Fjern te – Fjern tepletter

Te – Brug bagepulver eller salt og opvaskemiddel

Når vi drikker te, så aflejres der hurtigt brunt og orangefarvet tepletter i kopper, håndvask, tekande mm. Pletterne kan kræve lidt knofedt, men der er en lettere metode, se vores råd om, hvordan du nemt fjerner tepletter.

Tepletter

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

.

Hvad består de brune tepletter af?

Det uopløselige orangebrune bundfald i te dannes af mange typer kemiske reaktioner. De primære reaktioner er mellem polyphenoler (thearubiginer og theaflaviner) og koffein, interaktioner mellem forskellige polyphenoliske forbindelser samt flavanoler, der også er polyphenoler, der samlet esterificeres med garvesyre. Bundfaldet dannes naturligt i brygget te efter et par timer ved nedkøling til temperaturer under 40 oC.

.

Hvad består bagepulver af?

Bagepulver består af natron (natriumhydrogenkarbonat), stivelse og dinatriumdifosfat. Natron afgiver sit H+ og dinatriumdifosfat modtager H+ atomet og så frigives der CO2.

Na2H2P2O7 + NaHCO3 → Na3HP2O7 + CO2 + H2O

Når bagepulver anvendes på tepletter, så  opløses det brunfarvede kompleks og her vil garvesyre som er en del af pletten, højst sandsynligt indgå i reaktionen som svag syre sammen med natriumhydrogencarbonat og herved startes opløsning af dele af det brunfarvede kompleks. Dette er dog ikke bekræftet i denne artikel og må derfor betegnes som en hypotetisk, men sandsynlig årsag.

.

Saxo (930x180)

Find dine bøger på Saxo.com >>

.

Fjern tepletter fra kop, termokande og håndvask

Brune tepletter i kopper, termokander og i køkkenvasken er nemme at fjerne og pletterne kan også fjernes og opløses ved at hælde groft salt i koppen og skrubbe med en opvaskebørste og varmt vand, men herunder viser vi, hvordan du fjerner pletterne så det syder og bobler med bagepulver og opvaskemiddel.

Fyld din tekop med brune tepletter med varmt vand og tilsæt et par teskefulde bagepulver. Nu syder og bobler bagepulveret i det varme vand. Skrub og vask koppen, din termokande eller din håndvask ren med din opvaskebørste. Skyl efter med koldt vand og vask eventuelle rester af bagepulver ud af koppen, termokande og køkkenvask med almindeligt opvaskemiddel. Bum så skinder din kop, din termokande eller din håndvask. Se videoen herunder med fjernelse og opløsning af tepletter.

VIDEO – Sådan fjerner du pletter med te

Michael René laver video for Politikens Tv om fjernelse af te

Læs også om fjernelse af kaffepletter >>.

Tøj

Tepletter på tøj kan fjernes ved at tage tøjet af skyl tøjet op i lunkent vand. Bemærk du ikke må bruge varmere vand end den temperatur dit tøj maksimalt kan tåle. Tilsæt et par teskefulde bagepulver og masser bagepulveret ind i det våde tøj med te. Når bagepulveret er holdt op at bruse, så skyl al bagepulveret af tøjet og brus al bagepulveret ud af tøjet og vask tøjet efter vaskeanvisningerne på tøjet med vaskepulver.

Læs også uddybende gode råd i vores rengøringsbog: Håndbog i praktisk hjælp >>

   Håndbog i praktisk hjælp E-Bog  Håndbog-i-praktisk-hjælp-iBog-isbn-8762812703

Rengøringsbogen
Håndbog i praktisk hjælp

Rengøringsbogen
Håndbog i praktisk hjælp
eBOG (pdf)

Rengøringsbogen
Håndbog i praktisk hjælp
iBog

.

MØBLER OG GULVTÆPPER

Tepletter på møbler og gulvtæpper kan minimeres og fjernes med bagepulver og opvaskemiddel. Fugt en blød svamp i lunkent vand og fugt møblet eller gulvtæppet ovenpå den brune plet med te uden at gennemvædde møblet eller tæppet for meget. Kom en teskefuld bagepulver på den fugtede bløde svamp og gnub på møbler eller tæppet med tepletterne. Det kan være nødvendigt at fugte svampen med lidt ekstra lunkent vand men ikke for meget for møblet eller gulvtæppet må ikke gennemvæddes for meget.

Når tepletterne er fjernet med lunkent vand og bagepulver, så skal møblet eller tæppet tørre et par timer. Dernæst fugtes den bløde svamp med opvaskemiddel og lunkent vand. Vask  stivelsen fra bagepulveret ud af møblet eller tæppet forsigtigt med den bløde svamp uden at gennemvædde møblet eller tæppet for meget.

Lad atter møblet eller tæppet tørre et par timer og fugt din bløde svamp med koldt vand og vask sæben ud af møblet eller tæppet uden at gennemvædde møblet eller gulvtæppet for meget og lad det tørre i et halvt til et helt døgns tid. Opdager I at der stadig er spor af tepletter, så gentag behandlingen indtil tepletterne er forsvundet.