Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rejse og mikrobiologi – God hygiejne i fly og lufthavne

Indhold

Vi er alle skolet med at der forekommer bakterier og mikrooganismer alle vegne, men hvor slemt står det egentlig til i den offentlige transport og mere bestemt på fly og i lufthavne? Dette har Travelmath.com (2015) kigget nærmere på. Vi bringer herunder en analyse, lidt infografik fra undersøgelsen, en analyse og så får du også de gode rejseråd fra os til jer.

HPIM1532.JPG

.

Introduktion til undersøgelsen om hygiejne i lufthavne og i fly

Travelmatch.com (2015) har målt og fremhævet 6 lokationer på flyvemaskiner og i lufthavne. Målingerne, der er skitseret herunder er angivet som CFU/in2. Jo højere tallet er jo mere uhygiejnisk er lokationen.

FAKTABOKS

1 “in” svarer til 6,4516 “cm2“, hvilket betyder at tallene omregnes kvadratcentimeter ved blot at gange dem med 6,4516 in2/cm2, så opnås tallene i CFU/cm2..

.

Hygiejne og bakterier fundet i flyvemaskiner og i lufthavne

airline-hygiene-exposed-IG

Bæltespændet på sædet i flyet havde det laveste indhold af bakterier med kun 230 CFU/in2, hvilket efterfølges med 265 CFU/inpå skylleknappen på toilettet og af knappen til luftventilation over hovedet med 285 CFU/in2.

Den destination på flyet, hvor det begynder at blive interessant er klapbordet, som vi alle klapper ned og spiser ved. Der fandt de 2155 CFU/in2, hvilket er knap 7,5 til lidt over 9 gange mere end, der blev fundet på skylleknappen på toilettet, bæltespændet og knappen til at starte ventilationen.

Til sammenligning fandt de kun 70 CFU/in2 på låsen til toilettet i lufthavnen, men i lufthavnen fandt de 1240 CFU/in2 på knappen til drikkefontæner som bl.a. forekommer i visse amerikanske lufthavne. Jeg så i hvert fald drikkefontæner repræsenteret i bl.a. Newark lufthavn i New York, sidst jeg var der.

Sammenligner man disse hygiejneniveauer i lufthavne og i flyvemaskiner med, hvor meget der er fundet andre steder. Så illustrerer de, at der er registreret 172 CFU/in2 på et toiletsæde og 27 CFU/in2 på en mobiltelefon samt hele 306.000 CFU/in2 på madskåle til dyr og 19.000 CFU/in2 på legetøj til dyr. Men klapbordet topper skalen i flyet sammenlignet med lufthavne med små 2155 CFU/inpå klapbordet i flyet.

.

Hygiejne og analyse af bakterier fundet i lufthavne og i fly

Det er positivt, at travlmath.com (2015) ikke finder E-coli. Colibakterier er tarmbakterier, der anvendes som indikatorbakterier. Forekommer der E-coli, så er det tegn på, at der er sket en fækal forurening af de steder der er undersøgt. Selve analyserne med at typebestemme fækale colibakterier er heldigvis ikke positive men negative. Samlet betyder det, at der er tale om andre typer af bakterier end E-coli i undersøgelsen ovenfor. Men det er rart at tænke på, at der ikke var tale om E-coli.

Sponsoreret indhold.

 

Råd om hygiejne i lufthavne og i fly til dig, der rejser

Vi giver her en serie gode råd til dig, der skal ud og rejse med fly eller besøger lufthavne. Rejser du til rejsemål via banegårde, bus- og metrostationer, bus, tog, metro, taxa o.lign. destinationer og transportmidler, så er rådene de samme. Brug gerne disse to råd i flere sammenhænge.

Det kan anbefales, at både du, personalet og de rejsende gør en ekstra indsats for at opretholde en god og fornuftig håndhygiejne, når I rejser, men specielt når de spiser.

Jeg vil medgive, at jeg ud fra ovenstående analyse fra Travelmath.com (2015) ikke ser de helt store udfordringer. Det er svært at implementere nye vaner i hverdagen, så udfordringerne er nok mere, at følge nedenstående råd “hver eneste gang” og ikke blot nøjes med tanken om at det bør gøres.

1. Optimer din hygiejne i fly og i lufthavne og vask altid at vaske fingre, hænder og underarme lige inden I spiser, både i flyet og i lufthavnen samt andre transportmidler. For du ved aldrig, hvilke mikroorganismer, du har haft kontakt med i det offentlige rum.

2. Optimer din hygiejne i fly og i lufthavne, og hvis du rejser meget, så have evt. en lille flaske håndsprit med dig til at desinficere dine hænder lige inden du spiser mad. Brug dog altid håndsprit med måde, men anvend evt. håndsprit inden du spiser, de steder hvor du ikke kan komme i nærheden af en håndvask og vaske fingre, hænder og underarme med sæbe.

Vi anbefaler, at når du anvender håndsprit, brug så altid håndsprit med glycerin eller glycerol for at bibeholde fugtige hænder og medbring og anvend en god håndcreme. Sprit udtørrer nemlig huden på fingre og hænder, og det kan ikke anbefales.

God hygiejne god rejse.

.

Kilder

Travelmath (2015). airline-hygiene-exposed/. [Citeret d. 27. seo. 2015]. Link: http://www.travelmath.com/feature/airline-hygiene-exposed/

.