Kompostering med effektive mikroorganismer (EM)

Konceptet med effektive mikroorganismer (EM) er udviklet af den japanske professor Teruo Higa fra universitetet Ryukyus i Japan (Higa, 1991; Higa and Wididana, 1991a) og der er skrevet bunkevis af artikler om dette de sidste årtier, men her et kortfattet sammendrag.

.

Hvad er effektive mikroorganismer?

Naturligvis vækster mikroorganismer effektivt, når bare de har optimale forhold indenfor kategorierne tryk, temperatur, næring, vandaktivitet, optimalt samvær med øvrige mikrobielle kulturer, mm. Effektive mikroorganismer er en blanding af forskellige mikrobielle kulturer, der kan podes for at øge den mikrobielle mangfoldighed i jorden og forskning viser at podning af jord med effektive mikroorganismer kan forbedre jordkvaliteten (Agriton, 1994).

Indkøb af effektive mikroorganismer på viskal.dk indeholder jf. indehaveren Sidsel Barfoed og EMRO EHG Deutschland GmbH (2014) en god blanding af de effektive mikroorganismer (EM) såsom mælkesyrebakterier (Lactobacillus plantarum og Lactobacillus case), gærceller (Saccharomycces cervisiae) og fotosyntetiske bakterier (Rhodopseudomonas palustris). Disse mikroorganismer fås opblandet med sukkerrørsmelasse og vand pakket til brug sammen med kompost.

Forøgelsen af fotosyntetiske mikroorganismer i jord medfører, i henhold til beskrivelsen fra FAO s. 13n og 14ø (2013), en forøgelse af andre effektive mikroorganismer og den samlede effekt af effektive mikroorganismer i jorden bliver velafbalanceret og jordbårne sygdomme mindskes.

En nyere artikel af PhD Aaron Lada samler op og sammenfatter de mange akademiske tilgange og holdninger til dette område. Eksempelvis argumenterer nogle kritiske forskere for at en succesfuld kompostering er betinget af mirkofloraen i jorden og at de effektive mikroorganismer skal være i overtal for at have en virkning (Lada, 2014), men det må man sige er et oplagt kriterium. Der mangler stadig flere undersøgelser på området, da enkelte forskere også påpeger at nogle forsøgsdesign i videnskabelige studier og statistiske analyser på området er for vage (Lada, 2014).

Samlet er min personlige holdning, at vi alle som udgangspunkt bør genanvende vores organiske affald bedst muligt og dertil holde øje med opdateret videnskab på området i fremtiden.

 

Krydderurter Håndbog i praktisk hjælp E-Bog

Krydderurter

Fødevarer og Kvalitet

Rengøringsbogen
Håndbog i praktisk hjælp
eBog (pdf)

Fashion_By_EmmaHELSEPLUS_300x250

 

 

 

 

.

.

Sådan komposterer du nemt madaffald i lejligheder og huse

Praktisk så er metoden enkelt. Du indsamler alt organisk madaffald i en lille specifik indkøbt beholder/spand til hjemmekompostering. Dernæst tilsættes lagvis Bokashi og madaffald i henhold til udførlig instruktion fra producenten.

Bokashi benævnes også som kompostklid og er en blanding af mikrorganismer (jf. afsnittet ovenfor), sukkerrørsmelasse og vand. Komposten bidrager med ekstra næring til din jord, men vær opmærksom på vejledningen om at grave komposten 20 cm ned i jorden og fortynd komposteringsvæske, som kan tappes fra komposteringsbeholdere med taphane, når du anvender komposteringsvæske som gødning i din have, altankasser samt planter.

.

Hvorfor hjemmekompostering?

Vi kæmper alle for at minimere madspild, men der vil altid fremadrettet være organisk spild i vores tilberedning og forbrug af fødevarer, så hvorfor ikke bruge dette madaffald på en ny måde og kompostere dette uanset om du bor i lejlighed eller i hus. Når produktet bruges korrekt er, der i henhold til Christchurch (2014) en svag syrlig, men ikke dårlig duft, når beholderen åbnes. Christchurch har lavet en kæmpe organisk komposteringsundersøgelse med det formål at minimere organisk affald i husholdningen, som er gennemgået her (Resources, 2014).

.

.

Litteratur

Agriton 1994. Beneficial and effective micoorganism – For a sustainable agriculture and environment (Citeret d. 2. Juni 2014) online fra www agriton .nl /higa.html#terug

Christchurch (2014). Urban Composting with EM Bokashi (citeret d. 2. Juni 2014) online fra “resources.ccc.govt.nz/files/urbancomposting.pdf” (citeret d. 8. jul. 2015). Linket duer ikke mere.

EMRO EHG Deutschland GmbH (2014). Certification og effective microorganism (EM) solutions. Link >>

FAO, 2013. Status and trends of the conservation and sustainable use of microorganism in industrial processes. Background study paper no. 64, Comission on genetic resources for food and agriculture (citeret d. 2. juni 2014), link >>

Higa, T. 1991. Effective microorganisms: A biotechnology for mankind. p.8-14. In J.F. Parr, S.B. Hornick, and C.E. Whitman (ed.) Proceedings of the First International Conference on Kyusei Nature Farming. U.S. Department of Agriculture, Washington, D.C., USA.

Higa, T. and G.N. Wididana 1991a. The concept and theories of effective microorganisms. p. 118-124. In Parr, S.B. Hornick, and C.E. Whitman (ed.) Proceedings of the First International Conference on Kyusei Nature Farming. U.S. Department of Agriculture, Washington, D.C., USA.

Lada, A. (2014). Effective Microorganisms: Using Bacteria and Yeast to Create Sustainable Agriculture, link >>

Resouces. Technical briefing paper – Proposed household organic waste reduction trial, appendix 6 (citeret d. 2. juni 2014), link >>

University of the Ryukyus 2014 (Citeret d. 2. Juni 2014) http://www.u-ryukyu.ac.jp/en/index.html

Viskal.dk. Forhandler af komposteringanlæg, link >>

.
.

Mere litteratur, så kan vi anbefale at låne denne bog fra biblioteket:

Effektive mikroorganismer (EM) – en gave til menneskeheden og kloden af Teruo Higa, Dragebjerggård 2001, ISBN: 9788798826903