Indhold
Et par af de tilsætningsstoffer, der anvendes i dine rengøringsmidler bør så vidt muligt undgås miljømæssigt. Herunder er fremhævet de tilsætningsstoffer, som miljøstyrelsen anbefaler, at du og jeg minimerer forbruget af for at skåne vores vandmiljø. Snakker vi om allergi, så skriver avisen Politiken d. 4. apr. 2021 (Politiken, 2021) efter udsagn fra forskere, at antallet af allergikere var 7 – 8 % i 1970’erne, men er oppe på 24 % i dag (Red: år 2021). En bekymrende og voldsom stigning i antallet allergitilfælde. Vi skal virkelig passe på, hvilke midler vi omgås til daglig. Se vores liste med allergener længere nede i denne artikel.
.
Undgå disse 3 tensider
Der er tre vaskeaktive stoffer, som teknisk er under kategorien tensider, som miljøstyrelsen anbefaler, at vi bør minimere forbruget af. Nogle af disse er giftige for vandlevende organismer, svært nedbrydelige eller mistænkes for at have hormonlignende effekter.
.
LAS = Lineær Alkylbenzen Sulfonat (anionisk tensid), kan, i henhold til Miljøstyrelsens redegørelse (2004), være giftige overfor vandlevende organismer som alger, krebsdyr og fisk. LAS er dog ikke så udbredt i dag. LAS nedbrydes til en vis grad i rensningsanlæggene, men en del udledes til det omgivende miljø og noget bindes i slammet. LAS kan derfor udgøre et problem ved genanvendelse af spildevandsslam, fordi LAS nedbrydes effektivt, når der er ilt tilstede, men mindre effektivt under anaerobe forhold.
Indholdet af LAS kan substitueres med anaerobt nedbrydelige tensider i rengøringsmidler, uden at gå på kompromis med effektiviteten af produkterne, hvor der anvendes LAS, som tensid jf. en arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen fra 2002 (Rewitz, 2002).
En kortlægning af LAS fra Miljøstyrelsen (2007) har vist, at der er sket store reduktioner i forbruget af LAS i Danmark fra 1998 til 2002 og øjensynligt på baggrund af de mange undersøgelser, der er foretaget om substitution af LAS med øvrige tensider.
Det estimerede forbrug var 1998 på 4.300 tons LAS, i 2002 indberettede vasle- og rengøringsmiddelindistrien et forbrug på 1.500 tons, hvilket er et væsentligt fald i forbruget af LAS. I 2005 er der kortlagt et samlet forbrug på 1.268 tons LAS (Ibid, 2007).
.
APEO = Alkylphenolethoxylater (nonionisk tensid), er i henhold til Miljøstyrelsens redegørelse (2004) giftige overfor vandlevende organismer og er svært nedbrydelige. Dertil er der evidens for, at der hos enkelte stoffer i APEO-kategorien kan forekomme hormonforstyrrende effekter hos levende organismer jf. det indledende resumé i en arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen om substitution af alkylphenolethoxylater (APEO) fra 2003.
.
NPEO = Nonylphenolethoxylat, nedbrydes til nonylphenol, der i henhold til miljøstyrelsens redegørelse (2004) mistænkes for at have en hormonlignende effekt og kan være skadelige for vandlevende organismer.
,
Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>
.
Undgå disse 3 kompleksdannere
Der er mange effektive kompleksdannere, der anvendes i vores rengøringsmidler. Kompleksdannere binder hårdhedsioner i vores drikkevand og optimerer derved rengøringseffekten af vores sæbe.
.
EDTA (etylen-diamin-tetra-eddikesyre) og fosfonater er begge kompleksdannere, der i henhold til miljøstyrelsens redegørelse (2004) har svært ved at blive nedbrudt i renseanlægget og kan være skadelige eller giftige for vandlevende organismer.
.
EDTA og NTA (nitrilotrieddikesyre) binder naturligt tungmetaller. Forudsat at de bringes i kontakt med tungmetaller kan der udledes tungmetaller til vandmiljøet sammen med EDTA og NTA i spildevandet.
.
For at skåne vores vandmiljø bedst muligt rådes vi til, så vidt muligt at minimere forbruget af sæbe med hhv. EDTA, NTA og Fosfonater.
,
Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>
.
Undgå disse 2 konserveringsmidler
Konserveringsmidler anvendes i rengøringsmidler for at holde rengøringsmidlerne fri for mikroorganismer og stabile rent kvalitetsmæssigt. Herunder fremhæver vi to konserveringsmidler som miljømæssigt er kritiske.
Methylchloroisothiazolinon (MCIT, CMI og MCI) er allergene og kontakt med disse konserveringsmidler kan være medvirkende til at du udvikler allergiske reaktioner, når du er i kontakt med sæber indeholdende disse kemiske stoffer.
Methylisothiazolinon (MI og MIT) er kemisk i samme familie strukturelt som ovenstående og kan ligeledes medvirke til at du efter kontakt med stofferne i værste kan udvikle allergi overfor disse molekyler.
De to ovenstående konserveringsmidler methylchloroisothiazolinon (MCI, CMI og CMIT) samt methylisothiazolinon (MI og MIT) går også under betegnelsen som Kathon og er i henhold en skriv fra Miljøstyrelsen udpeget til at være de mest kritiske konserveringsmidler rent miljømæssigt (Miljøstyrelsen, 2006, afsnit 8.1.2). Læs mere om de to allergener her >>
Forbud mod 4 konserveringsmidler, som er biocidholdige produkter til hygiejne for mennesker
Der er i henhold til miljøstyrelsens skriv ikke fremsendt dokumentation for at nedenstående 4 stoffer ikke kan udgøre en uacceptabel risiko for mennesker eller miljø (MST, 2013).
4-(2-nitrobutyl)morpholin er et konserveringsmiddel, der er allergent (MST 2013 og Pubchem, 2020).
N,N’-(decan-1,10-diyldi-1(4H)-pyridyl-4-yliden)bis(octylammonium)dichlorid Konserveringsmidler, (MST 2013).
Glutaral (1,5-pentandial, Glutaraldialdehyd, glutaraldehyde m.fl.) Konserveringsmidler, (MST, 2013 og Tænk, 2019).
Salicylsyre (salicylic acid) er et konserveringsmiddel, der mistænkes for at være hormonforstyrrende (MST 2013 og Tænk, 2019).
.
Find din næste bestseller, klik her >>
.
76 allergener i dine plejemidler og rengøringsmidler
Her har vi lavet en liste med 76 forskellige former for allergener, der kan være at finde i dine hudplejeprodukter, cremer, shampoo, balsam, sæber, rengøringsmidler mm. Har du allergi, så kan det være én eller flere af disse stoffer du måske får allergiske reaktioner af. Bemærk at flere af nedenstående stoffer har et væld af trivialnavne, og derfor kan stofferne være deklareret under forskellige kemiske navne og forskellige handelsnavne.
Klik og læs eventuelt også vores artikel om methylisothiazolinon, methylchloroisothiazolinon >>
Af og til kan en allergi også udløses af en krydsreaktion mellem forskellige stoffer, så det er ikke altid så enkelt at gennemskue. Er du i tvivl så spørg din læge og/eller allergiforbundet til råds. Her er listen på hudplejemidler i alfabetisk orden (Tænk, 2017, MST 2013 & Michael René 2018).
Snakker vi om allergi, så skriver avisen Politiken d. 4. apr. 2021 (Politiken, 2021) efter udsagn fra forskere, at antallet af allergikere var 7 – 8 % i 1970’erne, men er oppe på 24 % i dag (Red: år 2021). En bekymrende og voldsom stigning i antallet allergitilfælde. Vi skal virkelig passe på, hvilke midler vi omgås til daglig.
2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol Formaldehydfrigørere
3-Benzylidene Camphor Hormonforstyrrende
4-(2-nitrobutyl)morpholin Konserveringsmidler (MST 2013 og Pubchem, 4. jan. 2020)
4-Hydroxybenzoic Acid Hormonforstyrrende
4-Methylbenzylidene Camphor Hormonforstyrrende
5-bromo-5-nitro-1,4-dioxane Formaldehydfrigørere
Acetyl Hexamethyl Tetralin Hormonforstyrrende
Alpha isomethylionone Parfume
Amyl cinnamal Parfume
Amylcinnamyl alcohol Parfume
Anise alcohol Parfume
Benzisothiazolinone (BIT) Konserveringsmiddel
Benzophenone Hormonforstyrrende
Benzophenone-1 Hormonforstyrrende
Benzophenone-2 Hormonforstyrrende
Benzophenone-3 Hormonforstyrrende
Benzyl alcohol Parfume
Benzyl benzoate Parfume
Benzyl cinnamate Parfume
Benzyl salicylate Parfume
Benzylhemiformal Formaldehydfrigørere
BHA eller Tert.-Butylhydroxyanisole Hormonforstyrrende
BHT eller Butylated Hydroxytoluene Hormonforstyrrende
Boric Acid Hormonforstyrrende
Butylparaben Hormonforstyrrende
Butylphenyl methylpropional Parfume
Cinnamal Parfume
Cinnamyl alcohol Parfume
Citral Parfume
Citronellol Parfume
Coumarin Parfume
Cyclomethicone (kan indeholde cyclopentasiloxane) Hormonforstyrrende
Cyclopentasiloxane Hormonforstyrrende
Cyclotetrasiloxane Hormonforstyrrende
Deltamethrin Hormonforstyrrende
Diazolidinyl urea Formaldehydfrigørere
Diethyl Phthalate (DEP) Hormonforstyrrende
Dihydroxybiphenyl Hormonforstyrrende
d-Limonene Parfume
DMDM hydantoin Formaldehydfrigørere
Ethylhexyl Methoxycinnamate Hormonforstyrrende
Ethylparaben Hormonforstyrrende
Eugenol Parfume
Evernia Furfuraceae (træmos-ekstrakt) Parfume
Evernia prunastri (egemos-ekstrakt, oak-mosse) Parfume
Farnesol Parfume
Formaldehyd Konserveringsmidler
Geraniol Parfume
Hexamethylindanopyran Hormonforstyrrende
Hexyl cinnamal Parfume
Hydroxycinnamic Acid Hormonforstyrrende
Hydroxycitronellal Parfume
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde Parfume
Iodopropynylbutylcarbamat (IPBC) Formaldehydfrigørere
Isoeugenol Parfume
Kathon Konserveringsmidler
Limonene Parfume
Linalool Parfume
Methenamine Formaldehydfrigørere
Methyl 2-octynoate Parfume
Methylchloroisothiazolinone (Kathon) Konserveringsmidler
Methyldibromo glutaronitrile Konserveringsmidler
Methylisothiazolinone (Kathon) Konserveringsmidler
Methylparaben Hormonforstyrrende
Midiazolidinyl urea Formaldehydfrigørere
Nitrophenol Hormonforstyrrende
Octoxynol Hormonforstyrrende
Paraformaldehyd Formaldehydfrigørere
Propylparaben Hormonforstyrrende
Quaternium-15 Formaldehydfrigørere
Resmethrin Hormonforstyrrende
Resorcinol Hormonforstyrrende
Sodium hydroxymethylglycinate Formaldehydfrigørere
Styrene Hormonforstyrrende
T-butyl methyl ether (MTBE) Hormonforstyrrende
Triclosan Hormonforstyrrende
Triphenyl phosphate Hormonforstyrrende
.
Klik og find billigt biopejse, brænde, briketter, udstyr til brændeovne her >>
.
Løsning – Gør en forskel
Du kan nemt gøre en forskel. Næste gang du vælger rengøringsmidler, så vælg et rengøringsmiddel, der er miljømærket med Blomsten eller Svanen, herved vælger du det produkt, der er blandt de mindst belastende for vores miljø. Læs mere om de to mærker på www.ecolabel.dk..
Sidst men ikke mindst bør du naturligvis vælge rengøringsmidler med tilsætningsstoffer, der er bionedbrydelige og ikke gør skade på miljøet. Følg med i nyhederne fra Miljøstyrelsen.
.
Klik og find billigt brænde og briketter her >>
.
Litteratur
Hoffmann, L.; Poulsen, P.; Wallström, E.; Andersen, K.; Sørensen, E. H. & Sørensen, J. B. (2003). Substitution af alkylphenolethoxylater (APEO). Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen Nr. 45 2003. [Citeret 10. sep. 2014]. Link: http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2003/87-7614-009-1/pdf/87-7614-010-5.pdf
Miljøstyrelsen (2004). Redegørelse fra miljøstyrelsen, vejledning om vask- og rengøring [Citeret dec. 2013]. Link: http:// www. miljoevejledninger. dk/files/vejledninger/vask-rengoering/rengoering_miljoebaggrund.pdf
Miljøstyrelsen (2006). Survey of liquid hand soaps, including health and environmental assessments in Survey of chemical substances in consumer products no. 69, Miljøstyrelsen 2006 [Citeret d 26. aug.2015].
Miljøstyrelsen (2007). Sammenfatning i “Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter – Kortlægning af LAS, Nr. 87 2007“, Miljøstyrelsen, s. 7. [Citeret 10. sep. 2014].
Miljøstyrelsen (2013). Forbud mod brug af 4 aktivstoffer i biocidprodukter. Link: https://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2013/mar/forbud-mod-brug-af-4-aktivstoffer-i-biocidprodukter/ [Citeret 10. jan. 2019]
Politiken (2021). Flere danskere får allergi. Link: https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8160052/%C2%BBDet-er-voldsomme-tal.-Det-er-meget-sj%C3%A6ldent-vi-ser-en-sygdom-stige-s%C3%A5dan%C2%AB
Pubchem (2020). Summary 4-(2-Nitrobutyl)morpholine. Link: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/4-_2-Nitrobutyl_morpholine
Rewitz, K.; Paaskesen, C. & Paaskesen, B. Respekt Danmark A/S (2002). Udfasning af Lineære Alkylbenzen Sulfonater (LAS) i rengøringsmidler. Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen Nr. 29, s. 19. Link: http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2002/87-7972-262-8/pdf/87-7972-263-6.pdf
Tænk (2017). Personlig pleje: Vær opmærksom på disse stoffer. Forbrugerrådet Tænk. Link: http://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/personlig-pleje-vaer-opmaerksom-paa-disse-stoffer
Tænk (2019). Kemi i opvaskemidler. Link: https://kemi.taenk.dk/test/test-kemi-i-opvaskemiddel [Citeret d. 10. jan. 2020]
.
Supplerende litteratur
Læs mere om miljø og de tekniske ingredienser som eks. LAS, s. 28; Fosfonater, s. 96; EDTA, s. 105 og NTA, s. 108 i denne kilde:
Madsen, T.; Boyd, H. B.; Nylén, D.; Rathmann, A. P; Petersen, G. I. & Simonsen, F. (2001). Environmental and Health Assessment of Substances in Household Detergents and Cosmetic Detergent Products. Environmental Project, 615, 2001. Danish Environmental Protection Agency. Link >>