Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Laver du også disse 7 hygiejnebommerter?

Vi præsenterer de syv klassiske hygiejnebommerter. Se også løsninger og gode råd til, hvordan disse uheld nemt kan optimeres. Følg guiden og lad os sammen mindske risicien for at skabe kontakt med de uønskede mikroorganismer. Disse uønskede mikroorganismer forekommer naturligt i naturen og i vores omgivelser og er repræsenteret indenfor en lang række af forskellige typer af skimmelsvampe, bakterier og vira.  

soap

.

A. Indkøbsposen – Hvor har den været sidst?

En god måde at minimere patogene bakterier og andre uønskede mikroorganismer på, er ved konsekvent altid at placere din indkøbspose på gulvet, når du kommer hjem efter at have handlet ind. Risicien for at indkøbsposen har stået et urent sted fra butikken og på turen hjem er relativ høj. Satte du eks. posen på jorden, da du låste bilen op eller da du låste hoveddøren op? Hvis din indkøbspose ender på køkkenbordet ved et uheld, så vask blot køkkenbordet godt af med varmt vand og sæbe, så er hygiejnen på plads igen, inden du starter på at lave mad.

B. God håndhygiejne, hvor svært kan det være?

Husk altid at vaske dine fingre inden du starter på at lave mad, så er du sikret et godt udgangspunkt rent mikrobiologisk. Husk også, at du naturligvis bør tørre dine nyvaskede fingre af i et “rent håndklæde” eller anvende håndklædepapir. Så er begge hænder (klør 5’ere) klar til en god og høj hygiejne.

C. Hvad gør man når der er sygdom i familien?

Vi ved at det er indlysende, men for en ordens skyld er dette råd med i denne guide. Husk at ved sygdom i familien: dig selv, børn, partner, gæster eller blandt bofæller i husstanden er det en god idé og nødvendigt at opretholde en særlig god hygiejne i perioder med sygdom. Det gøres efter samme princip som det foregående råd, nemlig ved at opretholde en højere og bedre håndhygiejne ved at vaske fingre, hænder og underarme oftere samt at tørre fingre, hænder og underarme i rene håndklæder og/eller i rent og tørt håndklædepapir. Specielt hvis der er kontakt med næse, mund samt øvrige eventuelt urene destinationer.

Kontaktoverflader bør også aftøres og vaskes med sæbe og varmt vand for at minimere risikoen for uønsket kontamination med patogene mikroorganismer mellem familiemedlemmer.

.

.
Læs mere om vores rengøringsbog:

Håndbog i praktisk hjælp >>

.
.

.

D. Opvaskebørste, karklud, viskestykke og håndklæde

En våd opvaskebørste, et vådt viskestykke og håndklæde samt en våd karklud er et rigtigt godt sted for mikroorganismer at vækste og formere sig. Så sørg altid for at hæng disse rengøringsartikler til tørre for at mindske risicie for unødig vækst af mikroorganismer.

Sørg for at vaske stof som karklude, viskestykker og håndklæder ved minimum 60 grader celcius. Skyl altid rengøringsartiklerne godt igennem i koldt vand og lad dem altid tørre helt.

E. Skift dine klude

Udskift dine karklude hver dag eller efter behov og i visse situationer gerne flere gange om dagen. Det er svært at konkretisere, hvor ofte du bør skifte karkluden, da hyppigheden for et skift af karklud er betinget af den konkrete hygiejne og af de mikrobiologiske kulturer, du får fanget i karkluden.

Da det er svært at sætte en konkret tidsfaktor på, hvor ofte du bør skifte din karklud, er et meget godt bud, at du bør skifte karkluden en gang om dagen, så vil vanen med at skifte karkluden ofte, samlet minimere risicien for, at du spreder uønskede bakterier unødigt rundt i køkkenet. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du tørrer gulvet over med din rene karklud, så kan der forekomme jordbakterier fra skosåler på karkluden, så hvis du får brug for at aftørre dit gulv med din karklud, så bør du smide karkluden til vask efter aftørring af pletter på dit gulv. Endelig skal og bør din karklud altid skiftes og smides til vask, hvis den lugter.

.

Bestsellere hos Bøger.org

Bøger.org

.

.

.

.

.

Klik og find dine nye bøger og bestsellere her >>.

.

F. Sutten

En af de klassiske metoder man ofte ser forældre til spædbørn udføre er at barnets sut renses ved at moderen eller faderen tager sutten i munden og sutter alt snavs af. Praktisk i daginstitutioner som vuggestuer og børnehaver der er børn i kontakt med forskellige former for vira og bakterier og de smitter meget let hinanden. Er der blot et barn, der er smittet med roskildesyge (norovirus), så går der kun mellem 24 til 48 timer inden barnet viser tegn på infektion, udvikler diarré og kaster op. I den periode er barnet rask smittebærer. Så vores råd er sørg altid for at have en ekstra ren sut i din taske eller i lommen, så har du altid en ren sut ved hånden, når uheldet sker.

G. Bussemænd

Når folk klør deres næse, kommer de let i kontakt med bussemænd, som kan indeholde både slim, sekret samt mikroorganismer (bakterier, vira, skimmelsvampe, mm.). Støv, som vi indånder gennem næsen, indeholder både cellerester fra huden, proteinrigt snavs, skimmelsvampesporer, hår og øvrige partikler. Bussemænd er et meget komplekst produkt og vores simple råd er at du blot husker at vaske dine fingre med varmt vand og sæbe efter enhver kontakt med næsen. Vask fingre oftere, hvis du er syg, og hvis du har meget kontakt med næsen i løbet af dagen. Sidst men ikke mindst, så vask altid fingre inden du spiser, så har du gjort lidt for at mindske kontakt med eventuelle uønskede mikroorganismer. Bon appetit.

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

.