Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Julerengøring og god hygiejne i julebuffeten og julemaden

Rengøringsekspert Michael René giver gode råd til din julerengøring og håndtering af hygiejne ved julebuffeten. Julen nærmer sig og nisser, duften af gran, kanel og stearinlys begynder at pryde vores hjem sammen med dejlig julemusik. Her er det vigtigt med god hygiejne i julebuffeten og julemaden, men midt i denne dejlige juleduft har vi alle alen lange lister med ting, der skal nås inden jul.

Julebuffeten  Nisse

Fryseren skal afrimes og ovnen eller ovnglasset skal rengøres til den lækre julemad. Køleskabet skal rengøres, så vi ikke får overført snavs og opformerede bakterier til vores familie, når vi propper køleskabet så meget at døren knap kan lukkes uden at peberfrugter og radiser hopper ud af skabet. Allerede nu taber vi pusten og savner et eventyr, der kan få os tryllet igennem alle disse praktiske gøremål på en Sound of music agtig musikalsk og elegant måde.

.

Julerengøring på den Sound of music agtige elegante måde

Opskriften er enkel, organiser dit arbejde på den måde, der virker mest motiverende for dig. Skru op for musikken, hør en lydbog eller hyg dig i familiens selskab og gør det til en dejlig oplevelse af få ordnet dit hjem. Rengøring er en sport, tag det tøj på, du føler dig frisk og godt tilpas i. Om det så er et nyt sæt træningstøj, der får dig til at klare opvasken på rekordtid eller om det er en kombination af dit bedste aflagte tøj suppleret med en nissehue. Tag det sæt på fordi du elsker det. Så er du klar og fuld af energi til at kæmpe mod bakterier, skimmel, nullermænd og hvad der ellers måtte gemme sig i hjørnerne – lad os komme i gang.

Er man en travl familie så tag en hylde i køleskabet sammen med opvasken, efter en lille uge, så er hele køleskabet nyvasket. Sæb ovnen, glasset og pladerne (ikke pyrolyse eller katalyseovne) ind i brun sæbe opløst i varmt vand, husk handsker. Dæk sæben til i husholdningsfilm, så den ikke tørre ud. Lad det stå i blød til dagen efter og nyd aftenen med familien, mens sæben gør arbejdet.

Tilsæt dagen efter lidt varmt vand og skrub snavset af med en svamp, børste eller klud og skyl efter med koldt vand. Afrim fryseren, mens du laver andre hyggelige ting derhjemme. Fyld fryseposer med koldt vand, frys det. Knus isen i en rengjort balje og placer de frostvarer du gerne vil gemme. Stil det i køleskabet, sluk fryseren, lad isen smelte opsaml vandet og vask fryseren af med en blød klud eller svamp dyppet i varmt vand med opvaskemiddel. Skyl efter med koldt vand. Lad fryseren tørre og tænd fryseren til julens lækkerier. God hygiejne – god jul.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

.

Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

,

.

VIDEO: 10 gode råd til at mindske smitte og patogener, når du serverer julebuffet og julefrokoster

Klik og så alle de gode råd i vores undervisningsvideo om god hygiejne herunder. Videoen kan ses både af forbrugere, men den kan også anvendes som en introduktion til elever og studerende, som er på vej i køkkenet på en lang række kurser og forskellige former for uddannelser, hvor køkkenarbejde og produktudvikling er en del af studiet.

Klik og abonner på vores Youtubekanal >>

  1. Korte tagredskaber medfører en risiko for at kontaminere julebuffeten og julemaden med bakterier, vira mm. Sørg for at der anvendes lange tagredskaber samt at tagredskaberne vaskes og udskiftes undervejs i buffeten og når der kommer nye platter ind.
  2. Der forekommer altid en risiko for at blive smittet i et lokale med mange mennesker, så en god fornuftig håndhygiejne er at foretrække.
  3. Brød der skiveskæres af mange gæster kan indebærer en risiko for kontamination af bakterier og vira til brødets overflade. Skær brødet ud i køkkenet eller anvend et klæde, når brødet skæres.
  4. Dine fingre er altid en risikofaktor for kontamination af andre samt dig selv. Oprethold altid en god håndhygiejne, når du spiser ude og vask altid fingre lige I spiser. Vær altid særlig opmærksom, hvis der serveres julebuffet og oprethold en fornuftig håndhygiejne.
  5. Minimer kontakt med forurenede overflader som mobiltelefoner, dørhåndtag, stolerykke, mm.
  6. Hold jord og jordbakterier, som forekommer naturligt i både grøntsager, krydderier, planter og blomster i hjemmet adskilt fra tilberedte fødevarer, specielt hvis de er klar til servering. Læs mere om to jordbakterier her: Bacillus og Clostridium.
  7. Tilbered skært og hakket kød til minimum 75 grader celsius.
    Tilbered stege til minimum 65 grader celsius. Bemærk at man ofte kan tilberede til eks. 62 grader celsius i centrum og så tage stegen ud af ovnen og lade den hvile i 10 til 15 minutter, herved fordeles varmes i stegen og så øges centrumtemperaturen.
  8. Nedkøl maden fra 65 grader celsius til unde 10 grader på minimum 3 timer, så sikre du at eventuelle patogene bakterier og andre uønskede mikroorganismer ikke ødelægger jeres jul med maveonde.
  9. Anret julebuffeten og julemaden i små portioner på den måde minimeres risikoen for kontamination mellem gæster. Dette forudsætter naturligvis at anretningen fungerer så hygiejnisk som muligt.
  10. Hold tilberedt og ikke tilberedt mad adskilt under tilberedningen af julemaden og julebuffeten.
  11. Bon Appetit og god jul herfra.
    .

    10-4 logo

    Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

    .

    .

    Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

    .

    .

God hygiejne i julemaden og julebuffeten

Når julen er over os og der skal hygges med familie og venner, så vil vi alle gerne minimere risicien for at vi bliver syge efter håndtering af julemaden og julebuffeten. Vi giver dig gode råd til, hvordan du kan optimere julebuffeten og servering af julemaden.

Server i små portioner

En anden måde at minimere ricisien for kontamination med bakterier, norovirus og skimmel er at servere små portioner. På den måde minimeres kontakttiden fra de besøgende og risikoen for at kontaminere retterne minimeres.

Hurtig nedkøling og korrekt temperatur i julebuffeten og julemaden

Madrester skal altid køles fra 65 grader til 10 grader på under tre timer, inden det skal i køleskabet. De fleste sygdomsfremkaldende bakterier formerer sig rigtig godt omkring 20 til 40 grader, så man skal forsøge at stoppe den proces. De sygdomsfremkaldende bakterier kommer oftest udefra altså eksempelvis fra karklude og toiletbesøg.

Den bedste måde at undgå de sygdomsfremkaldende bakterier i sine rester på, er ved at putte maden i køleskabet, når det er blevet stuetemperatur og det er oftest efter en times tid. Så når gryden er håndvarm at røre ved, så kan man roligt stille den i køleskabet.

Håndhygiejne i julebuffeten og julemaden

Oprethold en god håndhygiejne i køkkenet. Husk også at plej dine fingre, hvis du arbejder fast i et køkken her i juletiden. Brug håndcreme, når du er færdig med dagens arbejde, så dine fingre ikke tørre ud og sprækker med risiko for du selv bliver kontamineret af de mange ufarlige men også farlige bakterier og vira, der cirkulerer i store selskaber.

.

Bestsellere hos Bøger.org

Bøger.org

.

.

.

.

.

Klik og find dine nye bøger og bestsellere her >>.

.