Site icon Fjern pletter på Pletvæk.dk

Rengøring og vask af sengelinned | Rengøring af sengetøj

Indhold

Hvor ofte bør man rengøre og vaske sit sengelinned og sengetøj? Det er et spørgsmål, der har været diskuteret og omtalt i årevis. Indledningsvis er der to faktorer, der er væsentlige for at kunne vurdere, hvor ofte sengetøjet og dit sengelinned skal skiftes og/eller bør vaskes, og det er hhv. 1. Hygiejniske og mikrobielle faktor og 2. Sensoriske og sanselige faktor.

Hvad finder vi i vores sengetøj og sengelinned, hvis vi sætter det under mikroskop?

Umiddelbart finder vi mange naturlige elementer såsom hudceller, sved, fedt, protein, støv (incl. skimmel), pollen men der er også mikrobielle faktorer som husstøvmider, og hvad man nu måtte transportere rundt på fødderne og op i sengen i den sidste periode lige inden man lægger sig.
.

Hvor ofte bør vi skifte, rengøre og vaske sengetøjet?

Vi mennesker er meget forskellige, nogle bevæger og sveder meget. Andre sveder lidt mindre, når de sover. Hvor ofte er vi bør skifte sengetøjet og vores sengelinned er variabelt. Et frisk bud er, at vi bør minimum vaske sengetøjet hver 14’ende dag, det er også det som Astma- og Allergiforbundet anbefaler, hvis man lider af eks. husstøvmiddelallergi (Astma- og Allergiforbundet, 2015).

 Se et udvalg af dyner, puder og sengetøj – Klik her >>

Et skift, vask og rengøring af sengelinned og sengetøj hver 14’ende dag ligger sig analogt op ad det, som visse ældre har haft mulighed for, så man forstår godt diskussionen og kritikken af hvorvidt, det er acceptabelt at sengetøj og sengelinned kun skiftes, hver tredje uge eller kun 1 gang om måneden hos vores ældre borgere. Det kan nemlig ikke anbefales, hvis man lider af allergi.

Sidst men ikke mindst er der også den sensoriske faktor, som spiller ind på vores velvære og gode fornemmelse, og vi kender alle sammen godt oplevelsen af at ligge i lækkert nyvasket blødt sengetøj, der dufter frisk, hvem vil undvære det?

Gør det nogen forskel, om andre har ligget i ens sengetøj?

Det gør ikke nogen umiddelbart forskel, så længe man ikke har Norovirus eller lider af en meget smitsom sygdom. Man kan dog godt dufte andres kropsduft og der er vi ovre i en vurdering af vores individuelle præference for at stimulering at forskellige sanselige indtryk, som naturligt vil variere fra det positive til det mindre positive betinget af om man kan lide kropsduften fra dem, der har sovet i sengetøjet.

.

Se et udvalg af nyt sengebetræk >>

.
.

Hvad sker der, hvis vi ikke skifter, rengøre og vasker sengelinned og sengetøj så ofte?

Jeg betragter det lidt ligesom at gå over for rødt lys i trafikken, det kan på ingen måde anbefales for man løber en risiko, men når det er sagt, så kan jeg ikke mindes, at jeg har hørt om nogen, der er død af at sove i beskidt sengetøj. Men husk anbefalingerne fra Astma- og Allergiforbundet med at skifte, vaske og rengøre sengetøjet hver 14’ende dag (Astma- og Allergiforbundet, 2015).

Husk også at det er en ikke ubetydelig sanselig oplevelse at falde i en god rolig søvn og sove godt. Så det er lidt en investering i velvære. Man sender også et godt signal og et solidt opdrag til sine børn, hvis man deler den glæder og vasker sengetøjet minimum hver 14’ende dag, samt at skifte sengetøjet, når det trænger.

.

Hvor mange grader bør man vaske sengetøjet og sit sengelinned ved, hvis man vil være sikker på at blive fri for blod, sved, tårer?

For at slippe for sved, husstøvmider, sekreter, tårer o.lign. naturlige sekreter, så anbefaler Astma- og Allergiforbundet (2015), at vi vasker vores sengelinned og sengetøj ved minimum 60 grader, hver 14’ende dag, og hvis vi gerne vil minimere urin, fækalier og blod, så bør vi vaske sengetøj og sengelinned ved minimum 80 grader (Astma- og Allergi, 2015). Vær opmærksom på at hvis der er blod på sengetøjet eller på dit sengelinned, så bør du følge denne behandling først >>

.

Klik og find senge, topmadrasser og dyner og puder på Billigseng.nu >>

 

.

Kilder

Astma- og Allergiforbundet 2015. Forebyg husstøvmideallergi [Citeret d. 28. aug. 2015]. Link: http://hoefeber.astma-allergi.dk/husstoevmider/forebygsymptomer

Exit mobile version