Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rengøring af toilet (video) og guide af rengøringsekspert Michael René

Rengøring af toilet. Et dejligt og velduftende rent toilet er virkelig dejligt. Det er ikke så svært, men der kan være udfordringer alligevel. Hvordan fjerner man kalkrenden bagerst i toiletkummen? Måske du allerede har prøvet tidligere, men uden held.  Du får en videoguide og en grundigt tekstmæssig guide til, hvordan du rengørere dit toilet bedst muligt af rengøringsekspert Michael René.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Rengøring af toilet på badeværelset

Rengøring af toilet kan gøres på mange måder, men der er en række forbehold, der skal tages højde for. Bemærk indledningsvist at der findes toiletter lavet af forskellige former for sten, som ikke tåler afkalkningsmidler såsom toiletrens. Så vær opmærksom på at det toilet du har blot er et ordinært toilet af porcelæn. Men det er de fleste også herhjemme i DK. Har du andre former for toiletter med særlige krav, så kig brugsvejledningen igennem på det særlige toilet du er indehaver af.

Til alle andre toiletter, så er der flere elementer, der bør gøres rent, hvis du ønsker en fuldstændig rengøring af dit toilet. Indledningsvist vil jeg anbefale, at du starter med at skrubbe toiletkummen godt og grundigt igennem. Start med at tag et par gummihandsker på, for wc-rens er ret syrligt og vi anbefaler at altid anvender handsker, når du gør toilettet rent. Tag fat i toiletbørsten og skrub indledningsvist grundigt rundt i i bunden af toilettet, og til at starte med, skrub bare i det vand, der nu er i toilettet og skrub skyllerenden grundigt bagefter.

Træk ud og tilsæt wc-rens hele vejen rundt i skyllerenden og skrub nu hele toilettet en gang til, men denne gang med wc-rens. Efter denne grundige skrubbe-tur med  toiletbørsten i toilettet, så bør du sætte toilettet iblød. Kom en stribe toiletrens rundt i skyllerenden og tag et par stykker toiletpapir og riv dem af toiletrullen og sæt dem fast der, hvor kalkrenden er bagerst i toiletkummen. Fyld toiletpapiret med wc-rens og luk låget på toilettet og lad det stå iblød natten over eller en times tid, hvis du har lidt travlt. Imens kan du vaske toilettet udenpå og så kan du også vaske wc-brættet.

Bemærk, at du godt kan komme ud for at skulle iblødsætte den tilkalkede skyllerende 2, 3 , 5 eller helt op til 10 gange betinget af hvor meget kalk, der nu sidder på toilettet.

NB: Bliv aldrig fristet til at skrubbe porcelænet i toilettet med en mønt eller et barberblad eller andet skarpt for så ødelægger du den fine porcelænskant, og det kan ikke anbefales….!

* Brug altid handsker, når du vasker af med wc-rens.

* Bruger du wc-rens med klor, så må du aldrig tilsætte syre til dit toilet, da det medfører giftige klorgasser, der i værste fald kan medføre lungeødem (vand i lungerne), og det er farligt. Sker dette så søg frisk luft og sørg for at alle derhjemme kommer med ud i den friske luft og kontakt straks lægefagligt personale.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Vask og rengøring af toilettet udenpå – rengøring af toiletkummen

Rengøring af toilet omfatter også en rengøring af toilettet udenpå. Du vasker toilettet udenpå med en spandfuld sæbevand. Du kan lave forskellige typer af sæbevand betinget af, hvad du selv foretrækker. Fyld en spand varmt vand og tilsæt wc-rens og skrub og vask toilettet udenpå. Husk også at skrubbe låget/toiletbrættet på toilettet. En opløsning med wc-rens er bedst, hvis der også er kalkrester på dit toilet.

Sekundært kan du også vælge at lave en opløsning med en spand varmt vand tilsat universalrengøringsmiddel. Denne opløsning er god til toiletter uden så meget kalk. Endelig kan du også vælge en opløsning med blot opvaskemiddel, men det er helt op til dig.

Når du er færdig med at vaske toilettet udenpå, herunder også tolietbrættet, så bør du lave en spand med iskoldt vand. Denne spand med iskoldt vand er til at vaske al wc-rens eller sæbe af. Husk på sæberne indeholder tensider, som vasker og binder snavs. Så er der tensider/sæberester, så har du også rester af snavs. Så aftør dit toilet med en fugtig klud vredet op i koldt rent vand.

* Brug altid handsker, når du vasker af med wc-rens, universalrengøringsmiddel og/eller opvaskemiddel.

* Bruger du wc-rens med klor, så må du aldrig tilsætte syre til dit toilet, da det medfører giftige klorgasser. Indånding af giftige klorgasser kan i værste fald medføre lungeødem (vand i lungerne), og det er farligt.

.

Klik og læs også vores artikel om rengøring af badeværelse her >>

.

Rengøring af toilet på badeværelset (video) – Fjern også kalk fra toilettet

De gode råd om rengøring af toilet kan også ses på video. Her får du en fuldstændig video, der guider dig igennem, hvordan du gør dit toilet rent både indeni og udenpå. Du får også et par gode råd til, hvordan du fjerner neglelak på fliser. Sidst men ikke mindst får du en guide til, hvordan du fjerner kalk fra renden bagerst i toiletkummen. Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

.

.
.
Læs flere uddybende og gode råd i vores rengøringsbog: 

Håndbog i praktisk hjælp >>

.
.

Hvordan fjerner man kalk fra sit toilet? Rengøring af toilet trin 1 og 2

Hvor der er vand er der altid masser af kalk. I toilettet er der ofte både gule og hvide kalkbelægninger, som medfører at toilettet ikke ser så rent ud. Specielt bagerst i toilettet op under skyllekanten, der samler sig nemt masser af kalk. Hvor der er kalk kan der også samle sig masser af bakterier, da kalken medfører en meget ujævn overflade, der kan være et godt gemmested for netop mikroorganismer, som eksempelvis bakterier. Så kalken skal ikke kun fjernes af visuelle årsager, men også af hygiejniske årsager. God hygiejne er at foretrække, og her er rengøring af toilet en god ting at iværksætte.

Rengøring og afkalkning af toilet trin 1.

Rengøring af toilet kan klares med alle former for sæbe, men vi anbefaler wc-rensemidler UDEN klor. Kloratomer ligger i den 7’ende hovedgruppe i det periodiske system og atomer fra denne halogene hovedgruppe (grp 7) er ikke godt for vores vandmiljø. På den baggrund er klor ikke anbefalelsesværdigt, der er nemlig bedre miljømæssige alternativer uden klor, som kan rengøre vores toiletter.

Så helt kort – rengør altid dit toilet med et wc-rensemiddel uden klor og anvend en toiletbørste til eventuelt at fordele sæben. Hæld wc-rensemiddel i toilettet op under skyllekanten og hele vejen rundt i toilettet. Sæb toilettet grundigt ind i wc-rensemidlet uden klor, og lad det stå i blød i det miljøvenlige wc-rensemiddel i en række timer. Afslut iblødsætningen med at skrubbe og vaske toilettet grundigt rent med toiletbørsten. Afslut denne behandling og rengøring af toilettet ved at trække ud. Skyl og skrub sæben ud af toilettet med det kolde skyllevand.

Rengøring og afkalkning af toilet trin 2.

De fleste wc-rensemidler er faktisk syrlige og fjerner i sig selv kalk. Der er som nævnt en lang række wc-rensemidler med klor, og disse midler er ikke syrlige. Dernæst er der en særlig regel, som skal overholdes da klorholdige wc-rensemidler IKKE må blandes med syre, da det giver anledning til dannelse af giftige klordampe, der kan medfører lungeødem, hvilket man i værste og mest ekstreme grad kan dø af, man drunker så at sige indenfra. Så med det i mente, så bør du sikre dig, at der ikke sidder klorrester i dit toilet, når vi nu skal i gang med at afkalke toilettet med syre.

Så start med at skylle dit toilet igennem et par gange med vand. Dernæst finder du dit wc-rensemiddel frem, og hælder det godt op under kanten på dit toilet og lader toilettet stå i blød en lille halv times tid, så skruber du toilettet og kanten rent med kalk. Skrub grundigt.

Hvordan fjerner man kalk fra sit toilet? Rengøring af toilet trin 3 og 4

Rengøring og afkalkning af toilet trin 3.

Nu er toilettet gjort groft rent, og du har nu gennemført de første trin i afkalkningen af toilettet. Så nu kan den store kalkfjerning begynde. Find et par stykker toiletpapir frem. Sæt toiletpapiret godt fast op under skyllekanten i toilettet, hvor der er meget kalk. Dvs. sæt toiletpapiret fast, der hvor vandet render ned, når man skyller ud i toilettet. Nu tager du et afkalkningsmiddel, som eksempelvis citronsyre eller eddikesyre, og så hælder du det direkte på toiletpapiret. Her er det en god idé at anvende rengøringshandsker, da syren godt kan irritere huden på dine fingre. Tag derfor et par rengøringshandsker på og iblødsæt de fastsatte stykker med toiletpapir med enten citronsyre eller eddikesyre. Lad det hele stå iblød natten over eller i en 3 til 6 timer.

Rengøring og afkalkning af toilet trin 4.

Skyl ud og skrub grundigt med en toiletbørste på de mange tilbageværende kalkpletter. Gentag eventuelt iblødsætningen, hvis der stadig er rester af kalk i dit toilet. Er der rester af kalk så anvend et lille eller et par fastmonterede stykker med toiletpapir. Iblødsæt dem i eddikesyre eller citronsyre en række gange. Brug masser af knofedt og rengør toilettet grundigt for at fjerne kalken.

Er der meget kalk, så kræver det gentagene behandlinger, arbejde og lidt muskler. Du kan godt komme ud for at skulle denne proces med iblødsætning i syre   2, 3, 4 og helt op til 8, 9 eller 10 gange før toilettet funkler og skinner igen.

* Brug altid handsker, når du vasker af med wc-rens, universalrengøringsmiddel og/eller opvaskemiddel.

* Bruger du wc-rens med klor, så må du aldrig tilsætte syre til dit toilet, da det medfører giftige klorgasser. Indånding af giftige klorgasser kan i værste fald medføre lungeødem (vand i lungerne), og det er farligt.

.

Klik og læs også vores artikel om rengøring af badeværelse her >>

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Toiletrulleholdere og toiletpapirholdere

Her kan du se et udvalg af toiletrulleholdere også benævnt som toiletpapirholdere.

Klik på de mange billeder og læs meget mere om de mange produkter. Du kan også klikke på linket nedenfor, og se det store udvalg af toiletrulleholdere til dit toilet.

         

Klik her og se mange flere toiletrulleholdere og papirrulleholdere >>

.

.