Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rengøring af madras – Sådan rengøre du din madras

Indhold

Rengøring af madras: 1. Flyt madrassen udenfor og bank med en tæppebanker, 2. Lad madrassen stå og lufte udenfor, 3. Støvsug madrassen med støvsugeren, 4. Fjern enkle pletter med syre (eddike eller citron) – husk handsker og lad det tørre. 5. Rens gerne madrassen med damp fra en dampsuger/møbelrenser, 6. Ventiler madras, dyner og puder, 7. Vask sengetøj og 8. Luft ud.

Rengøring og rensning af madras – Den store guide

Vidste du at din madras udsættes for mellem 2 til 10 dl sved hver eneste nat? Samt hudceller, støv, bakterier og et hav af typer af snavs fra eks. kæledyr?

Rengøring af din madras kan klares på flere måder. Herunder er 8 trin til rengøring af madrassen:

1. Flyt madrassen udenfor og bank med en tæppebanker. Tøm din seng og tip gerne din madras op på en sækkevogn og kør den udenfor. Alternativ få din partner eller en god ven eller veninde til at hjælpe dig med at få madrassen ud i den friske luft.

2. Lad madrassen stå og lufte udenfor i tørvejr i en halv til en hel dag. Tag madrassen ind, hvis der er lovet regnvejr.

3. Støvsug madrassen med en støvsuger og brug gerne et lille mundstykke til tæpper og støvsug hele sengen flere gang. Hold gerne støvsugerhovedet på samme position på sengen i længere tid og få alle husstøvmider, støv og andet utøj suget ud af madrassen.

4. Fjern enkle pletter med syre (eddike eller citron). Bemærk at sengen skal tørre helt inden du og din partner kan sove i sengen igen. Plan gerne en overnatning i en gæsteseng, sovepose o.lign. derhjemme. Er der små pletter af saft eller andre små pletter spildt i sengen, så kan det meste klares med en let syrlig opløsning. Tag rengøringshandsker på hæld 9 dl. vand op i en balje og tilsæt 1 dl. eddikesyre eller citrinsyre. Bland væsken rundt så al syren er opløst. Dub en klud i syren og vask eventuelle pletter på madrassen gentagende gange med syre. Når pletterne er reduceret eller helt væk, så skyl kluden i koldt vand og vask syren ud af stoffet med en fugtig klud på kluden. Lad madrassen tørre.

Mangler du støvsugerposer? Klik og se udvalget her >>

5. Rens gerne madrassen med damp fra en dampsuger/møbelrenser. Har du en dampsuger/møbelrenser (ikke en damprenser) derhjemme, så indstil den til den stoftype du har på din madras og rens madrassen med dampsugeren. Er du i tvivl om hvor varmt det må være for at madrassen ikke krymper eller bliver ødelagt, så prøv dig frem startende fra den lave ende af temperaturskalaen. Ellers ring til din madrasproducent eller din forhandler og forhør dig lidt frem om din specifikke madras. Bemærk: at damprensere ikke anbefales til at rengøre madrasser, de er for varme.

6. Ventiler madras, dyner og puder. Dvs. tag din madras udenfor jf. pkt. 1. og luft den godt. Tag sengetøjet af dynerne og puderne og luft dem alle udenfor eller luft i vinduet. Sørg for at klemme dyner og puder fast, så de ikke flyver væk eller falder ud af vinduet.

7. Vask sengetøjet ved den maksimale vasketemperatur, som tøjet kan tåle i denne omgang med hovedrengøring af madrassen. Bemærk, at du ikke behøver at vaske sengetøjet ved den maksimale temperatur hver gang, men bemærk at hvis du har husstøvmiddelallergi? Så anbefales det at vaske sengelinned ved 60 grader hver 14’ende dag. Lad sengetøjet lufttørre inden det lægges på igen. Lufttørring af sengetøjet er bedst for miljøet. Klik og læs mere om hvor husstøvmider stammer fra her >>

8. Luft ud i hjemmet 2 til 3 gange dagligt, men luft også ud, når du er i gang med at rengøre din madras. Det er godt at få fugten fra rummet luftet ud, så det ikke bliver i boligen.

Rengøring af sengelinned – Klik og læs vores artikel her >>

Vaskemyter – Hvor varmt skal du vaske dit tøj? Klik og læs vores artikel om vaskemyter her >>

Mangler du en ny billig seng, så klik og se det store udvalg her >>

FAQ: Rengøring af madras

👉 Rengøring af madras

Rengøring af madras: 1. Flyt madrassen udenfor og bank med tæppebanker, 2. Lad madrassen stå og lufte udenfor, 3. Støvsug madrassen, 4. Fjern enkle pletter med syre (eddike/citron) – husk handsker og lad det tørre. 5. Rens gerne madrassen med damp fra en dampsuger/møberenser, 6. Ventiler madras, dyner og puder, 7. Vask sengetøj og 8. Luft ud.