Sæbenødder – Hvordan virker sæbenødder?

Sæbenødder er en af de nyere trends indenfor køb af bæredygtige rengøringsprodukter. Men hvordan virker disse nødder? Er det ren magi, der renser dit tøj, når du vasker med disse sæbenødder. Vi har kigget lidt i forskningsartikler, så kig med her og bliv klogere.

Sæbenød, hvad siger videnskaben om sæbenødder?

Sæbenødder betegnes som Sapindus mukurossi Gaertn. også kaldet “Chinese soapberry” ~ kinesisk sæbe. I det videnskabelige tidsskrift “Journal of Phytochemistry” præsenterer Kasai et al. (1986) en NMR-undersøgelse af sæbenødders kemiske indhold. De ekstrahere forskellige typer af detergenter (sæber) også benævnt som overfladeaktive stoffer, og de analyserer dem nærmere for at blive klogere sæbeegenskaberne i disse kinesiske tørrede bær.

De undersøgte overfladeaktive stoffer fra artiklen fra sæbenødderne er kategoriseret kemisk som “Sesquiterpene oligoglycosides” og de benævnes som mukuroziosides. Én af  de 23 molekyler som identificeres i denne artikel er testet nærmere (stof nr. 10). Resultatet beviser, at når koncentrationen af stoffet øges, så falder overfladespændingen. Det som er interessant i forhold til de ordinære tensider, fra vores ordinære vaskemidler, det er at stof nr. 10 ikke viser tegn på en kristisk micelkoncentration (CMC) i fortyndingsrækken med koncentrationen løbende fra 0 mM og op til over 10 mM af stof nr. 10.

Fordelene ved denne observation er, at man opnår et fald i overfladespændingen, når mængden af stof 10 øges, og man når ikke et punkt (CMC), hvor overfladespændingen vender og stiger igen. Stof nr. 10 betegnes kemisk som: “1,12-bis-O-alfa-rhamnopyranosyl-(1 –> 2)-[alfa-rhamnopyranosyl-(1–>3)-beta-glycopyranoside”, hvilket teknisk kan oversættes som en form for sukkertensid, hvilket klassificeres som et nonionisk tensid*. Se den samlede konklusion af sæbenødders egenskaber længere nede i artiklen.

Nonioniske tensider, benævnes også som “alkylpolyglykosider”. De nonioniske tensider er mindre irriterende for huden, dertil er de letnedbrydelige i miljøet.

.

Klik, køb og læs mere om sæbenødder her >>

.

Er ovenstående sæbenødder udsolgt? Så fås de også her >>

Klik, køb og læs mere om disse vaskenødder og sæbenødder >>

.

Konklusion på sæbenødder ~ Kinesisk sæbe

Konklusionen på sæbenødder er, at de indeholder overfladeaktive stoffer som alle vores velkendte vaskepulvere og vaskemidler fra industrien. En af fordelene ved disse nødder er, at der i ovenstående studie ikke er påvist en kritisk grænse for, hvor meget man kan tilsætte. Det vil sige vaskeeffekten er god og stabil. Dermed dog ikke sagt, at der ikke kan findes en øvre grænse for, hvor meget af sæbenøddernes sæbe man kan tilsætte uden at vaskevnen reduceres i et fremtidigt studie i vaskemaskinen.

Konklusionen er at sæbenødder indeholder naturlige sæbelignende stoffer (sukkertensider), og dermed har de videnskabeligt en vaskeeffekt. Det skal dog siges, at der i ovenstående studie ikke er testet, hvor mange nødder, der skal anvendes for at vaske tøjet rent, og der forekommer heller ikke nærmere oplysninger om begrænsninger i forhold til vaskeevne og hvilke temperaturer de virker bedst ved. denne information er formentlig tilgængelig i øvrige videnskabelige kilder. Der er heller ikke præciseret, hvor mange sæbenødder man skal anvende optimalt, men det overlader vi til producenterne at specificere. Så her altså et lille indblik i sæbenødderne set fra et videnskabeligt synspunkt.

.

 

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4>>

.

Kilder

Kasai, R.; Fujino, H.; Kuzuki, T.; Wong, W-H.; Goto, C.; Yata, N.; Tanaka, O.; Yasuhara, F. & Yamaguchi, S. (1986). Acyclic sesquiterpene oligoglycosides from pericarps of Sapindus mukurossi. Journal of Phytochemistry Vol 25(4), s. 871-876. Link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/003194228680019X

.