Indhold
Bakterier, hygiejne og mikrobiologi har fyldt meget i pressen de seneste år, men vi vil gerne gøre dig endnu klogere på emnet, så vi har skrevet en lang række af artikler for at gøre dig klogere på mikroorganismer og deres egenskaber.
Det er så vigtigt at der gøres ordentligt rent, så vi opnår et fornuftig hygiejnisk miljø, som ikke fremmer vækst af bakterier, gær, skimmel eller virus.
Bakterier – Most Wanted
Her får du et overblik over vores artikler om bakterielle egenskaber blandt de klassiske bakterietyper, der forårsager problemer i fødevarer og som har fyldt aviser og medier de seneste år med skandaleartikler om sygdomme og risici, men hvad er egentlig op og ned?
.
Vi har skrevet artikler om disse bakterier for at få præciseret det som pressen ikke har plads til. Vi arbejder på at synliggøre smitteveje, forekomst, hvor vokser de, egenskaber og deres levevilkår for vækst eller hæmning af vækst.
Sidst men ikke mindst får du et overblik over udviklingen af de enkelte bakterietyper i vores statistiske grafer over den dokumenterede udvikling indenfor de enkelte bakterietyper.
Herunder kan du læse mere om bakterier i vores kartotek med hhv. Bacillus, Campylobacter, E-Coli, Clostridium, Legionella, Listeria, Streptokokker, MRSA og Salmonella.
Streptokokker | E-coli |
Skimmel og Mug | Corona og COVID19 | Norovirus (Calicivirus) |
Herunder har vi samlet 6 udvalgte patogene bakteriestatistikker. Du kan se alle de specifikke kilder til de data, der er præsenteret herunder under de specifikke bakterier, som du kan finde i de forskellige links ovenfor og/eller i topmenuen under:
Mikrobiologi > Bakterier > ……..
Figur 1. Registreret tilfælde* af 6 udvalgte patogene bakterier som MRSA, Salmonella, Campylobacter, Listeria, C. Botulinum og E-Coli VTEC.
* Data og kilder på ovenstående findes specifik under omtale af de enkelte bakterier her på pletvæk.dk. Kilderne kommer fra Statens Seruminstitut og kan findes på SSI.dk, hvor man teknisk søger efter “Overvågning i tal, grafer og kort“
.
Vi arbejder på artikler og fakta om endnu flere mikroorganismer samt beskrivelser om bakterier. Så kom tilbage på pletvæk.dk og læs nyheder og fakta om emnet. Tej også vores menu: Mikrobiologi > Bakterier > ……..
.
Bakterielle infektionstilfælde 2019 vs. 2020 af udvalgte bakterier
Vi har samlet alle infektionstal fra SSI (2021) for de seks ovenstående mikroorganismer fra Figur 1. Se den korte videopræsentation her:
Det ses tydeligt, at der er et markant fald i antallet af bakterielle infektioner af disse udvalgte bakterier i år 2020 sammenlignet med 2019. Summen af indberettede infektionstilfælde CFU/år var i 2019 lig 10854 indberetninger af Salmonella, Campylobacter, MRSA, Listeria, E-coli VTEC (STEC) og Clostridium Botulinum, mens dette tal var reduceret til kun 7711 infektionstilfælde. Der er altså tale om et fald på 28,96%. Se rådata længere nede i artiklen.
Figur 1. Registrerede infektionstilfælde af seks udvalgte bakterier for år 2019 og 2020 (SSI, 2021*).
* Data og kilder på ovenstående findes specifik under omtale af de enkelte bakterier her på pletvæk.dk. Kilderne kommer fra Statens Seruminstitut og kan findes på SSI.dk, hvor man teknisk søger efter “Overvågning i tal, grafer og kort“
Så samlet set er det vores vurdering, at den høje hygiejne og alle de øvrige tiltag i Corona-året (år 2020) har haft en vildt god og positiv effekt på antallet af infektionstilfælde, som er reduceret for stort alle bakterier vi har kigget nærmere på i 2019 og 2020.
Rådata for antal infektionstilfælde for 6 udvalgte fødevarebårne bakterier fra 2007 til 2020
Herunder er alle data for antal infektionstilfælde for de 6 udvalgte bakterier fra Figur 1 med MRSA, Salmonella, Campylobacter, E-Coli VTEC (STEC), Listeria og Clostridium Botulinum, fra ovenstående tabel og dette website samlet herunder:
Tabel 1. Antal infektionstilfælde med bakterier CFU/år (SSI, 2021). | |||||||
ÅR | MRSA | Salmonella | Campylobacter | Listeria | E-Coli VTEC (STEC) | Clostridium Botulinum (botulisme) | Total |
2007 | 661 | 1648 | 3867 | 59 | 158 | 0 | 6393 |
2008 | 851 | 3664 | 3454 | 55 | 159 | 1 | 8184 |
2009 | 822 | 2126 | 3348 | 98 | 170 | 0 | 6564 |
2010 | 1100 | 1601 | 4045 | 61 | 186 | 1 | 6994 |
2011 | 1298 | 1166 | 4068 | 48 | 214 | 2 | 6796 |
2012 | 1572 | 1196 | 3724 | 50 | 191 | 2 | 6735 |
2013 | 2103 | 1133 | 3850 | 49 | 192 | 0 | 7327 |
2014 | 2973 | 1124 | 4081 | 92 | 256 | 1 | 8527 |
2015 | 2973 | 927 | 4375 | 43 | 196 | 2 | 8516 |
2016 | 3545 | 1071 | 4677 | 39 | 251 | 0 | 9583 |
2017 | 3579 | 1065 | 4243 | 58 | 323 | 2 | 9270 |
2018 | 3670 | 1167 | 4547 | 49 | 398 | 11 | 9842 |
2019 | 3663 | 1122 | 5389 | 61 | 619 | 0 | 10854 |
2020 | 2888 | 621 | 3732 | 39 | 431 | 0 | 7711 |
Maks | 3670 | 3664 | 5389 | 98 | 619 | 11 | 10854 |
Min | 661 | 621 | 3348 | 39 | 158 | 0 | 6393 |
Gns | 2264 | 1402 | 4100 | 57 | 267 | 1,6 | 8093 |
Std afv. | 1181 | 743 | 531 | 18 | 133 | 2,8 | 1397 |
Median | 2496 | 1150 | 4057 | 53 | 205 | 1 | 7948 |
CV% | 52 | 53 | 13 | 31 | 50 | 181 | 17 |
.
.
DEN STORE TEST AF HÅNDHYGIEJNE
Klik og se vores video, hvor vi tester, hvor effektivt det er at vaske fingre på en lang række forskellige måder. Dertil kigger vi på hygiejnen fra personer med korte og lange negle.
Klik og hop til artiklen med vores video med den store hygiejnetest >>
.
Klik, se statistikker (infektionstal), symptomer og læs mere om bakterier som:
MRSA >>
Salmonella >>
Listeria >>
Clostridium Botulinum (pølseforgiftning) >>
.
.
De 10 gode råd om god køkkenhygiejne
Herunder kan du se vores 10 gode råd om god køkkenhygiejne:
Klik og abonner på vores Youtubekanal >>
.
Foredrag om bakterier | Wanted: MRSA, Campylobacter, Salmonella & Listeria 2. ed.
Vi har et lækkert faktuelt og humoristisk foredrag klar til dig om bakterier til dig, og jer der gerne vil blive klogere og vide lidt mere om mikroorganismer. Derfor har vi samlet fire af de “Wanted” bakterier i et lækkert foredrag til dig og jer alle – uanset om I er en lille gruppe, et firma, en presseafdeling eller blot en familie med venner, der ønsker at pifte sommerfrokosten op.
Læs mere, kontakt os og book os for at høre mere om foredraget.
Pletvæk.dk – Vi tør godt …!
Litteratur
SSI (2021). Antal tilfælde af Listeria, år 2007 til 2020. Link: SSI.dk Overvågning i tal, grafer og kort. Link: https://statistik.ssi.dk/
FAQ: Infektionstilfælde for bakterier faldt markant fra 2019 til 2020
Infektionstallene for bakterier som Salmonella, Campylobacter, MRSA, Listeria, E-coli VTEC (STEC) og Clostridium Botulinum er akkumuleret til 10854 tilfælde i DK i 2019. Infektionstallet faldt med hele 28,96% til kun 7711 CFU/år i DK i 2020. Der er altså en markant reduktion i infektionstilfælde i coronaåret 2020 sammenlignet med året før 2019.