Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Bakterier – En bakteriel guide

Bakterier, hygiejne og mikrobiologi har fyldt meget i pressen de seneste år, men vi vil gerne gøre dig endnu klogere på emnet, så vi har skrevet en lang række af artikler for at gøre dig klogere på mikroorganismer og deres egenskaber.

Det er så vigtigt at der gøres ordentligt rent, så vi opnår et fornuftig hygiejnisk miljø, som ikke fremmer vækst af bakterier, gær, skimmel eller virus.

Bakterier - oversigt

Bakterier – Most Wanted

Her får du et overblik over vores artikler om bakterielle egenskaber blandt de klassiske bakterietyper, der forårsager problemer i fødevarer og som har fyldt aviser og medier de seneste år med skandaleartikler om sygdomme og risici, men hvad er egentlig op og ned?

.

Vi har skrevet artikler om disse bakterier for at få præciseret det som pressen ikke har plads til. Vi arbejder på at synliggøre smitteveje, forekomst, hvor vokser de, egenskaber og deres levevilkår for vækst eller hæmning af vækst.

Sidst men ikke mindst får du et overblik over udviklingen af de enkelte bakterietyper i vores statistiske grafer over den dokumenterede udvikling indenfor de enkelte bakterietyper.

Herunder kan du læse mere om bakterier i vores kartotek med hhv. Bacillus, Campylobacter, E-Coli, Clostridium, Legionella, Listeria, Streptokokker, MRSA og Salmonella.

Listeria Legionella bacteria-camp

Listeria

Legionella

Campylobacter

Kimtal_salmonella Salmonella Bacillus

MRSA

Salmonella

Bacillus

Bakterier (E-coli) Syg_dreng_i_sengen Syg_dreng
 Streptokokker

Clostridier

E-coli
 
 Skimmel og Mug Corona og COVID19  Norovirus (Calicivirus)

Herunder har vi samlet 6 udvalgte patogene bakteriestatistikker. Du kan se alle de specifikke kilder til de data, der er præsenteret herunder under de specifikke bakterier, som du kan finde i de forskellige links ovenfor og/eller i topmenuen under:

Mikrobiologi >  Bakterier > ……..

Figur 1. Registreret tilfælde* af 6 udvalgte patogene bakterier som MRSA, Salmonella, Campylobacter, Listeria, C. Botulinum og E-Coli VTEC.

* Data og kilder på ovenstående findes specifik under omtale af de enkelte bakterier her på pletvæk.dk. Kilderne kommer fra Statens Seruminstitut og kan findes på SSI.dk, hvor man teknisk søger efter “Overvågning i tal, grafer og kort

.

Vi arbejder på artikler og fakta om endnu flere mikroorganismer samt beskrivelser om bakterier. Så kom tilbage på pletvæk.dk og læs nyheder og fakta om emnet. Tej også vores menu: Mikrobiologi >  Bakterier > ……..

.

Bakterielle infektionstilfælde 2019 vs. 2020 af udvalgte bakterier

Vi har samlet alle infektionstal fra SSI (2021) for de seks ovenstående mikroorganismer fra Figur 1. Se den korte videopræsentation her:

Det ses tydeligt, at der er et markant fald i antallet af bakterielle infektioner af disse udvalgte bakterier i år 2020 sammenlignet med 2019. Summen af indberettede infektionstilfælde CFU/år var i 2019 lig 10854 indberetninger af Salmonella, Campylobacter, MRSA, Listeria, E-coli VTEC (STEC) og Clostridium Botulinum, mens dette tal var reduceret til kun 7711 infektionstilfælde. Der er altså tale om et fald på 28,96%. Se rådata længere nede i artiklen.

Figur 1. Registrerede infektionstilfælde af seks udvalgte bakterier for år 2019 og 2020 (SSI, 2021*).

* Data og kilder på ovenstående findes specifik under omtale af de enkelte bakterier her på pletvæk.dk. Kilderne kommer fra Statens Seruminstitut og kan findes på SSI.dk, hvor man teknisk søger efter “Overvågning i tal, grafer og kort

Så samlet set er det vores vurdering, at den høje hygiejne og alle de øvrige tiltag i Corona-året (år 2020) har haft en vildt god og positiv effekt på antallet af infektionstilfælde, som er reduceret for stort alle bakterier vi har kigget nærmere på i 2019 og 2020. 

Rådata for antal infektionstilfælde for 6 udvalgte fødevarebårne bakterier fra 2007 til 2020

Herunder er alle data for antal infektionstilfælde for de 6 udvalgte bakterier fra Figur 1 med MRSA, Salmonella, Campylobacter, E-Coli VTEC (STEC), Listeria og Clostridium Botulinum, fra ovenstående tabel og dette website samlet herunder:

Tabel 1. Antal infektionstilfælde med bakterier CFU/år (SSI, 2021).
ÅR MRSA Salmonella Campylobacter Listeria E-Coli VTEC (STEC) Clostridium Botulinum (botulisme) Total
2007 661 1648 3867 59 158 0 6393
2008 851 3664 3454 55 159 1 8184
2009 822 2126 3348 98 170 0 6564
2010 1100 1601 4045 61 186 1 6994
2011 1298 1166 4068 48 214 2 6796
2012 1572 1196 3724 50 191 2 6735
2013 2103 1133 3850 49 192 0 7327
2014 2973 1124 4081 92 256 1 8527
2015 2973 927 4375 43 196 2 8516
2016 3545 1071 4677 39 251 0 9583
2017 3579 1065 4243 58 323 2 9270
2018 3670 1167 4547 49 398 11 9842
2019 3663 1122 5389 61 619 0 10854
2020 2888 621 3732 39 431 0 7711
               
Maks 3670 3664 5389 98 619 11 10854
Min 661 621 3348 39 158 0 6393
Gns 2264 1402 4100 57 267 1,6 8093
Std afv. 1181 743 531 18 133 2,8 1397
Median 2496 1150 4057 53 205 1 7948
CV% 52 53 13 31 50 181 17

.

.

DEN STORE TEST AF HÅNDHYGIEJNE

Klik og se vores video, hvor vi tester, hvor effektivt det er at vaske fingre på en lang række forskellige måder. Dertil kigger vi på hygiejnen fra personer med korte og lange negle.  

Klik og hop til artiklen med vores video med den store hygiejnetest >>

.

Klik, se statistikker (infektionstal), symptomer og læs mere om bakterier som:

MRSA >>

Salmonella >>

Campylobacter >>

Listeria >>

Clostridium Botulinum (pølseforgiftning) >>

E-Coli VTEC (STEC) >>

.

.

De 10 gode råd om god køkkenhygiejne

Herunder kan du se vores 10 gode råd om god køkkenhygiejne:

Klik og abonner på vores Youtubekanal >>

.

Foredrag om bakterier | Wanted: MRSA, Campylobacter, Salmonella & Listeria 2. ed.

Vi har et lækkert faktuelt og humoristisk foredrag klar til dig om bakterier til dig, og jer der gerne vil blive klogere og vide lidt mere om mikroorganismer. Derfor har vi samlet fire af de “Wanted” bakterier i et lækkert foredrag til dig og jer alle – uanset om I er en lille gruppe, et firma, en presseafdeling eller blot en familie med venner, der ønsker at pifte sommerfrokosten op.

Læs mere, kontakt os og book os for at høre mere om foredraget.

Wanted, 2. ed. 60 min.

Pletvæk.dk  –  Vi tør godt …!

Litteratur

SSI (2021). Antal tilfælde af Listeria, år 2007 til 2020. Link: SSI.dk Overvågning i tal, grafer og kort. Link: https://statistik.ssi.dk/

FAQ: Infektionstilfælde for bakterier faldt markant fra 2019 til 2020

👉 Hvordan ser infektionstallene ud for bakterier i Coronaåret 2020 sammenlignet med 2019?

Infektionstallene for bakterier som Salmonella, Campylobacter, MRSA, Listeria, E-coli VTEC (STEC) og Clostridium Botulinum er akkumuleret til 10854 tilfælde i DK i 2019. Infektionstallet faldt med hele 28,96% til kun 7711 CFU/år i DK i 2020. Der er altså en markant reduktion i infektionstilfælde i coronaåret 2020 sammenlignet med året før 2019.