Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rengøringsekspert Michael René rådgiver i rengøring med bagepulver

Rengøringsekspert Michael René har kigget nærmere på bagepulver, som gennem tiderne er anbefalet i et hav af medier som rengøringsmiddel til et hav af produkter, men hvad er det egentlig, der sker kemisk, når man hælder det famøse bagepulver på en plet og forsøger at fjerne eks. uønskede fastbrændte belægninger? Det har rengøringsekspert Michael René sat sig for at undersøge.

Bagepulver - Foto Michael René © 2016

Praktisk er det ikke fjern viden for rengøringsekspert Michael René, som af baggrund er fødevarekemiker og lektor. Han har også arbejdet med det rengøringstekniske fagfelt både praktisk og teoretisk i over 17 år undervisningsmæssigt, både som forfatter og som ekspert for danske medier og på Tv.

.

Rengøringsekspert Michael René udtaler “Bagepulver er kemisk det smarte natron

Hvad er ligheden og forskellen på hhv.: bagepulver og natron? Se denne korte video og bliv meget klogere på de to produkters egenskaber både, når der bages, men også når produkterne bruges til at rengøre et fastbrandt fad og andet med:

Bagepulver er et sammensat pulver, som betegnes som det smarte natron, da der i bagepulver både er tilsat natron og et syrligt  stof, som er forudsætningen for at få frigivet kuldioxid og få småkagerne, eller hvad man nu bager med bagepulver, til at hæve under bagningen. Bagepulver har dog også fordele rent rengøringsteknisk, men mere om dette lidt længere nede i artiklen. Klik her og læs om rengøring med bagepulver >>

Bagepulver indeholder teknisk majsstivelse som fyld for, at man som forbruger har en chance for at kunne dossere de to aktive hævemidler fra bagepulver korrekt. Udover majsstivelse indeholder bagepulver teknisk set de to salte, som de aktive ingredienser af hhv. en syre og en base, der betegnes som E450 dinatriumdifosfat Na2H2P2O7, som salt af en syre og E500 natriumhydrogenkarbonat NaHCO3, der også benævnes natron. Syren og basen medfører samlet en hævning af dit brød eller din kage, når det bages.
Natron (natriumhydrogenkarbonat) er rent kemisk en såkaldt amfolyt, dvs. den kan både afgive og modtage H+ ioner, men i det store perspektiv så fungerer natriumhydrogenkarbonat (E500) som base i denne reaktion. Natron er også svagt basisk pH-mæssigt, hvis man hælder natron op i en kop, hvor pH vil placeres på en knapt 8,5 stykker.

Når bagepulver tilsættes i dejen eller i kageblandingen, så får det brød, kager og/eller snacks til at hæve gennem denne kemiske reaktion, der forløber nede i dejen/kagen:

Na2H2P2O7 + NaHCO3 → Na3HP2O7 + CO2 (g) + H2O (l)

Natron får dine brød, kager eller snacks til at hæve, når det varmes op for så produceres der kuldioxid fra natriumhydrogenkarbonat. Denne proces starter ved opvarmning og/eller ved tilsætning af syre, som det er skitseret op under bagepulver.

.

Find din nye bog og bestseller her >>

.

Kemi i fastbrændte pletter

Rengøringsekspert Michael René er også fødevarekemiker og lektor og giver dig her et billede af, hvad det er der sker, når du anvender bagepulver som opløsningsmiddel af fastbrændte pletter i dit ovnfaste fad og andre destinationer.

Fastbrændte pletter er det man teknisk kalder “Non enzymatic browning”, og det er enten maillardkemi eller karamelisering eller en kombination af begge.

A. Maillardkemi forudsætter forekomst af både reducerende sukkerarter og primære aminosyrer og disse to vil indgå i en af tre reaktionsveje: 1. Schiff’s base, HMF- eller Furfural, 2. Reduktone eller 3. Strecker nedbrydning. Hvilken vej maillardkemien kører er betinget af omstændighederne i fødevaren pH- og temperaturmæssigt, men brunfarvningsproduktet er det samme, nemlig et brunfarvet Maillardprodukt, men der vil være variationer på de forskellige mellemprodukter. Fælles for alle er at reaktionerne er selvforstærkende og reaktionsprodukterne bliver mørkere og mørkere, når temperaturen stiger og til sidst ender, man som forbruger med at maden er brændt fast.

B. Karamelisering er en reaktion mellem sukkermolekyler alene, der ved opvarmning karameliserer og til sidst mørkfarves efter en naturlig fraspaltning af vand.

I kort form kan både stærke sæber, men også bagepulver og natron opløse ovenstående fastbrændte pletter.

.

Rengøring af ovnfaste fade med bagepulver – Et tilbagevendende råd.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

Rengøring med bagepulver anbefales ofte til rengøring, når nu entusiaster indenfor det rengøringstekniske område, inklusiv rengøringsekspert Michael René, der giver gode råd til nem rengøring herunder. Nu er kemien bag de brune pletter beskrevet, men hvad er det så der sker kemisk nede i det ovnfaste fad som ses herunder?

Rengøringsekspert Michael René forklarer her hvilken kemi, der arbejder i videoen ovenfor. Kemien i opløsning af fastbrændte pletter med bagepulver beror principielt på natriumhydrogenkarbonats ~ natrons ~ NaHCO3 svagt basiske egenskaber kan opløse de fastbrændte brunfarvede pletter. pH-værdien af natron er omkring 8,5 og ved opvarmning omdannes hydrogenkarbonat både til kulsyre H2CO3 og til karbonat CO32-.

Sidstnævnte karbonat CO32- er mere basisk sammenlignet med natron NaHCOog her får opløsningen lidt flere kræfter til at nedbryde og opløse pletterne med de brunfarvede fastbrændte produkter under disse basiske forhold. Dertil omdannes kulsyre H2CO3 naturligt til kuldioxid CO2, som bobler af som en gas, men kuldioxid er også med til rent fysisk at lette opløsningen og elimineringen af de fastbrændte pletter (Ingeniøren 2015).

Det er i kort form derfor at kager tilsat natron hæver i ovnen, da CO2 frigives under opvarmning og/eller efter kontakt med syre.

NB1: Pletterne kan naturligvis også opløses med et hav af andre basiske rengøringsmidler fra husholdningen suppleret med fysisk friktion fra de arbejdende hænder. Betinget af hvilken sikkerhed i form af lange gummihandsker af eks. latex, som du vælger at anvende, når du går i krig, så kan du anvende både krystalsæbe, brun sæbe, kautisk soda og et hav af andre kommercielle og konstruerede midler til formålet, men husk handsker og have respekt for stærke baser for får du først base i øjnene eller får du base på fingre eller hænder, så får du i værste fald skader på øjnene eller åbne sår – så pas derude og vær altid varsom.

NB2: Vær opmærksom på, at vi IKKE anbefaler, at du anvender bagepulver til rengøring af pyrolyse- og/eller katalyseovne. Der skal du altid anvende specialprodukter målrettet dit konkrete indkøbte produkt og altid følge vejledningen fra producenten af din ovn og tilbehør til katalyse- og/eller pyrolyseovn og plader og riste.

Ovnfaste fade

Ovnfaste_fade

Se et udvalg af “Ovnfaste fade” og køb her >>

.

Kilder

Ingeniøren 2015. Hvorfor brænder grød og mælk nemt på? Link: http://ing.dk/artikel/spoerg-scientariet-hvorfor-braender-groed-med-maelk-nemt-paa-181284