Rengøring og afrimning af fryser, kummefryser, køle- og fryseskab

Afrimning af fryser lyder ikke oplagt i kombination med dejlig solskin med grillen kørende for fuld tryk med en dejlig duft af grillet mad eller det dejlige julearrangement eller alle de andre store festlige arrangementer, hvor du anvender mange frostvarer fra din fryser, men måske er tiden kommet til at rengøre og til at få afrimet din fryser.

Se vores guide til, hvordan du nemt rengøre og afrimer din fryser og får styr på din fryser.

Afrimning af fryser - topbanner2

Du løber fra komfuret eller fra grillen hen til din fryser for at hente et par lækre frostkartofler til grillen eller til grillning i din ovn. Du blegner, da du ser ned i din fryser, den er nemlig fuldstændig iset til og det er trængt med pladsen. Du gentager for dig selv, den ordner jeg i morgen, lukker låget på fryseren, og er straks på vej ud til den lune og velduftende grill eller til dit velduftende komfur eller ovn.

Men hvorfor ikke bare få det ordnet, så kan du også spare en masse penge, det koster nemlig mange penge, at holde al det overskydende is i din fryser koldt. Her er en guide til, hvordan du nemt kan afrime din fryser, så den er klar til dine fremtidige indkøb.

.

Derfor fryser din fryser hurtigere til om sommeren – få svaret her

Rent teknisk sker der det, at når du åbner din fryser, og når den atmosfæriske luft trænger ind i fryseren, så nedkøles den atmosfæriske luft inde i fryseren, og når atmosfærisk luft nedkøles, så fylder det også mindre. Når luft nedkøles, så skabes der et naturligt vakuum, og derfor kan din fryserdør være svær at åbne i sekunderne efter, at du har lukket døren til din fryser.

Fryseren rimer hurtigt til om sommeren pga. den højere luftfugtighed. Når lågen åbnes udskiftes luften med den atmosfæriske luft med et højt vandindhold og når døren/låget lukkes, så iser vandet fra den atmosfæriske luft til is på dine fryseelementer.

Når det så er sagt, så rimer din fryser naturligvis også til om vinteren, men det går dog lidt langsommere pga. lavere luftfugtighed om vinteren sammenlignet med om sommeren.

Afrimning af fryser og rengøring af fryser

Se et udvalg af frysere her >>

.

Guide: Rengøring og afrimning af fryser | Sådan afrimer du din fryser nemt

Du kan afrime din fryser efter nogenlunde samme metode med små variationer, uanset om du har en skabsfryser, en kummefryser eller et kombineret køle- og fryseskab. Kig med herunder, der præciserer vi metoden og de små forskelle.

Trin 1. Planlæg din afrimning af fryser

Planlæg afrimningen af fryseren og vær lidt kreativ og tilbered al den gode mad, du måtte have gemt i fryseren frem mod den dag, hvor du planlægger at afrime og rengøre din fryser. på den måde er det meget nemmere at få tømt din fryser og få den afrimet og rengjort.
.

Trin 2. Gør det hyggeligt at afrime din fryser

Sæt noget god musik på, hør en lydbog eller hyg dig i familiens selskab, når du knokler med at afrime og rengøre din fryser. Bemærk i den ventetid, der er undervejs med at afrime din fryser, der kan du nå at lave andre praktiske ting derhjemme, som eks. rengøring af køleskab og rengøring af ovn.
.

Trin 3. Tømning af din fryser

Du kan med fordel anvende forskellige metoder til dine forskellige typer af frysere. Herunder er angivet to metoder til at afrime dit køle- og fryseskab med en samlet strømafbryder til køleskabet og til fryseren samt en guide til afrimning af en kummefryser, skabsfryser og/eller et kombineret køle- og fryseskab med en separat strømafbryder.

Køle- og fryseskab uden mulighed for kun at slukke for strømmen til fryseren

Har du et kombineret køle- og fryseskab, hvor du ikke har mulighed for at slukke udelukkende for fryseren og lade køleskabet være tændt, så kan du med fordel opbevarer dine varer fra fryseren sammen med alle varerne fra køleskabet, mens du afrimer din køle- og skabsfryser.

Find en stor ren plastiksæk eller en stor papkasse, og fyld den op med alle frostvarer fra din fryser og placer alle dine varer fra dit køleskab sammen med frostvarerne i den store plastiksæk eller papkasse, mens du afrimer din fryser. På den måde holder dine frostvarer og alle dine varer fra køleskabet sig godt kolde, hvilken er en fordel rent hygiejnisk.

Kummefryser, skabsfryser eller køle- og skabsfryser med separat strømafbryder

Har du en kummefryser, en skabsfryser eller et kombineret køle- og fryseskab, hvor du kan slukke for fryseren uden at afbryde strømmen til køleskabet, så fyld først alle dine resterende frostvarer fra fryseren op i køleskabet. På den måde holder du dine frostvarer godt nedkølet, mens du arbejder på afrimning af fryser og rengøring af fryser.

Er du så heldig at have en fryser nr. 2 i husstanden, så fylder du naturligvis bare alle dine frostvarer over i din fryser nr. 2, mens du afrimer fryser nr. 1. Har du allerede et par frosne fryseelementer i fryseren, så kan du med fordel placere dem sammen med dine frostvarer, mens du afrimer din fryser.

,

10-4 (bred)

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Trin 4. Afrimning af fryser – let afrimning, metode 1

Afrimning af fryser. Bemærk at der er flere muligheder til at afrime din fryser betinget af, hvilken model du har derhjemme.

Sluk din fryser og afrim

Du kan eksempelvis blot slukke din til-iset fryser og lade isen smelte. Sæt gerne en skål med varmt vand fra vandhanen blandet op med lidt kogende vand, ind i fryseren, men hold øje med vandet og skift vandet, inden det fryser. Så løsnes isen nemlig hurtigere fra fryseelementerne. Bemærk derudover om fryseren har installeret en spildbakke, hvor der eventuelt opsamles smeltet vand og tøm denne efter behov, og hold øje med at denne bakke til smeltevand ikke løber over.

Afrimning af fryser med et afrimningsprogram

Har du en fryser med et indbygget afrimningsprogram, så kan du naturligvis blot anvende dette. Mange af disse frysere har en beholder, hvor smeltevandet opsamles i. Så vær opmærksom på at få denne beholder tømt, så den ikke løber over.

Automatisk afrimning

Der findes også et væld af frysere, skabsfrysere, køle- og fryseskabe, som kan afrime automatisk. Disse frysere klarer naturligvis opgaven selv i henhold til programmeringen af fryseren. Klik her og se et udvalg af frysere og køle- og fryseskabe, der klarer opgaven med at afrime selv >>

.

Trin 5. Afrimning af fryser – hård afrimning, metode 2

Har du meget is i din fryser, kan du med fordel anvende en træspatel, en blød gummikant på en rengjort fejebakke og lignende bløde genstande af plastik eller træ til forsigtigt at puffe isen løs fra fryseelementerne, når isen er begyndt at løsne sig. Pas dog på ikke at hamre eller banke, også selvom det kan være fristende, da det i værste fald kan skade fryseelementerne. Nyd en god kop te, kaffe eller andet forfriskende og giv isen tid til at smelte.

.

Saxo (930x180)

Find din nye bestseller her på Saxo.com >>

.

Trin 6. Opsamling af smeltevand efter afrimning af fryser

Når al isen er smeltet, så anvend en blød klud til at opsamle al det smeltede vand og vrid kluden op løbende i en stor spand.

.

Trin 7. Rengøring af fryseren

Lav en stor spand med varmt vand med lidt opvaskemiddel i. Brug en god klud til at vaske og skrubbe al snavset ud af din fryser. Vask både fryselementer, hylder, frysedøren og frysedørshåndtaget med denne lune sæbeopløsning.

Efter vask af hele fryseren, så laver du en stor spand koldt vand, og vasker al sæben af med en ren klud. Fryseren skal nok tørres af et par gange før al sæben er skyllet og aftørret helt fra kølelementer, fryserdør, hylder og bakker inde i fryseren.

Gentag eventuel afvaskning og skylning af fryseren til fryseren er helt ren både indei og udenpå.

.

Bøger.org-logo

Find din næste bestseller, klik her >>

.

Trin 8. Tørring af fryseren

Lad fryseren tørre med åben dør og lad den tørre meget grundigt. Når fryseren er fuldstændig tør, så fyld alle frostvarerne ind i fryseren og benyt lejligheden til at få sorteret alle dine resterende frostvarer. Så tænder du blot for din velduftende fryser igen, så den er klar til de kommende mange lækre fødevarer og retter i den kommende sæson.

.

Hygiejneråd

Bemærk: Har du frisk kød, grøntsager o.lign frostvarer samt madretter, der har været opvarmet tidligere, som er tøet op eller som er tøet næste op, under denne afrimning og rengøring af fryseren. Så kan vi ikke anbefale, at du blot fryser alle disse fødevarer igen. Se om der ikke er mulighed for at kunne tilberede dine friske råvarer. Når først din mad er tilberedt kan du jo altid overveje at nedfryse overskydende mad. Så er du fri for at smide maden ud.

Husk hygiejnerådet med 3-timers reglen, hvor fødevarer og madretter maksimalt må have en temperatur på mellem 65 grader til 10 grader i 3 timer for her har bakterier frit spil. Så er din mad optøet, og har de ligget varmt eller lunt mellem på 10 til 65 grader i mere end 3 timer og har emballagerne været åbne, hvor der har været mulighed for at kontaminere (overføre) bakterier til din mad, så bør maden smides ud.

Dertil skal al mad, der har været tilberedt tidligere altid genopvarmes til en centrumtemperatur på 75 grader. Husk det anbefales at du kun genopvarmer mad én gang.

Varmholdelse af din mad skal foregå ved minimum 65 grader for at mindske unødig vækst af mikroorganismer.

.

Trin 9. Fyld din fryser op

Når din fryser er kølet ned igen, så benyt lejligheden til at få ryddet godt op i dine frostvarer. Dernæst så flyt alle dine frostvarer fra køleskabet, pose med is, kasse med is og/eller din fryser nr. 2. og sæt alle frostvarer pænt tilbage i din lækre nyvaskede og afrimede fryser og og tænd for fryseren.