Site icon Fjern pletter på Pletvæk.dk

Hygiejne: Rådden frugt i supermarkeder – det er ik’ godt nok

Indhold

Har du mødet rådden frugt i supermarkedet? Hvordan er hygiejnen i dit lokale supermarked? Er indkøbskurven ren? Og er der rent på grøntsagshylderne samt de øvrige hylder rundt omkring i butikken? Men kan et uhygiejnisk supermarked være farligt? Kig med her, hvor vi analyserer risici.

Hvorfor er det vigtigt for butikkerne at få fjernet dårlige varer fra hylderne?

Dårlige varer på hylderne i supermarkedet kan i værste fald resultere i en kontamination af mikroorganismer, som flyttes fra de dårlige varer til de friske varer og friske varegrupper. Derfor skal rådne og dårlige varer fjernes fra hylderne i supermarkedet med det samme.

Denne kontamination, overførsel af mikroorganismer, forudsætter dog at emballagen med de gamle fordærvede g rådne varer er brudt, og det kræver at der sker en konkret overførsel af eventuelle fordærvende eller patogene mikroorganismer fra de rådne varer til de friske varer. Sandsynligheden for at dette sker er dog meget lille, da flertallet af fødevarer sælges emballeret og fødevarerne er godt forseglet og heldigvis bruger producenterne mange midler på at optimere deres emballage for at opnå og fastholde så god kvalitet i vores fødevarer som overhovedet muligt.

Men sandsynligheden i forekomst rådne varer i frugt- og grøntafdelingen er højest i hhv. Kiwi og Kvickly, viser en undersøgelse af 119 supermarkeder foretaget af Søndagsavisen (2015a og 2015b).

Klik og find din bestseller her >>

.

Hvilken konsekvens kan det have, hvis der er rådden eller muggen frugt og grønt i supermarkedet?

I tilfælde med fordærvet, rådden eller muggen mad forekommer der en risici for at svampesporer, gærceller og bakterier kan flyttes rundt mellem produkter, hvorved der kan ske en krydskontaminering af eventuelle uønskede mikroorganismer.

Eksempel:

Ligger der en pose løg med vækst af skimmelsvampe, så kan skimmelsvampesporer i værste fald flyttes gennem lufthvirvler fra de rådne løg og ud gennem hullerne og over på en anden grøntsag eller frugt. På den måde kan øvrigt frugt og grønt reducere holdbarheden efter kontamination af mikroorganismer fra den rådne frugt og grønt.

Det er også muligt at flytte svampesporer og øvrige mikroorganismer ved kontaktsmitte, hvis du som forbruger tager fat med hånden på en grøntsag, og opdager at den er rådden på undersiden, og så tager du fat i anden peberfrugt med dine fingre for at flytte lidt rundt på peberfrugterne inden du får fat på den peberfrugt, du har udset dig nedenunder. Resultatet er, at du får afsat eventuelle uønskede mikroorganismer på den peberfrugt, du havde fat i med fingrene, men lod ligge.

Samlet medvirker dårlig hygiejne, på de rå grøntsager og den rå frugt, til  “at den mikrobielle standard sænkes på de enkelte varer i supermarkedet“, og i værste fald også varer, der er i kontakt med fødevarer med dårlig hygiejne. Visse fødevarer kan i værste fald opnå en reduceret holdbarhed hos forbrugeren, og det kan ikke anbefales. Det er en ommmer….!

.

Klik og læs vores gode hygiejneråd og rengøringsråd samt behandling af pletter i vores rengøringsbog: Håndbog i praktisk hjælp >>

 

Rengøringsbogen
Håndbog i praktisk hjælp

Rengøringsbogen
Håndbog i praktisk hjælp

eBOG (pdf)

.

Er det kun et spørgsmål om, at forbrugerne får ubrugelige varer med hjem, eller kan det også have betydning for fødevaresikkerheden?

Under forudsætning af, at der forekommer patogene mikroorganismer, så kan der forekomme en risici for fødevaresikkerheden, men nu har Søndagsavisen (2015a og 2015b) fundet ekstreme tilfælde, og i de gralde tilfælde, der må de ansvarshavende ledere justere på deres procedurer, uddanne og sende deres folk på hygiejnekurser.

De er også velkommen til at kontakte undertegnede, jeg holder gerne et oplæg, der motiverer de ansatte og får dem klædt på rent mikrobiologisk, kontakt Michael René her.

.

Kan det have betydning for ens øvrige madvarer, hvis man fx køber et net mandariner og ikke ser, at der er en rådden i mellem, og tager dem med hjem i indkøbsposen?

Som udgangspunkt vil nettet med den rådne mandarin have en reduceret holdbarhed sammenlignet med nettet uden den rådne mandarin.

.

Kan man blive syg af rådden frugt og grønt?

Ja hvis der forekommer patogene mikroorganismer eller hvis der forekommer mykotoksiner i produkterne – dog forudsat at disse fødevarer med patogener og mykotoksiner indtages af forbrugeren. Risici for sygdom er dog marginal, men ikke nødvendigvis nul, det afhænger af den hygiejniske håndtering i butikken og hjemme hos forbrugeren.

Læs mere om skimmelsvampe og mykotoksiner her >>

.

Afsluttende bemærkninger

Samlet er min anbefaling at butikker, der har udfordringer med hygiejneproblemer, investerer midler og tid til at få motiveret deres ansatte med ny viden og gerne et levende foredrag om mikrobiologi og fødevaresikkerhed. Så hygiejne og rengøring ikke blot bliver noget med en spand sæbe og det sædvanlige tip med, at vi bør vaske fingre og hænder, men så hygiejne bliver foldet meget mere ud og måske endda udfordre folks forforståelse. Butikkerne er meget velkommen til at kontakte Michael René, så laver vi en aftale. Der skal strammes op hygiejnisk, det er en ommer det her.

.

Bestsellere hos Bøger.org

.

.

.

.

.

Klik og find dine nye bøger og bestsellere her >>.

.

Kilder

Søndagsavisen (2015a). Danmarks bedst supermarked: Rådne varer og rod i supermarkederne. [Citeret d. 13. nov. 2015]. Link: http://sondagsavisen.dk/testogindkob/2015-11-13-danmarks-bedste-supermarked-radne-varer-og-rod-i-supermarkederne/

Søndagsavisen (2015b). Rådne varer og rod i supermarkederne. [Citeret d. 13. nov. 2015]. Link: http://www.e-pages.dk/nmkbhkoe/331/6

.

Exit mobile version