Indhold
Det er utrolig lækkert at grille, men hvordan ser grillen ud? Har du behov for en hurtig rengøring af din grill? En klargøring eller en grundig hovedrengøring af din grill? Så kig med herunder, hvor du også får de gode tips til grillning, samt et sæt hygiejneregler. Se de to guides til rengøring af grill herunder.
1. Hurtig rengøring af grill >>
2. Hovedrengøring af kulgrill >>
3. Hovedrengøring af gasgrill >>
4. Hovedrengøring af elgrill >>
5. God grillhygiejne >>
6. Tips til tilberedning af pølser på grillen >>
7. Sådan undgår du at pølseskindet flækker >>
.
Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.
.
Hurtig rengøring af grill og klargøring af grill
Når du er færdig med at grille, så nyd maden og giv grillen en hurtig rengøring, når I har spist og hygget med maden. Det er nemmere at få løsnet snavset, mens grillen stadig er lun.
Rengøring af grill kan klares nemt, hvis den ikke er så beskidt. 1. Start med at børste grillristen godt af med en grillbørste. 2. Vask risten ren med varmt vand og sæbe. Du kan eventuelt tage grillristen med indenfor for at vaske den i køkkenvasken, brusekabinen, badekarret eller hvor det ellers er belejligt at vaske grillristen. 3. Efter en vask med vand og sæbe er grillristen godt affedtet. Smør derfor grillristen godt ind i et tyndt lag madolie inden du tænder grillen næste gang, så minimeres risikoen for at maden sidder fast.
4. Rens den indvendige side af grillen et lille døgn efter anvendelse, når den er kølet godt af. Tøm indholdet for madaffald og aske og tag et stykke aluminiumsfolie og skrab indersiden af grillen godt af og hæld indholdet ud i dertil indrettede affaldslokationer til denne slags affald.
.
.
Rengøring af grill: Hovedrengøring af kulgrillen
NB: Læs sikkerhedsinstruktion til anvendelse af stærk sæbe efter denne vejledning.
Rengøring af grill kan klares nemt, hvis du bruger de rigtige udstyr og midler. Har du en kulgrill? Så kan din kulgrill rengøres således:
Trin 1. Du skal bruge en grillbørste, aluminiumsfolie (stanniol) og stærk base som brun sæbe enten som krystalsæbe eller som brun sæbe i opløsning eller lignende stærke sæber. Dertil kan du også vælge mange forskellige kommercielle ovn- og grillrens til at rengøre grillen. Gør din grill rent, når den er kølet lidt af, så du ikke brænder fingrene.
.
.
Trin 2. Tøm grillbakken under grillen med afdryppet mad og væske. Skrab bunden af grillen ren for madrester og fedt og vask drypbakken af i en mild sæbeopløsning og varmt vand.
Husk rengøringshandsker, når du arbejder med stærke sæbeopløsninger.
Trin 3. Sæt dernæst grillelementet i blød i en opløsning med stærk brun sæbe og skrub grillelementet godt igennem med en svamp.
Hvis du ikke kan få al snavset af i første omgang, så sæb grillelementet ind i stærk brun sæbe og film det med husholdningsfilm. Lad opløsningen stå og arbejde de næste par timer eller natten over. Hvis du hellere vil redde miljøet? Kan vi anbefale, at du anvender et gammelt håndklæde eller viskestykke, som du fugter og dypper i den brune sæbeopløsning. Vikler dette stramt omkring den beskidte grillrist i stedet for husholdningsfilmen. Så sparer du, at anvende unødigt plastik.
Trin 4. Efter iblødsætning vaskes og skrubbes grillelementet med varmt vand og sæbe og skylles efter med koldt vand.
Trin 5. Vask afslutningsvis den udvendige side med en mild sæbeopløsning. Poler også den udvendige side af grillen op med et stort stykke køkkenrulle.
Trin 6. Smør grillristen godt ind i et tyndt lag madolie inden du tænder grillen næste gang, så minimeres risikoen for at maden brænder fast.
* Brug altid rengøringshandsker af latex (naturgummi) eller alternativt neopren-, nitril- eller vinylhandsker ved håndtering af stærk brun sæbe.
.
Rengøring af grill: Hovedrengøring af gasgrillen
Rengøring af grill kan også klares forholdsvist nemt, hvis du har en gasgrill. Du kan gøre din gasgrill rent med en stålbørste og sæbe, som anvist ovenfor i guiden om “rengøring af kulgrill”. Klik og hop ovenfor >>
Men bemærk, at du kan også investere i det man kalder Flavorizer Bars, som du kan placere ovenpå dine grillriste. På den måde sidder eventuelt fastbrændt mad fast på disse smarte overflader, som let kan rengøres i en gasgrill med disse såkaldte Flavorizer Bars. Det kan også være at din gasgrill alerede har disse Flavorizer Bars eller lignende overflader.
Har du Flavorizer Bars, så gør følgende for at rengøre din gasgrill:
Skru varmelegemerne op på den højeste styrke i ca. 10 til 15 min. Er din grillrist lavet af støbejern, eller er du i tvivl om den kan tåle denne opvarmning, så tag din grillrist op ad gasgrillen inden du starter opvarmningen. Start dernæst varmelegemerne på højeste styrke med Flavorizer Bars.
Lad din gasgrill køle ned og rens dine Flavorizer Bars ved at børste dem rene med din grillbørste.
Klik, læs mere og køb Flavorizer Bars her >>
.
Rengøring af grill: Hovedrengøring af elgrillen
Måske har du hverken en gasgrill eller en kulgrill, men derimod en el-grill. Sådan en grill, der er det meget oplagt vigtigt, at grillen er både slukket og afkølet for du starter md at gøre den rent.
Del 1. Rengøring af elgrill
1. Afmonter det elektroniske kontrolpanel, og tag det ud af grillen, hvis det kan lade sig gøre.
Alternativt, så sluk grillen og tag stikket ud af stikkontakten.
2. Fjern varmelegemet fra el-grillen.
3. Drypbakken skal renses. Er der en foliebakke nede i grillen, så tøm denne og vask drypbakken samt foliebakken med varmt vand og opvaskemiddel. Alternativt kan også godt anvende universalrengøringsmiddel. Skyl efter med rent vand. Aftør disse bakker med et “gammelt”, men tørt og rent viskestykke. Genindsæt den tidligere, men nu afvasket foliebakke. Alternativt kan der indsættes en ny foliebakke, hvis den gamle er slidt og ikke kan anvendes igen. Men hjælp miljøet, hvor du kan.
4. Nu skal bunden af grillen tømmes for madrester og skrubbes rent med en grillskraber. Skrub grundigt med grillskraberen og saml alt snavs og rester af mad sammen og smid det i bioaffald.
5. Vask nu bunden af grillen grundigt samt vask/aftør grillen indeni med varmt vand og opvaskemiddel. Sidder der meget snavs kan du med fordel anvende “Brun sæbe” – benyt rengøringshandsker, når du anvender brun sæbe.
Brug en fibersvamp og arbejde med at få alt fedt, protein og fastbrændt snavs vasket og skrubbet grundigt af. Bemærk, at der skal skrubbes en del og arbejdes med en del fysik her. Brug tiden på den og gør arbejdet grundigt, Efter afvaskning af alt snavs og skyl efter med rent vand. Hvis bunden kan tages ud, kan du vaske denne op opvaskemaskinen.
Del 2. Rengøring af elgrill
6. NB: Er din el-grill meget snavset, så anvend “Brun sæbe” og/eller krystalsæbe. Husk at anvende rengøringshandsker, når eller hvis grillen er meget beskidt, og du er nød til at anvende stærk sæbe som brun sæbe.
7. Rengøring af grillen udenpå efter at indersiden er rengjort, så kan du vaske og rengøre ydersiden af grillen, det giver også det der flotte “look” din grill har brug for . Lav en opløsning med opvaskemiddel og vask grillen forsigtigt af udenpå. Skyl efter eller aftør med en hårdt opvredet klud med koldt rent vand.
8. Aftør og poler ydersiden af grillen op så den skinner udvendigt. Efter du har poleret grillen op udvendigt, så kan du polere dele af det indvendige for at give el-grillen en flot “finish”
9. Sidst men ikke mindst aftør kontrolpanelet med en miljøvenlig klud fugtet med vand og vredet hårdt op. Du skal ikke bruge rengøringsmidler til rengøring og aftørring af kontrolpanel. Brug bare rent vand på en hårdt opvredet klud og poler efter med et “gammelt”, men rent og tørt viskestykke.
10. Saml alle dele på grillen igen og lad alt tørre fuldstændigt.
Nu er grillen klar til grillsæsonen igen – Bon appetit 🙂
.
GO’ GRILLHYGIEJNE
Ud over rengøring af grill er det også vigtigt, at huske den gode grillhygiejne, når først grillen er klar. En af de bakterier, der kan drille og medfører en række uønskede sygedage er Campylobacter, som typisk medfører 3.000 til 4.000 årlige infektioner i Danmark, hvilket er langt flere end Listeria, som typisk medfører en 40 til 50 tilfælde årligt. God mad – god hygiejne, kig med herunder og få gode hygiejniske grillråd 🙂
.
Klik og læs mere om Campylobacterbakterien her >>
.
Klik og læs mere om Listeriabakterien her >>
.
Gode hygiejnetips til dig og grillen
Der er intet så lækkert som en god bøf eller en delikat grillet grøntsag. Vi giver et par gode hygiejnetips til dig og din grill.
Del gerne denne artikel med én du kender – På forhånd tak 🙂
.
1. Én grill, men to fade
Have altid et fad til råt kød og et til grillet kød. Så er du sikker på ikke, at komme til at overføre uønskede patogene mikroorganismer fra det rå kød til det færdigtilberedte kød.
.
2. Én grill, men to tagredskaber
Når der grilles råt kød, så brug altid to tagredskaber: et til det rå kød og et til det tilberedte og grillede kød. Vær altid opmærksom på god hygiejne både, når du tilbereder fjerkræ, men også alle andre former for kød samt grøntsager.
.
3. Anvend lange tagredskaber
Når grillmaden serveres så anvend lange tagredskaber i dine skåle, fade, tallerkener, og hvad du ellers serverer dine grillspecialiteter og tilbehør i. Lange tagredskaber er med til, at minimere risikoen for at der afgives uønskede patogene mikroorganismer fra dine fingre og underarme til din lækre grillmenu.
.
4. Et tagredskab til hver ret
For at sikre den mest optimale hygiejne, så sørg for at der er et tagredskab til hver grillret. Det kan nemlig være kritisk at lade få tagredskaber cirkulere mellem mange forskellige retter. Du kan nemt komme til at cirkulere uønskede patogene mikroorganismer.
.
5. Vask altid fingre før du spiser
Selvom du og familien har været turen igennem forårsrengøringen, så vask altid fingre inden du/I spiser. Når huset er fyldt med dejlige venner og familie, så ved du aldrig, hvad der måtte sidde af uønskede patogene mikroorganismer på håndtaget til havedøren, håndklædet på badeværelset, karkluden i køkkenet samt på øvrige destinationer i hjemmet. Vask derfor altid fingre lige inden du spiser.
Selv små ændringer og justeringer gør en stor forskel. Bon Appetit.
.
Klik og bestil flydende brun sæbe >>
.
VIDEO: Hvor svært kan det “egentlig” være at vaske fingrene helt rene?
Herunder kan du se videoen, hvor vi både tester, hvor effektivt det er at vaske fingre på mange forskellige måder. Dernæst tester vi hygiejne fra personer med korte og lange negle. Er der forskel på hygiejnen, når man har korte og lange negle?
Her er en oversigt over håndvasketest
1. Skylning af fingre i koldt vand plus tørring.
2. Hurtig håndvask med vand og sæbe plus tørring.
3. 20 sekunders vask med varmt vand og sæbe plus tørring.
4. 20 sekunders vask med varmt vand og sæbe + 85% håndsprit plus tørring.
5. 2 x 20 sekunders vask med varmt vand og sæbe + 85% håndsprit plus tørring.
6. 2 x 20 sekunders vask med varmt vand og sæbe + 85% håndsprit + 60 sekunders vask med varmt vand og sæbe og en afsluttende tørring af fingrene.
PS: Det skal understreges, at vi selv har købt alle materialer selv, der er altså INGEN materialer eller firmaer, som har sponsoreret vores video. Vi har finansieret alt selv.
Vi har altså selv valgt de pågældende produkter, og har selv dækket alle udgifter af egen lomme.
,
Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>
.
.
Tilberedning af pølser
Tilberedningstiden af dine grillpølser er naturligvis betinget af størrelsen på dine grillpølser, din stegepande og/eller typen af varmelegemet på din grill og dine varmelegemers areal samt varmeoverførselshastigheden på varmelegemet på din grill.
Grill dine pølser mellem 6 til maks. 12 minutter på din grill, se guiden herunder om, hvordan du undgår at pølseskindet flækker på grillpølsen.
Hvis det regner, så steg dine grillpølser på en lun pande 8 til 12 minutter ved svag varme og vend dem ofte med en gaffel. Du kan også koge pølserne først og derefter lune pølserne på en pande ved svag varme og vende dem ofte. Pølserne må ikke komme over en temperatur på 80 grader celsius, så sprænger pølseskindet nemlig.
.
Sådan undgår du at pølseskindet flækker på hhv. grill og stegepande
1. Lun pølserne i siden af grillen, hvor risten er lidt mere kølig. Du kan også lune pølserne på en opvarmet lun pande og ikke en brændende varm pande.
2. Vend pølserne ofte med en gaffel.
3. Stik eventuelt hul i pølseskindet, det afhjælper også at skindet sprænger, når pølsekødet udvider sig, når pølserne varmes godt op.
4. Komfur, hvor varmepladen går til 12, skru op på 7 til 9 stykker. Komfur der kan skrues op til 6, skru op på en 4 stykker. Det samme gælder indstillinger på din kul- eller gasgrill. Sku lidt ned for varmen og varm ved moderat varme.
5. Et sidste tip, der hjælper med at undgå af pølseskindet flækker er at koge pølserne indledningsvist. Bare du sørger for at temperaturen på pølserne ikke overstiger 80 grader celsius, for så flækker pølseskindet. Dernæst steges pølserne på en pande ved svag varme og vendes ofte eller smides på grillen i “siden” af grillen, hvor risten og temperaturen ikke er så varm igen. Vend pølserne ofte – nyd lyden og ikke mindst smagen af de lækre pølser.
Bon Appetit.
Rengøring af fliser
Er dine fliser tilkalket, gule, matte eller blot snavset?
Rengøring af havefliser og belægningssten
Vi har skrevet den helt store guide om rengøring af havefliser og belægningssten.
Fjern pletter med blod og menstruationsblod
Har du eller en anden i husstanden spildt blog eller menstruationsblod på tøj, møbler, tæpper eller gulvtæpper?
Klik og se vores artikel om rengøring af blod >>
FAQ: Rengøring af grill
Rengøring af grill: 1. Tøm grillbakken. Skrab bunden rent og vask den i en mild sæbeopløsning. 2. Tag rengøringshandsker på fingre og hænder. 3. Sæt grillelementet iblød i en opløsning med stærk brun sæbe og skrub grillelementet godt. Lad det stå iblød natten over. 4. Efter iblødsætning vask og skrub med varmt vand og sæbe. Skyl efter med koldt vand.
Rengøring af gasgrill. Inden du starter – tjek om grillristen er lavet af støbejern. Er du i tvivl, så tag din grillrist op ad gasgrillen inden du fortsætter. Har du installeret Flavorizer Bars, så start dernæst varmelegemerne på højeste styrke i 10 til 15 minutter. Lad gasgrillen køle af. Rens dine Flavorizer Bars og børste dem rene med en grillbørste.