Site icon Fjern pletter på Pletvæk.dk

Rejse og mikrobiologi – God hygiejne på krydstogtskibe

Indhold

Vi kigger nærmere på hygiejne på krydstogtskibe, og giver gode råd til håndtering af de hygiejniske udfordringer. Når du rejser med krydstogtskibe, så ønsker du naturligvis at opretholde en god fornuftig hygiejne for at undgå infektioner, som nemt kan ødelægge en række af dine gode rejsedage på din ferie. God hygiejne er bare en lidt kompliceret matrice med mange variable, hvor du ikke kan kontrollere alle variable 100%.

.

Krydstogtskibe – En luksusrejse med udfordringer

De fleste af knokler formentlig med et hav af opgaver, og hvem af os kan ikke lade være med fra tid til anden at drømme om en lækker ferierejse, når vores arbejdsgivere presser citronen, og kræver at vi løber endnu stærkere. En krydstogtferie i lækkert solskin, pool, god mad og en fantastisk udsigt fra liggestolen ombord på krydstogtskibet – mums det lyder ikke tosset.

Jyllandsposten (2014) berettede i marts 2014, omkring et krydstogtskib, der ankom til New Jersey i USA (jan 2014) med mere end 600 passagerer, som alle havde fået en omgang roskildesyge. Artiklen fra Jyllandsposten illustrerede endnu et eksempel fra et krydstogtskib, som lagde til i Houston i USA, hvor hele 1000 passagerer var smittet med roskildesyge. Det er jo nogle enorme tal og sandsynligheden for at opnå smitte med roskidesyge er høj, hvis først denne virus er ombord. Lad os kigge nærmere på denne vira.

.

Bestsellere hos Bøger.org

.

.

.

.

.

Klik og find dine nye bøger og bestsellere her >>.

.

Roskildesyge ~ Norovirus

Roskildesyge, der også går under navnet Norovirus er en ekstrem smitsom virus. Symptomerne på smitte med roskildesyge bryder ud efter en relativ kort inkubationstid på mellem 24 og op til 48 timer. Du er typisk syg med opkast og diarré et sted mellem 24 og op til 60 timer. Det er vigtigt at bemærke, at når dine symptomer på roskildesyge forsvinder, så kan du stadig smitte andre medpassagerer i op til 48 timer – også selvom du ikke er syg mere.

.

Hvorfor opstår risikoen for at blive smittet med roskildesyge på krydstogtskibe?

Der er mange faktorer, der spiller ind på, hvorfor der ses tilfælde med roskildesyge ombord på kyrdstogtskibe, som det er beskevet i casen øverst i arrtiklen. En af faktorerne er helt simpelt, at når der forekommer mange mennesker ombord på et krydstogtskib, så skal der jo bare én person og et uheld til at starte en krydskontamination med norovirus til de øvrige passagerer.

Risikoen forøges, hvis personen med denne norovirus arbejder i køkkenet, for husk på, der kan jo gå mellem små 24 timer og op til 48 timer før personen får symptomer på roskildesyge og hvis denne passagerer nu arbejder i køkkenet, så kan denne virus i værste fald ved et uheld overføres på den serveringsklare og tilberedte mad, og så er smitten spredt i løbet af ganske kort tid.

Det kan også være en tilfældig passagerer med roskildesyge, der blot benytter et af de mange offentlige toiletter, og så er der rig mulighed for at få afsat norovirus partikler på knappen på håndtørren, dørhåndtaget, håndtaget til wc-døren og andre hypotetiske steder.

Et tredje eksempel er at passageren med den hypotetiske norovirus besøger restauranten, så er der rig mulighed for på lignende vis, at få afsat Norovirus et sted, hvor flere passagerer får kontakt med hænderne, og så er der mulighed for “hånd til mund smitte” eller “hånd til mund til mad smitte“. Hvis først Norovirus er ombord på krydstogtet, er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad vi kan forestille os hypotetisk.

.

Det skal dog understreges, at der også forekommer masser af krydstogtrejser uden forekomst af Norovirus, og vi skriver udelukkende om risicien på baggrund af de cases beskrevet indledningsvist i denne artikel.
.

Klik og se et udvalg af rejsegear her >>

.

Sådan ungår du bedst muligt roskildesyge på krydstogtskibet

Det er enormt let at få en omgang roskildesyge, og vi har nok alle prøvet at få denne virus indenfor dørerne, og det er næsten umuligt at komme udenom en smitte med viraen, når først Norovirus er kommet indenfor.

Når du rejser bør du gøre det, du altid gør, nemlig at bruge din sunde fornuft og håndtere kontakt med fremmedlegemer og offentlige elementer med en sund hygiejnisk tilgang og sund fornuft. Herunder giver vi fem bud på, hvordan du kan mindske risicien for at få en omgang med roskildesyge.

  1. Inden du spiser din mad bør du som derhjemme altid vaske dine fingre, hænder og underarme. På den måde mindsker du sandsynligheden for at få kontakt med Norovirus, når du rejser med krydstogtskibe.
    .
  2. Du kan med fordel medbringe din egen sæbe til krydstogtturen. Så kan du også medbringen en sæbe, der er både miljø- og hudvenlig.
    Ved at anvende en hudvenlig sæbe, som du kender godt og har gode erfaringer med, så kan du også mindske sandsynligheden for at få tørre hænder, som i værste fald kan sprække, og på den måde kan du mindske sandsynligheden for at få kontakt med norovirus til en eventuel sprække i din håndflaade, når du rejser med krydstogtskibe. Vi medgiver at sandsynligheden for dette dog er “marginal”.
    .
  3. Hvis du bliver syg med roskildesyge på krydstogtskibet, så indret eller arranger dine egendele i din kahyt hyggeligt og minimer så vidt muligt at suse rundt på skibet, hvor du i værste fald kan smitte alle de andre passagerer. Efter 2 til 4 dage skulle risikoen for, at du kan smitte de andre rejsende være mindsket signifikant, når du rejser med krydstogtskibe. Det er naturligvis svært at låse sig inde, men vær varsom og brug ordinær hygiejnisk sund fornuft, hvis du skulle opnå en smitte med Norovirus.
    .

    Klik og se udvalget af kufferter og andet rejsegear her >>

    .
    .

  4. Får du en infektion med roskildesyge er ekstra god hygiejne og rengøring væsentligt. Det er dog svært ikke at smitte sin partner og/eller sine børn, hvis man først har fået roskildesyge.
    Minimer risikoen og vask løbende dine fingre, hænder og underarme ekstra grundigt for at opretholde en rigtig god håndhygiejne, når du rejser med krydstogtskibe.
    Rengør de områder du er i kontakt med, som eks. armatur, greb på skabe mm. med en sæbeopløsning eller en gel indeholdende sprit. På den måde kan du gøre en smule ekstra for at forsøge at mindske smitten, men det er enormt svært, da Norovirus smitter ekstremt let.
    .
  5. Som forebyggelse af en mulig roskildesyge, når du rejser med krydstogtskibe, kan du anvende en descinficerende gel samt vask gerne dine fingre, hænder og underarme lidt hyppigere, end du vanligt ville gøre derhjemme. På den måde kan gøre en lille ekstra indsats for at mindske risikoen for at blive smittet med roskildesyge på krydstogtturen.God hygiejne og god krydstogttur.

 

Kilder

Jyllandsposten (2014). Tag på krydstogt uden roskildesyge. [Citeret d. 29. sep. 2015], Link: http://jyllands-posten.dk/livsstil/rejser/ECE6522602/Tag+p%C3%A5+krydstogt+uden+roskildesyge/

Exit mobile version