Indhold
Renhold og rengøring af din seng samt området omkring din og jeres seng tager tid, men det er meget værdifuldt og lækkert at få rengjort sengen og komme i bund og få støvsuget døde hudceller, hår, støv, husstøvmider og evt. skimmelsvampesporer væk.
Klik og find senge, topmadrasser og dyner og puder her >>
.
Rengøring og vask af sengen
Der er nok ikke mange, der har rengøring af sin seng øverst på “to do-listen” derhjemme. Dels er det tiltrængt, da der i sengemiljøet hurtigt akkumuleres både husstøvmider, hudceller, støv og mange andre elementer og rent sensorisk trænger vi alle til at sove i et frisk og lækkert sengetøj og i en frisk og velduftende seng.
Hvor ofte man bør støvsuge sengen er naturligvis betinget af en naturlig variation i indeklimaet betinget af, hvor man bor? hvor mange der bor? og ikke mindst hvor mange der sover i sengemiljøet? samt hvor ofte der rengøres. Rengøring af din seng kan klares i tre trin.
Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.
.
Klik og find senge (kontinental, elevation og boxmadrasser), topmadrasser og dyner og puder her >>
.
1. Rengøring af træværket, læderbetræk og stof på din seng
Vask trækanterne på sengen ned med en fugtig klud vredet op i sæbevand med eks. et par dråber opvaskemiddel betinget af, hvilken overfladebehandling træværket har.
Er din trøværket på din seng et olieret træværk, bør du efterbehandle træværket på din seng med en god træolie, ikke nødvendigvis hver gang du vasker trækanterne ned på sengen, men når det trænger.
Er der tale om lakeret træværk kan du afvaske træværket på sengen i en opløsning med sæbespåner og fra tid til anden kan træværket på din seng friskes godt op med en omlakering.
Er din seng belagt med et læderbetræk, så kan du sagtens tørre læderet af med en klud med en meget mild sæbeopløsning, men du bør være opmærksom på at læder skal holdes ved lige og efterbehandles med læderfedt o.lign. produkter for at holde læderet pænt og flot. Rådfør dig hos din forhandler for at opnå den bedste behandling til netop din indkøbte seng med læderindtræk.
Er din seng betrukket hele vejen rundt med et stofbetræk, så start med at støvsug din seng indledningsvis. Derefter kan du efterfølgende aftørre sengen med en klud vredet op i en mild sæbeopløsning. Du skal være opmærksom på at betinget af, hvilken indfarvning og farvestof, der er anvendt på din seng, så anbefaler vi altid, at du starter med at teste dit stof ved at aftørre stoffet på underkanten under sengen med din sæbeopløsning, hvor en eventuel affarvning af materialet ikke kan ses efterfølgende. Hvis en aftørring af stoffet ikke medfører afsmitning af farve på klud og i vaskevandet, så har din sæbeopløsning bestået vaskeprøven, og så kan du roligt aftørre stofkanterne på sengen med en hårdt opvredet klud med vand og sæbe. Husk at tørre sengenkanterne af afslutningsvis med en fugtig klud for at fjerne alle de resterende sæberester og lad din seng tørre godt.
.
Klik og find senge, topmadrasser og dyner og puder her >>
.
2. Støvsug madrassen
Efter en afvask af sengekanterne er det en god idé at støvsuge hele madrassen. Sæt et lille sugehoved på støvsugerslangen og sug madrassen grundigt igennem. Støvsug gerne flere gange på samme sted for at komme i bund. På den måde minimeres voluminet af hudceller og meget andet der måtte have indfundet sig på overfladen af madrassen. Dernæst er det en god idé at støvsuge under din seng og komme ind i alle hjørner i soveværelset, når du nu alligevel er i gang.
.
3. Luft ud og vask sengetøjet
Mens du er i fuld sving så luft værelset godt ud og vask sengetøjet. Det er fint at vaske sengetøjet vanligt ved 60 grader. Astma- og allergiforbundet (2015) anbefaler, at vaske sengetøjet hver 14’ende dag.
|
|
.
.
Husstøvmider stammer fra udemiljøet
Et meget interessant studie fra “Hypothesis of Clinical medicine” af Thorkild E. Hallas (2013) bekræfter hypotesen om at husstøvmider måske ikke vækster indenfor. Denne konklusion drages i studiet, da det ikke har været muligt at genfinde husstøvmiderne i alle deres livsstadier. Hallas (2013) peger på at husstøvmiderne kommer og transporteres ind i boligen fra udemiljøet. På baggrund af dette vil det være svært at fjerne alle husstøvmider analogt til, at det er svært at eliminere alle bakterier og skimmelsvampe 100%. Principielt bør vi dog altid minimere voluminet af husstøvmider så godt som muligt ved at støvsuge, lufte ud, rengøre og holde rent i soveværelset og i din seng.
Læs mere om vask og renhold af sengelinned og sengetøj her >>
.
Kilder
Astma- og Allergiforbundet 2015. Forebyg husstøvmideallergi [Citeret d. 28. aug. 2015]. Link: http://hoefeber.astma-allergi.dk/husstoevmider/forebygsymptomer
Hallas, T. E. (2013). Dust: Evidence and Implications for the Current Understanding of Haouse Dust Mite Allergy fra kap. 27. fra bogen Hypothesis in Clinical Medicine, Nova Science Publishers Inc. ISBN: 987-1-62257-276-2.