
2. Afvej tyggegummibasen (ER UDGÅET I DEN UDGAVE VI HAR TESTET…, men heldigvis, så fås gummibasen i en anden udgave, der sælges fra en dansk virksomhed :-)….) sammen med den fiberrige sirup i gryde i et varmt vandbad. Varm gryden stille og roligt op. Bemærk at det godt kan tage op til 20 minutter at smelte al tyggegummimassen. Se videoen ovenfor for detaljer.
3. Når tyggegummimassen er smeltet, så hældes lakridsrodspulver i massen sammen med pebermynteolien. Bemærk at der er lidt forskel på intensiteten af pebermynteolier på markedet. Så prøv dig lidt frem med hensyn til, hvor meget du tilsætter i forhold til, hvor intens du ønsker at pebermynteflavouren skal være i dit tyggegummi.
4. Afvej dernæst melis og hæld det ned i en blender og mal det til flourmelis. Dette trin er meget voigtigt for ellers er det umuligt at få samlet massen til en pæn god tyggegummimasse. Alternativt kan du også morte det i en håndholdt morter med greb. Hæld det formalede sukker ud på et skærebræt og spred det med fingrene. Fordel det over et lille område på skærebrættet. Hæld nu forsigtigt den varme tyggegummimassen ud af gryden og ned ovenpå sukkeret på skærebrættet. Massér sukkeret godt i tyggegummimassen med fingrene. Bemærk at tyggegummimassen er meget klistret og varm. Du får du mange lange tyggegummitråde, der sidder fast på dine fingrespidser, når du arbejder med tyggegummimassen. Men hav tålmodighed og arbejd massen stille og roligt sammen. Du skal nok ælte omkring 4 til 5 minutter før tyggegummiet er samlet pænt og fast. Når tyggegummimassen har sat sig, så rul en lang tynd pølse og løft tyggegummimassen op i en bageform med flourmelis i bunden af formen, så massen ikke hænger fast. Alternativt kan du anvende hvedestivelse, hvis du ikke ønsker mere sukker på ydersiden af dit tyggegummi. Stil det i køleskabet en lille halv time til en times tid eller lad det stå til dagen efter.
5. Efter afkøling så hældes tyggegummimassen ud af formen og al flourmelis eller hvedestivelse børstes af. Skær nu tyggegummiet ud i små passende stykker. Nu kan tyggegummiet nydes.
6. Du kan også nemt overtrække tyggegummiet med en hvid glasur, klik her for at se metode og opskrift på dette >>
Bon appetit.
.
Lav tyggegummi selv: Klik på billederne og køb de ingredienser vi har anvendt i opskrift 9:
Klik og køb tyggegummibase her (fås i en anden udgave end den vi har afprøvet, men fra en dansk virksomhed……) >> ….Klik og køb pebermynteolie her >>…Klik og køb den fiberrige sirup her >> …Klik lakridsrodspulver her >>
Tilbehør
1 lille bageform
2 skefulde melis og 1 blender
1 lille gryde (gerne en gammel gryde, du ikke bruger til hverdag)
1 stor gryde, som den lille gryde kan placeres i.
1 Skærebræt
1 ske (gerne en gammel ske, du ikke bruger til hverdag)
1 kokkekniv
1 decilitermål
1 teknisk vægt
1 saks
,
Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>
.
Indhold og ingredienser i tyggegummi
Her får du et indblik i hvilke ingredienser og indholdsstoffer, der er i et par stikprøver af tyggegummi med pebermynte fra markedet.
- Stimorol Original (sukkerfri med pebermynte og lakridssmag) med 16 ingredienser heraf 13 E-numre og gummibase samt en ikke defineret aroma og lakridsekstrakt.
Sødestoffer (sorbitol, isomalt, maltitolsirup, maltitol, aspartam og acesulfam K), gummibase, fyldemiddel (E170), aromaer, lakridsekstrakt, fortykningsmidde (E414), farver (E171 og 150d), emulgator (solsikkelecithin), overfladebehandlingsmiddel (E903), antioxidant (E321). - Stimorol Peppermint flavour (sukkerfri) med 16 ingredienser heraf 14 E-numre og gummibase og en ikke defineret aroma.
Sødestoffer (sorbitol, maltitol, mannitol, aspartam, acesulfam-K og maltitosirup), gummibase, fyldemiddel (E 170), aromaer, fortykningsmiddel (E 414), fugtighedsbevarende middel (E 422), farvestof (E 171), emulgatorer (E 472a, solsikke lecithin), overfladebehandlingsmiddel (E 903), antioxidant (E 321). - V6 White Peppermint (sukkerfri) med 15 ingredienser heraf 13 E-numre og gummibase samt en ikke defineret aroma.
Sødestoffer (maltitoler, sorbitol, xylitol, mannitol, aspartam, acesulfam K, sucralose), gummibase, fyldemiddel (E170), aromaer, fortykningsmiddel (E414), emulgator (natriumstearat 0,6%), farve (E171), overfladebehandlingsmiddel (E903), antioxidant (E321).
4. Egen opskrift på tyggegummi (opskrift 9) med 5 råvarer godkendt til anvendelse i fødevarer bestående af 12 ingredienser heraf kun 4 E-numre.
De 5 ingredienser: Melis, Sirup, gummibase (29%)*, lakridsrodspulver og pebermynteolie.
*Gummibasen udgør 29% af hele opskriften (w/w%) og er sammensat af hhv.: Naturligt gummi, Calciumkarbonat (kalk = E170), hydrogeneret sojabønneolie, sojabønne lecithin (E322), vegetabilsk olie, bivoks (E901) og carnaubavoks (palmebladeolie = E903).
E-numre i tyggegummi og deres funktion
Kigger man ovenstående de tre øverste kommercielle varedeklarationer på tyggegummi igennem, så er der anvendt en 15 til 16 ingredienser og E-numre på deklarationen. Der deklareres mellem 5 til 7 konkrete E-numre med nummeret angivet, men tager man E-nummerbrillen på, og kigger alle deklarationer og indhold grundigt igennem, så indeholder vores tre stikprøver af tyggegummi faktisk helt op til 16 E-numre. E-numre må nemlig godt angives på deklarationer med numre og/eller navne. Ovenstående deklarationer gør dog begge dele.
Vi har præciseret funktionen af de mange E-numre i tyggegummmi fra ovenstående tre eksempler på varedeklarationer herunder:
E150d Ammonieret sulfiteret karamel er et brunt farvestof, der egentlig er karamel produceret med ammoniak og sufit. Hvilket giver en flot brun kulør samt en antimikrobiel effekt.
E170 Calciumkarbonat (kalk,kridt) er et hvidt farvestof.
E171 Titandioxid er et farvestof, som anvendes til overfladefarvning af forskellige former for slik, herunder tyggegummi. Dette farvestof er dog blvet forbudt i år 2021/2022 og er derfor ikke at finde særlig mange steder mere. Læs mere her: https://backend.orbit.dtu.dk/ws/portalfiles/portal/237768057/ijms_22_00207.pdf
E321 Butylhydroxytoluen (BHT) er en antioxidant, der mindsker oxidation af fedtsyrer.
E322 Lecithiner (fra solsikkefrø og/eller soja) er en emulgator, der emulgerer det vandige og fede indhold i tyggegummiet, så man får en homogen emulgeret blanding.
E414 Arabisk gummi (Acaciegummi) er et fortykningsmiddel, der har indvirkning på konsistensen somet et konsistensforbedrende middel
E420 Sorbitol er et sødestof, der også virker som emulgator, stabilisator og som blødgørende konsistensforbedrende middel.
E421 Mannitol er et sødestof og et konsistensforbedrende middel.
E422 Glycerol er et konsistensforbedrende middel, der dog med fordel i tyggegummiet også smager sødt.
E470a Natriumstearat er et natriumsalt af stearinsyre og ryger derfor under E-nummeret E470, som dækker over natrium, kalium og calciumsalte af fedtsyrer.
E472a Eddieksyreestre af mono- og diglycerider af fedtsyrer er en emulgator, der giver en homogen blanding af de mange ingredienser. Dertil medfører det øjensynligt, at man bedre kan blæse bobler med sit tyggegummi.
E901 Bivoks er registreret som et overfladebehandlingsmiddel, men det giver også noget tekstur, så længe produktet er koldere end kropstemperatur.
E903 Carnaubavoks er et overfladebehandlingsmiddel, der giver en flot og blank overflade på tyggegummiet og på frugt og slik.
E950 Acesulfam K (Acesulfamkalium og Sunnet®) er et sødestof, der søder 150 gange mere end sukker.
E951 Aspartam (NutraSweet® og Canderel®) er et sødestof, der søder 200 gange mere end sukker
E953 Isomalt er et sødestof (sukkeralkohol) og et konsistensforbedrende middel.
E965 Maltitol og/eller Maltitol sirup er et sødestof og et konsistensforbedrende middel.
,
Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>
.
Overtræk dit tyggegummi med hvid farve – Opskrift og video
For at overtrække tyggegummiet med den velkendte hvide glasur, så forudsætter det minimum 2 ingredienser som hhv. isomalt (sukkeralkohol) og hvid farve (E171 Titandioxid). Vi vælger også, at tilsætte lidt mere pebermynteolie til den hvide glasur i dette trin for det giver en god smag i det færdige tyggegummi. Bemærk at titandioxid er forbudt at anvende i dag efter det i 2021 og 2022 blev forbudt at anvende i fødevarer. Så farv i stedet blot med isomalt og andre farvestoffer.
Klik her og se videoen om, hvordan du fremstiller hvid glasur til tyggegummi samt overtrækker det:
Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>
Annonce
Her er metoden og opskriften til at overtrække dit tyggegummi med hvid glasur.
1. Afmål én skefuld isomalt i en gryde og varm det langsomt op.
2. Når isomalten er smeltet kunne tilsættes lidt hvid farve (bare ikke titandioxid, som i videoen, da det er forbudt i 2022). Tilsæt også et par dråber pebermynteolie.
3. Varm det hele lidt op og rør godt rundt indtil massen er ensartet i konsistensen.
4. Skær din tyggegummimasse ud i fine stykker og dyb hvert enkelt stykke ned i den varme masse. PAS PÅ FINGERENE for den smeltede hvide farve er meget varm.
Vær også opmærksom på IKKE at holde tyggegummiet nede i den varme hvide farve for længe – for så smelter tyggegummiet, og det ønskes ikke. Så dyb tyggegummiet hurtigt ned i farven med en ske, vend det rundt og afsæt det varme tyggegummi med glasur på en tallerken, eller et bagepapir på et skærebræt og lad det køle.
5. Dyb alle tyggegummistykkerne i den hvide farve, og lad dem køle og tørre. Arbejd gerne lidt med form og design. Jeg er med på, at vores design ikke er så smukt, men det kan du sikkert gøre endnu flottere og meget mere elegant end os 🙂
Bon appetit.
.
Lav tyggegummi selv: Klik på billederne og køb de ingredienser vi har anvendt i opskrift 9:
Klik og køb pebermynteolie her >>…
Tilbehør
1 lille tallerken og evt. et lille stykke bagepapir
1 lille gryde (gerne en gammel gryde, du ikke bruger til hverdag)
1 Skærebræt
1 ske (gerne en gammel ske, du ikke bruger til hverdag)
1 teske (gerne en gammel ske, du ikke bruger til hverdag)
1 teknisk vægt
1 saks
.
Hvilken plastik findes der i tyggegummi?
Amerikanske forskere udtaler i dokumentaren “Dark Side of the Chew”, at syntetisk tyggegummi består af en blanding af polybutadiene, polystyren (PS) og polyvinylacetate. Det der giver tyggegummiet den elastiske egenskab er gummibasen, der kemisk består af PolyIsoButene (PIB). Dette blandes sammen med en række flavours, farve, emulgatorer, stabilisatorer, resin, blødgørere og sødemidler.
Dokumentaren fra 2014 beskriver, at der forbruges over 900.000 tons af PIB årligt. PIB = plastik og dertil er polystyren (PS) også er lig plastik. Polystyren anvendes ofte i den plastik, som man finder i bakker til snacks i supermarkedet, som de velkendte sorte eller brune plastikbakkker til små kager, kiks, og øvrige snacks. Den form som anvendes i tyggegummi er naturligvis produceret, så plastikken er blødere og mere formbar end den, der anvendes til emballage, men det er stadig Polystyren (PS) altså plastik. Se eventuelt trailer og link til den omtalte og spændende dokumentar længere nede i artiklen om tyggegummi.
Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>
Hvad er tyggegummibase? Hvor stammer tyggegummiet og tyggegummibasen fra?
Tyggegummibase er den gummiagtige substans i tyggegummi og denne gummibase består af plastik. Nogle former for tyggegummi anvender en naturlig gummibase, mens de fleste producenter af tyggegummi anvender en syntetisk gummibase. Når man kigger i en plantebog der omtaler Gummi, Resin, og Latex (Copper, 1995), så er disse typer af gummi og plastiske materialer udvundet og solgt verden rundt. De er udvundet og distribueret fra lande som: Guatemala, Mexico, Brasilien, Honduras, Indonesien, Singapore, Thailand, Hong Kong, USA og et par øvrige lande.
Teknisk er der flere muligheder for at udvinde naturligt gummi til tyggegummi. Man kan eksempelvis vælge en naturlig gummi som Mastic, der er en hård Resin (naturlig gummi), høstet fra et lille træ benævnt Pistacia lentiscus fra Grækenland (Coppen, 1995, s. 74). Man kan også vælge “Chicle gummi”, der er coaguleret latex, og det stammer fra Manilkara zapota træet (Sapotaceae familien) fra Guatemala eller Mexico (Coppen, 1995, s. 113). Der er et væld af øvrige steder og typer af sorter, der kan anvendes, som præsenteres i bogen: “Non-Wood forest products – Gums, Resins and Latexes of plant origin” – Klik og se litteraturlisten her >> for de bibliografiske detaljer om denne bog. Den kan jeg anbefale, at man låner på biblioteket, hvis man er interesseret i flere detaljer.
Historisk var Wrigley J. den første producent af tyggegummi, der reklamerede for tyggegummi på Times Square i New York. Firmaet Wrigley var også de første, der satte tyggegummimaskiner op i den amerikanske undergrundsbane. Tyggegummiet fra Wrigley landte endda også i hærens feltrationer under 2 verdenskrig. Da de amerikanske soldater vendte hjem efter krigen savnede de tyggegummi og markedet var etableret. Markedet voksede og til sidst så kunne produktionen ikke følge med. Beskæring af træernes træstamme og udvinding af den flydende substans, som koges ind til gummibasen, der anvendes i tyggegummi kunne ikke følge med. Derfor måtte man udvikle prodution af en syntetisk gummibase, eks. syntetisk resin, for at følge med efterspørgslen på tyggegummi.
I dag er man på vej retur til produktion af “naturlig gummibase”, så nu må vi håbe af træerne kan følge med omstillingen mod en mere naturlig produktion af gummibase til tyggegummi. Nogle træer som eksempelvis Chicle tyggegummi fra tager mellem 8 til 9 år at hele, før man kan tappe træet for naturligt resin (gummi) igen. Så en naturlig produktion af guummibase til tyggegummi er ikke så effektiv og tager lang tid.
I 1960’erne mødte man også de første problemer med gummi fra tyggegummiet på gaderne i USA. I dag er det et enormt problem hele verden rundt. Et eksempel som præsenteres dokumentaren “Dark side of the Chew” var at verdens største shoppingområde i London. Det område samler mere end 2,7 mill stykker tyggegummi op fra fortovet om året. Det koster omkring 1 mill £ om året (år 2014 priser). Det estimeres at koste omkring 100 mill £ årligt i hele England (år 2014 priser), at samle alt det tyggegummi op fra fortovet samlet.
Det værste ved alt dette plastik fra tyggegummi det er at plastik og særligt mikroplast ender i vores fødekæde i vandet og dernæst i de dyr, vi spiser. Plastikforurening kan absorbere toksiske molekyler, som igen indgår i vores fødekæde. Vores råd er derfor anvend og køb naturligt tyggegummi og smid altid tyggegummi i skraldespanden efter anvendelse.
Herunder skitseret botaniske navne for de planter/træer, der er bag de gummityper, som jeg fandt hyppigt omtalt i relation til tyggegummi: Chicle og Mastic.
Chicle (latex) – Sapotaceae familien
Her er de botaniske familienavne for Chicle:
1. Manilkara zapota van Royen,………………..Chicle (gum)
2. (syn. M. achras Mill., sapodilla,…………….. chico
3. M. zapotilla Gilly, Achras sapota L.,………..zapote
4. A. zapote L., Sapota achras Mill.).
5. M. chicle Pittier,…………………………………….Crown gum
6. M. williamsii Standley,…………………………..Venezuelan chicle
Mastic – Anacardiaceae familien
- Family Anacardiaceae: Pistacia lentiscus L. var. chia
Lær mere om tyggegummi – App og Dokumentar: “Dark Side of the Chew”
En meget sjov app til din telefon, som desværre ikke virkede, da jeg afprøvede den, det er appen: GumShoe Map. Det er en app, hvor man burde kunne starte med at tage et foto af tyggegummi på fortovet, der hvor du går. Dernæst kan du se jordklodens volumen og koncentration af efterladenskaber af plastikrester fra tyggegummi. Man kan løbende give denne app nye fotos. Jeg kunne bare ikke få det til at virke. Måske det bare er min telefon, der driller 🙂
Her på falderebet kan jeg anbefale en prisbelønnet dokumentar med titlen “Dark side of the Chew” som handler om produktion af tyggegummi, historien omkring og produktion og de nye tendenser i markedet. Dokumentaren er med journalist Andrew Nisker og den er produceret i 2014 af Take Actions Fiilms. Jeg lejede selv dokumentaren via FMTV, men nu fås den på Amazon her: https://www.amazon.com/Dark-Side-Chew-Andrew-Nisker/dp/B076CS1Q82
Du kan se en trailer om dokumentaren her – meget interessant dokumentar:
Fjern pletter med tyggegummi – Sådan fjerner du tyggegummi
Rengøringsekspert Michael René har lavet en grundig guide til dig, der har spildt eller tabt tyggegummi på hhv. tøj, møbler, tæpper og gulvtæpper. Det kræver dog, at man arbejder stille og roligt frem efter vores fine guide til at få opløst og fjernet eventuelt spildt og tabt tyggegummi. Klik her og læs vores store guide guide til at opløse tyggegummi >>
Kilder
Coppen, J. J. W. (1995). Non-Wood forest products – Gums, Resins and Latexes of plant origin, Food and Agriculturel Organization of the United Nations, Rom, s. 74, 75, 113 og 114.
Food4me.dk & E-nummerbogen af Orla Zink.
Klik og find din bestseller her >>
.
Opskrifter på tyggegummi, der fejlede – Don’t try this at home
Til orientering har vi angivet de opskrifter, der dumpede tyggegummitesten, det sal dog siges at opskrift 4 er et lækkert bolsje og opskrift 7 og 8 smager virkelig godt som slik. Så opskrift 4, 7 og 8 kan godt anvendes derhjemme til hjemmelavet slik. Resten fejler smags- og flavourmæssigt samt konsistensmæssigt. Kig med her og lær af vores indledende erfaringer.
Opskrift 1 – God smag, al for blød i konsistensen og intet tyggegummi – dumpet opskrift
42 g bivoks til fødevarer købt i helsekostbutik.
55 g sirup med et højt fiberindhold og dermed et lavt indhold af kulhydrater også købt i en helsekostbutik.
10 dråber pebermynte til fødevarer.
1 stor knivspids lakridspulver.
84 g Melis.
Smagstest og evaluering af opskrift 1: God konsistens da den trykkes ud af formen, men når man spiser er den god i starten med et godt bid. God konsistens og god smag af pebermynte. Dernæst træder smagen af fibersirup i karakter. Dernæst begynder tyggegummiet af knase og sukkeret træder i karakteer og tyggegummiet trækker meget væske og tyggegummiet holder ikke konsistensen og fordøjes langsomt, der er dog i den sidste del af spisningen af tyggegummiet en lille del af bivoksen som sætter sig i tænderne, men der er en marginal effekt. Så opskrift 1 skal revideres.
Klik og find din bestseller her >>
.
Opskrift 2 – Ikke en homogen blanding og intet tyggegummi – dumpet opskrift
61 g bivoks
40 g. melis
8 g fibersirup
6 dr. pebermynte
1 stor knivspids af friskmalet lakridsrodspulver.
Smagstest og evaluering af opskrift 2: Tyggegummimassen skiller efter tilsætning af lakridsrod allerede i gryden. De to faser er efter nedkøling adskilt som hhv. bivoks og karamel med mynte og lakridsrod (blendet frisk i blenderen). Opskriften skal retænkes igen.
Klik og find din bestseller her >>
.
Opskrift 3 – Massen var for massiv konsistensmæssigt og slet ikke i nærheden af tyggegummi – dumpet opskrift
40 g arabisk gummi købt som pulver, link >>
20 g sirup med et højt fiberindhold og dermed et lavt indhold af kulhydrater også købt i en helsekostbutik.
5 dråber p ebermynte til fødevarer.
1 stor knivspids lakridspulver.
80 g Melis.
Smagstest og evaluering af opskrift 3: Det smelter ikke i gryden, det er kun pulver, der skal reduceres kraftigt i arabisk gummi.
Klik og find din bestseller her >>
.
Opskrift 4 – Lækkert bolsje, men det er ikke tyggegummi – dumpet opskrift
5 g arabisk gummi købt som pulver, link >>
20 g sirup med et højt fiberindhold og dermed et lavt indhold af kulhydrater også købt i en helsekostbutik.
5 dråber pebermynte til fødevarer.
1 stor knivspids lakridspulver.
80 g Melis.
Smagstest og evaluering af opskrift 4: Al for bolsjeagtig i konsistensen. Der arbejdes videre med en opskrift, hvor der tilsættes glycerin, som fugtgivende ingrediens.
Klik og find din bestseller her >>
.
Opskrift 5 Lækkert stykke slik, men en tand for blød og sød, ikke tyggegummi – dumpet opskrift
20 g arabisk gummi købt som pulver. Køb arabica gummmi, der er godkendt til fødevarer, link >>
20 g glycerin, som er det samme som glycerol. Køb en glycerol, der er godkendt til fødevarer.
20 g sirup med et højt fiberindhold og dermed et lavt indhold af kulhydrater også købt i en helsekostbutik.
5 dråber pebermynte til fødevarer.
1 stor knivspids lakridspulver.
80 g Melis.
Smagstest og evaluering af opskrift 5: Smager fantastisk som slik, konsistensen er dog blevet alt for blød, og det smager en anelse for sødt. Så vi har stadig et stykke vej endnu inden opskriften er hjemme.
Afvej sukker og sirup i gryden og lad det smelte helt – før du tilsætter øvrige ingredienser. Pas på ikke at varme sukkeret for meget op, så det bruner for meget og bliver brændt. Tilsæt pebermynteolien og lakridsrodspulveret. Hæld dernæst glycerinen i gryden og opvarm og røør hele massen rundt så alle ingredienser er godt blandet. Afslut med at tilsætte arabica gummiet. Rør massen godt rundt og sæt tyggegummiet i køleskab i en lille halv time i en bageform med masser af flourmelis drysset ud over bunden af formen.
Efter køl hældes massen ud af formen og al flourmelis børstes af og tyggegummiet skæres i små passende stykker og nydes efterfølgende.
Klik og find din bestseller her >>
.
Opskrift 6 – God smag, men al for blød i konsistensen og intet tyggegummi – dumpet opskrift
40 g arabisk gummi købt som pulver. Køb arabica gummmi, der er godkendt til fødevarer, link >>
20 g glycerin, som er det samme som glycerol. Køb en glycerol, der er godkendt til fødevarer.
10 g bivoks
20 g sirup med et højt fiberindhold og dermed et lavt indhold af kulhydrater også købt i en helsekostbutik.
5 dråber pebermynte til fødevarer.
1 stor knivspids lakridspulver.
80 g Melis.
Smagstest og evaluering af opskrift 6: Stadig al for blød i konsistensen.
Afvej sukker og sirup i gryden og lad det smelte helt – før du tilsætter øvrige ingredienser. Pas på ikke at varme sukkeret for meget op, så det bruner for meget og bliver brændt. Tilsæt pebermynteolien og lakridsrodspulveret. Hæld dernæst glycerinen i gryden og opvarm og rør hele massen rundt så alle ingredienser er godt blandet. Tilsæt dernæst arabica gummiet og rør alt rundt, så massen er homogen. Tilsæt 10 gram bivoks og rør alle ingredienser grundigt rundt, så alt er blandet homogent. Rør massen godt rundt og sæt tyggegummiet i køleskab i en lille halv time i en bageform med masser af flourmelis drysset ud over bunden af formen.
Efter køl hældes massen ud af formen og al flourmelis børstes af og tyggegummiet skæres i små passende stykker og nydes efterfølgende.
Klik og find din bestseller her >>
.
Opskrift 6½ kasseret opskrift med Elmebark kapsler – der er en begrænsning for dagligt indtag – dumpet opskrift
Denne opskrift er uden for nummer og er klippet ud af vores video. Man må ikke bruge elmebark til børn og der er en begrænsning for, hvor meget man må indtage dagligt. Opskriften er dumpet……!
Bark har eller lidt fleksibilitet i strukturen, men det går ikke.
20 g arabisk gummi købt som pulver. Køb arabica gummmi, der er godkendt til fødevarer, link >>
10 g glycerin, som er det samme som glycerol. Køb en glycerol, der er godkendt til fødevarer.
10 g sirup med et højt fiberindhold og dermed et lavt indhold af kulhydrater også købt i en helsekostbutik.
5 kapsler med elmebarkpulver, der er en begrænsning for anbefalet dagligt indtag. Så det duer ikke til tyggegummi.
3 dråber pebermynte til fødevarer.
3 g skåret frisk lakridsrodspulver.
40 g Melis.
Smagstest og evaluering af opskrift “6½” med Elmebark: Stadig alt for blød i konsistensen og opskriften dumper jf. ovenstående.
Afvej sukker og sirup i gryden og lad det smelte lidt og tilsæt glycerin og krydderier som hhv. pebermynteolien og de friske snittede lakridsrodsstykker. Rør hele massen rundt så alle ingredienser er godt blandet og pas på det ikke brænder på. Tilsæt arabica gummiet til sidst sammen med elmebarkpulveret og der røres rundt, så massen er homogen. Tag eventuelt gryden op af vandbadet og rør massen godt rundt for tyggegummimassen bliver ret fast i det. Stil gryden tilbage i det varme vandbad g varm yderligere op. Når massen er homogen tages gryden af og massen løftes op på et skærebræt med en ske og arbejdes forsigtigt rundt med fingrene. Pas lidt på for massen er varm til at starte med, men arbejd forsigtigt massen igennem med fingrene og stil tyggegummiet i køleskab i en lille halv time i en bageform med masser af flourmelis drysset ud over bunden af formen.
Efter køl hældes massen ud af formen og al flourmelis børstes af og tyggegummiet skæres i små passende stykker og nydes efterfølgende.
Klik og find din bestseller her >>
.
Opskrift 7 – God smag og lækkert slik, men intet tyggegummi – dumpet opskrift
20 g arabisk gummi købt som pulver. Køb arabica gummmi, der er godkendt til fødevarer, link >>
10 g glycerin, som er det samme som glycerol. Køb en glycerol, der er godkendt til fødevarer.
10 g sirup med et højt fiberindhold og dermed et lavt indhold af kulhydrater også købt i en helsekostbutik.
3 dråber pebermynte til fødevarer.
3 g skåret frisk lakridsrodspulver.
40 g Melis.
Smagstest og evaluering af opskrift 7: Virkelig en god smag af mynte og god konsistens, men ikke nogen tyggummieffekt konsistensmæssigt. Produktet dumper.
Afvej sukker og sirup i gryden og lad det smelte lidt og tilsæt glycerin og krydderier som hhv. pebermynteolien og de friske snittede lakridsrodsstykker. Rør hele massen rundt så alle ingredienser er godt blandet og pas på det ikke brænder på. Tilsæt arabica gummiet tilsidst og rør alt rundt, så massen er homogen. Tag eventuelt gryden op af vandbadet og rør massen godt rundt for tyggegummimassen bliver ret fast i det. Stil gryden tilbage i det varme vandbad g varm yderligere op. Når massen er homogen tages gryden af og massen løftes op på et skærebræt med en ske og arbejdes forsigtigt rundt med fingrene. Pas lidt på for massen er varm til at starte med, men arbejd forsigtigt massen igennem med fingrene og stil tyggegummiet i køleskab i en lille halv time i en bageform med masser af flourmelis drysset ud over bunden af formen.
Efter køl hældes massen ud af formen og al flourmelis børstes af og tyggegummiet skæres i små passende stykker og nydes efterfølgende.
Klik og find din bestseller her >>
.
Opskrift 8 – God smag og lækkert slik, men intet tyggegummi – dumpet opskrift
20 g arabisk gummi købt som pulver. Køb arabica gummmi, der er godkendt til fødevarer, link >>
10 g glycerin, som er det samme som glycerol. Køb en glycerol, der er godkendt til fødevarer.
10 g sirup med et højt fiberindhold og dermed et lavt indhold af kulhydrater også købt i en helsekostbutik.
3 dråber pebermynte til fødevarer.
1 knivspids lakridsrodspulver.
40 g Melis.
Smagstest og evaluering af opskrift 8: Virkelig en god smag af mynte og god konsistens, men ikke nogen tyggegummieffekt konsistensmæssigt. Produktet dumper.
Afvej sukker og sirup i gryden og lad det smelte lidt og tilsæt glycerin og krydderier som hhv. pebermynteolien og lakridsrodspulver. Rør hele massen rundt så alle ingredienser er godt blandet og pas på det ikke brænder på. Tilsæt arabica gummiet til sidst og rør alt rundt, så massen er homogen. Tag eventuelt gryden op af vandbadet og rør massen godt rundt for tyggegummimassen bliver ret fast i det. Stil gryden tilbage i det varme vandbad g varm yderligere op. Når massen er homogen tages gryden af og massen løftes op på et skærebræt med en ske og arbejdes forsigtigt rundt med fingrene. Pas lidt på for massen er varm til at starte med, men arbejd forsigtigt massen igennem med fingrene. Rul massen ud i en pølse. Placer tyggegummiet i en bageform med flourmelis og placer det i køleskabet en lille halv times tid.
Efter køl hældes massen ud af formen og al flourmelis børstes af og tyggegummiet skæres i små passende stykker og nydes efterfølgende.
Klik og find din bestseller her >>
.
Opskrift 10 – Ulækker konsistens – dumpet opskrift
2 dl koldt vand
270 gram økologisk hvedemel
15 gram sirup med et højt fiberindhold og dermed et lavt indhold af kulhydrater også købt i en helsekostbutik.
35 gram melis
3 dråber pebermynte til fødevarer.
1 knivspids lakridsrodspulver.
Smagstest og evaluering af opskrift 10: Virkelig en ulækker tekstur og glutenstrukturen får ikke rigtig bundet sirup og glycerin særlig godt. Produktets konsistens er alt for blød, og det er ikke rart at tygge på. Produktet dumper.
2 dl koldt vand blandes med ca. 260 til 270 gram økologisk hvedemel (totalt ca. 450 gram). Når dejen er blandet og er æltet godt igennem og er blevet fast. Så skyldes dejen under vandhanen, for at skylle al hvedemelet ud, så der kun er gluten tilbage. Hæld 14 g sirup og 15 g glycerin i en gryde i vandbad og varm det op. Tilsæt 28 g gluten og miks det godt i gryden. Afvej 35 g melis og hæld det ud på et skærebræt. Bland nu forsigtigt melis sammen med den lune tyggegummimasse, men pas på for det er meget varmt. Arbejd med det forsigtigt og giv det tid til at køle lidt. Når massen er blandet, så stil tyggegummimassen på køl i en lille halv til en times tid.
Klik og find din bestseller her >>
.