Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Polering og rengøring af dit værktøj │ Er dit værktøj blevet irret eller rustent?

Er metallet på dit værktøj blevet sortfarvet eller måske ligefremt rustent, så kan din hammer, rørtang, knibtang, vandtang, spidstang, økse, sav, koben eller øvrige tænger også blive mørkfarvet, så læs med her og få et par gode råd til, hvordan du nemt kan rengøre dit værktøj, og polere det flot op på ganske få minutter.

 

Vandpumpetang

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

.

Rengøring af værktøj – Er der olie eller fedt på dit værktøj?

Er dit værktøj beskidt eventuelt med olie eller fedt på? Så start med at lave en spand varmt vand og opløs et par skefulde koncentreret krystalsæbe. Vi anbefaler, at du bruger handsker (latex), når du anvender krystalsæbe til rengøringen, da krystalsæbe er meget basisk og let affedter huden. Tag handsker på og tag en god solid børste og vask og skrub løs på de fedtede områder på værktøjet med opløsningen af krystalsæbe. Skrub og rengøre godt på værktøjet indtil olien eller fedtet er helt opløst. Gentag rengøringen af værktøjet og skift eventuelt vandet og lav en ny spand med et par skefulde krystalsæbe. Når fedtet og olien er opløst, skyl og vask værktøjet god af med en god svamp med koldt vand for at fjerne alle sæberester.

  • Brun sæbe som krystalsæbe er stærkt ætsende, hvilket fjerner al fedt fra huden og kan i værste fald medføre åbne sår. Brug altid handsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, ved håndtering af brun sæbe.
Brun Sæbe_ citronsyre gummihandsker_huma_s_l_m

Brun sæbe
Krystalsæbe

Link >>

Citronsyre
.

Link >>

Handsker
.

Link >>

.

Rengøring af værktøj – Er værktøjet blevet rustent, irret og/eller sortfarvet?

Er dit værktøj blevet mørkere og rustent, så kan du opløse rust og få den flotte stålbelægning tilbage ved at vaske værktøjet med en mild syre, som eksempelvis en fortyndet citronsyre elller eddikesyre. Jo mere irret dit værktøj er og/eller jo mere rust, der er på værktøjet, jo flere gange skal du gentage denne behandling.

Tag et par gode gummihandsker på for at beskytte dine hænder mod syre. Lav en spand med 7 til 8 dl. lunkent vand og tilsæt 2 til 3 dl. flydende citronsyre eller lav en spand med knap 1 liter lunkent vand og tilsæt 1 skefuld koncentreret citronsyrepulver. Rør rundt i opløsningen med syre med en træspatel. Når syren er godt opløst, så kan du starte arbejdet med at rengøre dit værktøj.

Du kan også som i denne video anvende 9 dl. vand og tilsætte 1 dl klar husholdningseddike, men husk stadig at anvende handsker, når den syrlige opløsning fremstilles.

Vask og rengøre dit værktøj med opløsningen af mild syre, bemærk at hvis dit værktøj er lavet af kobber er det ogå helt fint at bruge en svag fortyndet syre som citron- eller eddikesyre. Skrub på værktøjet indtil du kan se at den rustne farve og irret begynder at opløses.

VIDEO: Sådan fjernes rust fra værktøj og andre rustne materialer

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

Add.: Er du nysgerrig på, hvordan spændingsrækken i relation til oxidation og reduktion af metaller? Så klik her og læs vores artikel om rengøring af sølvtøj, hvor vi har givet eksempler på anvendelse af spændingsrækken teoretisk og praktisk >>

Når den rustne og irrede belægning er opløst efter endt rengøring af værktøj med mild syre, så skyl værktøjet godt af med iskoldt vand, sørg for at være grundig og få skyldet al syren af værktøjet. Tør værktøjet af afslutningsvis med et stykke stof og lad det tørre meget grundigt inden det lægges på plads.

  • Tilsæt som hovedregel altid syre sidst.
  • Brug altid gummihandsker af naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, da syre irriterer huden.

.

Polering af dit værktøj

Afslutningsvis kan det være en god idé at polere dit værktøj op

med en god bivoks. Normalt bruges bivoks til træ, men det kan også bruges til at polere værktøjet op. I fødevarebrancen bruges en særlig bivoks til at polere vingummi op med, så vingummiet bliver blankt på overfladen. Så bivoks har gode polerende og beskyttende egenskaber. Klik og køb bivoks her >> 

Du kan naturligvis også overfladebehandle dit værktøj med andre typer af behandlinger målrettet det metalværktøj du måtte arbejde med, men det er selvfølgelig op til dig.

.

Har du behov for nyt værktøj? Så kig her >>

.

Rørtang Hammer fra Bahco Knibtang

Ny rørtang

Link >>

Ny hammer

Link >>

Ny knibtang

Link >>

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.